Τα τροχοπέδιλα και οι συνθήκες στην Πάτρα

Τετάρτη, Οκτώβριος 13, 2021 - 2:31μμ
Στο Παμπελοποννησιακό

Τροχοπεδιλισμός ή Τροχοπεδιλιδρομισμός στην Πάτρα. Μετά τα ποδήλατα και το ηλεκτρικό πατίνι, μια νέα «μόδα» εξαπλώνεται και στην Πάτρα, τα τροχοπέδιλα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Σα αγγλικά: Roller Skates ή skating ένα ερασιτεχνικό άθλημα που εισήχθη αρχικά στην Ελλάδα πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και έγινε προσπάθεια καθιέρωσης του την δεκαετία του '40 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα τροχοπέδιλα ήταν τα γνωστά σήμερα πατίνια ή Roller Skates. Τις δεκαετίες του 80 και 90 δημιουργήθηκαν πολλές υποτυπώδεις πίστες καλοκαιρινές ή στεγασμένες, κυρίως για διασκέδαση. Μετά το 2010 περίπου έγινε προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος με δημιουργία συλλόγων και εγχώριων τουρνουά.
Το άθλημα αναφέρεται πρώτη φορά το 1932 ότι εισήχθη στην Ελλάδα και στην Αθήνα όπου λειτούργησαν αρχικά τρεις πίστες. Το 1933 αναφέρεται στον αθλητικό τύπο σαν νέο άθλημα που εισήχθη λίγους μήνες πριν, το 1932, και οι σύλλογοι Αίγλη Αθηνών με 100 μέλη και την μοναδική γυναικεία ομάδα, Ακροπόλ Αθηνών, Παναθήναια Αθηνών, ΑΟ Κηφισιάς με καλύτερο αθλητή τον Τζώνη Πεσματζόγλου.

Το 1934 αναφέρονται στον τύπο τέσσερις σύλλογοι ο Τροχοπεδιλικός σύλλογος Αθηνών και ο Τροχοπεδιλιδρομικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ακροπόλ Αθηνών και Αίγλη Αθηνών. Την ίδια χρονιά αναφέρεται και Ελληνική Ομοσπονδία Τροχοπεδιλισμού με έδρα την Αθήνα που προκήρυξε για το 1934 πανελλήνιο πρωτάθλημα στις 22 Απριλίου και 6 Μαΐου σε 15 αγωνίσματα αντρών, γυναικών και παίδων με πολυνίκη τον σύλλογο Ακροπόλ. Ανάμεσα στα αγωνίσματα ήταν και η Ραβδοσφαίριση ή Πεδιλοχόκεϊ, χόκεϊ σε σκληρή επιφάνεια όπου η Ακροπόλ νίκησε την Αίγλη με 7-5 στον μοναδικό αγώνα που έγινε. Το 1934 στον Τύπο αναφέρονται συναντήσεις μεταξύ των συλλόγων Αίγλη, Παναθήναια και Ακροπόλ.
Το 1936 η Αίγλη έχει διαλυθεί, από τα πιο ενεργά σωματεία στο άθλημα, και το 1938 αναφέρεται ένα νέο σωματείο , ο Άσσος Αθηνών, όπου μαζί με τα Παναθήναια συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που προκηρύχθηκε.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία skating Word Skaye) το 2017 ανέθεσε στον Μανώλη Σφακιανάκη του συλλόγου της Κρήτης ΟΚΑ Πρέβελη να αναλάβει πρωτοβουλία στην Ελλάδα για τη δημιοργία ομάδων skating για να δημιουργηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία Ελληνική Ομοσπονδία Skating και να αναγνωριστεί από την ΓΓΑ ως Ομοσπονδία Ολυμπιακού αθλήματος καθώς η κατηγορία Skate Board έγινε Ολυμπιακό άθλημα. Το εγχείρημα δεν έχει τελεσφορήσει μέχρι τώρα γιατί οι επίσημοι σύλλογοι με καταστατικό εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο δεν ξεπρνούν τους 10-12.

Στις περιπτώσεις αυτές που δεν υπάρχει ο αντικειμενικός όρος δημιουργίας Ομοσπονδίας η πρακτική της ΓΓΑ είναι να εντάσσει το νέο άθλημα σε μια άλλη Ομοσπονδία. Παράδειγμα Στην ΟΧΕ έχoυν ενταχθεί τα πολύπαθα στην Ελλάδα Rugby - Softbal To skating στην Ελλάδα είναι σε τόσο εμβρυακή παρορμητική ενστικτώδη κατάσταση που η ΓΓΑ δεν έχει εντάξει ακόμη το άθλημα σε καμία Ομοσπονδία. Η κλεισούρα του κόβιντ αναθέρμανε στη χώρα μας τη διεθνή τάση και η πιτσιρικαρία πήρε ένα skate και ξεχύθηκε στους δρόμους τις πλατείες κ.ο.κ. Το διαδίκτυο ενίσχυσε την τάση κι έγινε μόδα. Αυτό είναι πολύ θετικό αλλά τώρα το κράτος και η η τοπική (αυτο)διοίκηση πρέπει να τρέξουν να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο - δίκαιο εναρμονισμένο στα διεθνή στάνταρντς, να δημιουργήσει ασφαλείς υποδομές άσκησης στο skating κ.ο.κ.
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
Θα μπορούσε η ΓΓΑ να εντάξει στην Ομοσπονδία Ποδηλασίας ή της Ορειβασίας το άθλημα αυτό. Προς το παρόν έχει αναγνωρίσει κάποιες ομάδες skating που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Αθλητικών Συλλόγων που τηρεί. Από την Πάτρα μέχρι τώρα γνωρίζουμε κι έχουμε διασταυρώσει ότι έχει αναγνωριστεί ο γνωστός σύλλογος Ακαδημία των Σπορ, στον οποίο έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τον Δήμο Πατρέων χώρος οριοθετημένος και ασφαλής στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο ως προσωρινή λύση και μέχρι η πόλη να αποκτήσει κανονική πίστα skate. Επίσης έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει ο Πατραϊκός Όμιλος Τροχοπέδιλων. Σχετικό τμήμα καλλιεργεί και ο ΑΟ Δύμης, ενώ άλλες Ελληνικές ομάδες, αναγνωρισμένες από την ΓΓΑ είναι η Ώθηση και ο Άνεμος στη Θεσσαλονίκης, ο ΟΚΑ Πρέβελη και ο Έσπερος Αθηνών.
Όσον αφορά στον Πατραϊκό Όμιλο Τροχοπέδιλων είναι μια δραστήρια συλλογικότητα με δραστηριότητα στους δρόμους που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης του από την ΓΓΑ. Παρ' όλα αυτά ο Δήμος Πατρέων τους παραχώρησε χώρο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, αν και οι ίδιοι προτιμούν σχολικό αύλειο χώρο με βιομηχανικό δάπεδο (το αίτημά τους εκκρεμεί).
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Πατρέων προτίθεται να κατασκευάσει μεγάλη πίστα skate υψηλών διεθνών προδιαγραφών στο Νότιο Πάρκο, που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των ειδών skate, γεγονός στο οποίο έχει συμφωνήσει η συλλογικότητα του skate Board (είναι μόνο μία κατηγορία skate ολυμπιακό άθλημα). Η καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το κονδύλι, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι αποσπασματικά στο Νότιο Πάρκο πριν την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το παραλιακό μέτωπο. Ο δρόμος όμως τώρα ανοίγει και θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό άμεσα.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ορίζει ρητά ότι η εξάσκηση του αθλήματος γίνεται αποκλειστικά σε οριοθετημένους ασφαλείς χώρους και αν είναι δυνατόν σε πίστες συγκεκριμένων τεχνικών διεθνών προδιαγραφών. Συνεπώς δεν νοείται εξάσκηση του αθλήματος στους δρόμους και τις πλατείες, γεγονός απαγορευτικό. Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οδηγίες κι επιταγές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και στοχεύει σε δύο συγκεκριμένα πράγματα χωρίς να βιάζεται. Το πρώτο είναι, αφού έχει ήδη εξασφαλίσει προσωρινά οριοθετημένο ασφαλή χώρο, να κατασκευάσει ειδική πίστα στο Νότιο Πάρκο, γεγονός στο οποίο όπως είπαμε βρισκόμαστε πολύ κοντά.
Το δεύτερο πράγμα που πονοκεφαλιάζει τον Δήμο είναι πως θα εξασφαλίσει στους νέους που χρησιμοποιούν το skate όχι αγωνιστικά αλλά για ψυχαγωγία δυνατότητα, πέρα από την πίστα και την ασφαλή μετακίνηση εντός του Πολεοδομικού ιστού. Στην υλοποίηση αυτού του στόχου ίσως να συμβάλλει αποφασιστικά το ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων που ήδη κατασκευάζονται στην πόλη. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας κι εξετάζει τις διεθνείς πρακτικές κατά πόσο μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά οι ποδηλάτες με τους skater στους ποδηλατόδρομους,
Οφείλουμε να αναδείξουμε το γεγονός (που πιστώνεται η διοίκηση του σταδίου) πως ο παραχωρηθείς χώρος είναι το πάρκινγκ VIP του Παμπελοποννησιακού που χρησιμοποιείται μόλις 10-15 φορές το χρόνο! Γέμισε ζωή κι έδωσε προσωρινή λύση στο skating!
ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Υποστήριξη: SilkTech