ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ: Τοποθετήθηκε ο νέος χλοοτάπητας

Πέμπτη, Οκτώβριος 28, 2021 - 11:45πμ
Καταπράσινο!

Πέρασαν 15 χρόνια από το 2006, όταν ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου Προσφυγικών ήταν πράσινος. Τότε με φυσικό χορτάρι, που δεν μακροημέρευσε, αποξυλώθηκε, το γήπεδο περιέπεσε σε αχρηστία.

Πλέον όμως «πρασίνισε» από άκρη σ’ άκρη αφού την Τρίτη (26/10) ολοκληρώθηκαν -με τη συνδρομή του Δήμου Πατρέων- οι εργασίες τοποθέτησης νέου συνθετικού χλοοτάπητα.

Βέβαια ακόμα δεν είναι έτοιμο για να δοθεί σε χρήση, καθώς απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να χρησιμοποιηθεί από τα ερασιτεχνικά σωματεία και να δοθεί λύση σε ένα οξύ γηπεδικό πρόβλημα της Πάτρας.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της ΕΠΣΑ μπορεί να καμαρώνει!

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του γήπεδου, συμπεριλαμβανομένων των πυλώνων, έχει υποστεί λεηλασία, το κόστος αποκατάστασης φτάνει τις 30.000 ευρώ.

Η μεγάλη κερκίδα είναι μια χαρά, όμως πρέπει να αποκατασταθεί και η μικρή, ώστε το γήπεδο να μπορεί να φιλοξενήσει δύο χιλιάδες καθήμενους θεατές και ως εκ τούτου αγώνες μικρών εθνικών κατηγοριών.

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το 1925 λοιπόν, αμέσως μετά την ίδρυσή του, ο Ολυμπιακός Πατρών προχωρά στην κατασκευή γηπέδου σε νοικιασμένη έκταση δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Η έκταση αυτή ήταν όλο καλαμιές και καθαρίστηκε από τους πρόσφυγες που με την προσωπική τους εργασία το έκαναν τελικά γήπεδο - θρύλος, το πιο ιστορικό της Πάτρας και ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα, το «Γήπεδον του Ολυμπιακού».
Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 1927, σε φιλικό παιχνίδι Ολυμπιακός Πατρών - Ολυμπιακός Αθηνών (4-1). Αργότερα (1955) απέκτησε τις περίφημες λαμαρίνες και ήταν έδρα σχεδόν για όλες τις ομάδες στα παιχνίδια των πρωταθλημάτων ΕΠΣΑ, μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γήπεδο των Προσφυγικών ήταν ιδιοκτησία Πετρομανιάτη και το νοίκιαζε ο Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Μεταπολεμικά γράφτηκε εκεί η μισή ποδοσφαιρική ιστορία της πόλης, η άλλη μισή στο γήπεδο της Παναχαϊκής.
Στις 10 Απριλίου 1955 φιλοξενεί το πρώτο παιχνίδι πανελλήνιας εμβέλειας. Ο Ολυμπιακός Πατρών υποδέχεται στις 10 Απριλίου τον Ολυμπιακό Πειραιώς για το Κύπελλο Ελλάδας!
Και το 1968, στο παιχνίδι Πάτραι - Αργοναύτης για τη Β' Εθνική είχαμε και το ρεκόρ εισιτηρίων όλων των εποχών του γηπέδου. Κόπηκαν 5.729 εισιτήρια, σχεδόν δέκα χιλιάδες κόσμου είχε συσσωρευτεί πέριξ του αγωνιστικού χώρου!

Η κατασκευή του Εθνικού Σταδίου τέλη δεκαετίας '70 - αρχές '80, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, το οδήγησε σταδιακά σε μαρασμό κάπως διεξάγονταν αγώνες για τα τοπικά πρωταθλήματα. Οι ομάδες που έπαιζαν στις Εθνικές κατηγορίες το είχαν εγκαταλείψει αφού δεν διέθετε χορτοτάπητα. Μάλιστα λίγο έλειψε να χαθεί, είτε για να χτιστούν πολυκατοικίες είτε κολυμβητήριο (έγινε προσπάθεια επί Δικτατορίας να αγοραστεί από τη χήρα Πετρομανιάτη, αλλά οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία).

Τελικά κι αφού από το 1984 είχε περάσει στην ιδιοκτησία της ΕΠΣΑ, το 2000 ανακατασκευάζεται και αποκτά νέες κερκίδες, ηλεκτροφωτισμό, γραφεία - αποδυτήρια, σύγχρονη περίφραξη και χορτάρι, ενώ απογυμνώθηκε από τους τσίγκους. Έγινε η έδρα του Πατραϊκού και φιλοξένησε και πάλι παιχνίδια Γ' και Β' Εθνικής. Δυστυχώς το κόστος συντήρησής του, αποδείχτηκε δυσβάσταχτο για την Ένωση, που το 2006 προχώρησε στο ξήλωμα του χορτοτάπητα και την μετατροπή του και πάλι σε ξερό.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech