Την ετήσια σύνοδο προπονητών της ETTU παρακολούθησε ο Μιχάλης Κατσικαδέλης

Παρασκευή, Οκτώβριος 8, 2021 - 9:05πμ

Στην Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού, η Ευρωπαϊκή20211005 092349 Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης πραγματοποίησε την ετήσια σύνοδο για προπονητές του αθλήματος (ETTU Coaching Conference), που αποτελεί τμήμα του αναπτυξιακού της προγράμματος

Πήραν μέρος προπονητές από όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του αθλήματος, ενώ ως εκπρόσωπος της ελληνικής ομοσπονδίας ήταν στους συμμετέχοντες ο Δρ. Μιχάλης Κατσικαδέλης, που είναι διευθυντής της επικείμενης σχολής προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Τη φετινή χρονιά το κύριο αντικείμενο της συνόδου ήταν η σύγκριση των προσεγγίσεων της προπόνησης τεχνικής και αγωνιστικού στυλ ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Ασιάτες αθλητές. Επίσης, αναλύονται μεθοδολογικά προπονητικά και αγωνιστικά πρωτόκολλα, που αφορούν τη βελτίωση των ειδικών αγωνιστικών μετακινήσεων με τη χρήση της δύναμης και στάσης του σώματος. Τα παραπάνω αντικείμενα παρουσιάστηκαν θεωρητικά και πρακτικά από τους Chen Zhibin («χάλκινος» Ολυμπιονίκης του 1988 στο διπλό μικτό/ τέως προπονητής εθνικής ομάδας γυναικών Ολλανδίας, Σιγκαπούρης) και τον Liu Yan Jun (προπονητή εθνικής ομάδας γυναικών Αυστρίας).

Ανάμεσα στις σημαντικές πληροφορίες, που έδωσε για τη σύνοδο ο πολύ έμπειρος από τέτοιες εκδηλώσεις των διεθνών ομοσπονδιών του αθλήματος, Μιχάλης Κατσικαδέλης, ήταν και οι ακόλουθες:

* Έγινε εκτενής αναφορά στη χρήση ασκήσεων τύπου Multiball training, που εστιάζουν στα τρία πρώτα χτυπήματα (3rd ball attack) καθώς και την τάση που πρέπει να έχει το κυρίαρχο χέρι κατά την εφαρμογή ειδικών χτυπημάτων (μπανάνα).

* Αναφέρθηκε ο ρόλος του σώματος κατά την εφαρμογή τεχνικών, όπου με την κατάλληλη προπόνηση το σώμα μπορεί να επιτελέσει βοηθητικό ρόλο και στην επιτυχία των χτυπημάτων αλλά και τις μετακινήσεις στο τραπέζι.

* Τονίστηκε ο σχεδιασμός της αλληλουχίας των τεχνικών λ..χ τύπος σέρβις και 1η μπάλα όπως επίσης και η πνευματική ηρεμία που πρέπει να έχει ο αθλητής πριν αλλά και κατά τη διάρκεια που αγωνίζεται ώστε να εστιάσει στην εφαρμογή της τεχνικής και όχι στο αποτέλεσμα του πόντου.

* Οι Κινέζοι ειδικοί εξήγησαν τις διαφορές ανάμεσα στους κινέζους νεαρούς αθλητές σε σύγκριση με τους ευρωπαίους καθώς και τις διαφορετικές αγωνιστικές απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ»

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Μιχάλης Κατσικαδέλης τόνισε ότι αναλύθηκαν θέματα, που απασχολούν τον σύγχρονο προπονητή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης κι επισήμανε ότι χρειάζεται να παρακολουθούν τέτοιες συναντήσεις οι Έλληνες προπονητές για επικαιροποίηση των γνώσεων τους. «Είναι μια ακόμα επιτυχημένη σύνοδος της ETTU με σημαντικότατα θέματα που απασχολούν θεωρητικά και πρακτικά τον σύγχρονο προπονητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Θεωρώ, ότι θα πρέπει οι Έλληνες προπονητές να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εξειδικευμένες συνόδους μιας και είναι η κατάλληλη ευκαιρία για επικαιροποίηση των γνώσεων τους, συνεργασία και συζήτηση με άλλους προπονητές, όπως επίσης και μια πολύτιμη ευκαιρία να γνωρίσουν υψηλού επιπέδου προπονητές από κοντά και να καταγράψουν στοιχεία από τη μεθοδολογία προπόνησης που χρησιμοποιούν», δήλωσε αρχικά στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ο υπεύθυνος της σχολής προπονητών Γ’ κατηγορίας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και συμπλήρωσε: «Αν πρέπει να κρατήσω ένα στοιχείο από το πολύ ενδιαφέρον διήμερο θα ήταν η τοποθέτηση του Jun, όπου μεταξύ των άλλων είπε ότι στην Κίνα όλοι οι προπονητές ανεξάρτητα από το επίπεδο και το είδος των αθλητών που έχουν αναλάβει, συγκεντρώνονται δυο φορές το χρόνο για να λάβουν κατευθύνσεις από τον εθνικό προπονητή και το επιτελείο του ώστε να έχουν κοινό γνώμονα στην εξέλιξη των αθλητών ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερες δυσκολίες, που πιθανόν αναδύονται. Ευχαριστώ πολύ την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και την ETTU για την πολύτιμη εμπειρία». 

Υποστήριξη: SilkTech