Ο Απόλλων Πατρών πρέπει να σώσει την ιστορία του

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 23, 2021 - 9:30πμ
Ο Γιώργος Καρατζάς

Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, το 2025, ο Απόλλων Πατρών θα συμπληρώσει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, που έγινε το 1926.

Η κατά τεκμήριο δεύτερη πιο ιστορική και αγαπημένη ομάδα της Πάτρας διαχρονικά, έχει τεράστια ιστορία που σπάνια συναντά κανείς.

Και με αυτή την αφορμή δίνουμε τον λόγο σε ένα από τα επιφανή στελέχη του, τον Γιώργο Καρατζά που μέσω του sportin.gr ανοίγει τη συζήτηση για την καταγραφή, ανάδειξη και διάσωση της ιστορίας του «μελανόλευκου» συλλόγου.

Ιδού η πρότασή του:

I. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΑΠΟΛΛΩΝΑ.

Α΄ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

Η εργασία αυτή έχει σκοπό την περιληπτική καταγραφή των σημαντικότερων στιγμών και γεγονότων, που αφορούν αποκλειστικά την ιστορία του ερασιτέχνη ΑΠΟΛΛΩΝΑ, τον σημαντικότερο Σύλλογο, της περιφέρειας (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης) στο Μπάσκετ.

Αγωνιστικά.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ είναι ο μόνος Σύλλογος της περιφέρειας που από το 1971 μέχρι σήμερα έχει συμμετοχή 31 φορές στην πρώτη Εθνική Κατηγορία μπάσκετ (Α΄ παλαιότερα – Α1 τώρα), και 13 φορές στην δεύτερη Εθνική Κατηγορία (Β΄ παλαιότερα και Α2 τώρα).

Επίσης έχει συμμετάσχει 3 φορές στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος, εκ των οποίων 2 φορές έχει μετάσχει στον Τελικό. Ακόμη οι παιδικές και εφηβικές ομάδες του, (ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ), συμμετέχουν επί σειρά ετών στα τελικά των αντίστοιχων Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, τα οποία έχουν κατακτήσει από δυο φορές η κάθε ομάδα από αυτές.

Εγκαταστάσεις.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ είναι ο μόνος περιφερειακός Σύλλογος που διαθέτει από το 1992, πανέμορφο ιδιόκτητο κλειστό γήπεδο 3.500 θέσεων με τα δυο βοηθητικά του κλειστά γήπεδα και 3 σύγχρονα ανοικτά γήπεδα αθλοπαιδιών.

Β΄ ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ.

Η ιστορική διαδρομή του ΑΠΟΛΛΩΝΑ μπορεί, κατά την άποψή μου, να διαχωριστεί σε τέσσερις περιόδους.

Την πρώτη περίοδο, από το έτος ιδρύσεως του το 1926, μέχρι το 1946, όταν δημιουργήθηκαν, πέρα από το ποδοσφαιρικό τμήμα και τα τμήματα αθλοπαιδιών, στίβου και ποδηλασίας.

Την δεύτερη περίοδο, από το έτος 1946, μέχρι το έτος 1967, όταν διαλύθηκε υποχρεωτικά από την “Χούντα” το ποδοσφαιρικό τμήμα και ο ΑΠΟΛΛΩΝ συνέχισε την λειτουργία, μετά από πολλές προσπάθειες των παραγόντων του Συλλόγου για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των εκπροσώπων της “Χούντας”, ως Σύλλογος αθλοπαιδιών, με έμφαση κυρίως στο Μπάσκετ.

Την τρίτη περίοδο, από το 1967, μέχρι το έτος 1999, όταν δημιουργήθηκε υποχρεωτικά από τον Ν. 2725/99 η Καλαθοσφαιριστική Ανώνυμη Εταιρεία “ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ” (Κ.Α.Ε.).

Την τέταρτη περίοδο, από το έτος 1999 και εντεύθεν. 

Η παρούσα εργασία αφορά στις τρεις πρώτες περιόδους και τα στοιχεία και γεγονότα που αναφέρονται σ’ αυτήν έχουν αντληθεί (χωρίς σχόλια) από πέντε πηγές:

α) Τα δυο ανέκδοτα, πολυσέλιδα, πυκνογραμμένα χειρόγραφα τετράδια (300 σελίδες) της “Ιστορίας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ από το 1926 μέχρι το 2011” του επί σειρά ετών ενεργού μέλους και Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Σπύρου Γαλάνη.

Τα στοιχεία και γεγονότα που αναφέρονται στα τεύχη αυτά έχουν αντληθεί και καταγραφεί μετά από πολύχρονη και εξαντλητική έρευνα και προσπάθεια του συγγραφέα σε όσα αρχεία του Συλλόγου έχουν διασωθεί, κυρίως μετά το 1967, στα αρχεία του Μουσείου Τύπου Ν. Αχαΐας, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και ακόμη της προσωπικές εμπειρίες του ίδιου του Σπύρου Γαλάνη.

Η πολύ σημαντική αυτή εργασία, πρέπει να τύχει και δεύτερης επεξεργασίας από τον ίδιο τον Σπύρο Γαλάνη, αφού περιέχει και προσωπικές του κρίσεις, απόψεις και προτάσεις, ώστε να γίνει η δημοσίευσή τους από τον ίδιο.

β) Το βιβλίο “Πατραϊκό Μπάσκετ – Μια διαδρομή μέσα στο χρόνο από το έτος 1950 έως το 2000” του σπουδαίου αθλητή του Συλλόγου από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και στη συνέχεια παράγοντα, Αλέκου Δημητριάδη.

γ) Το βιβλίο ”Αναμνήσεις Αθλοπαιδιών, Πάτρα 1920 – 1990” το οποίο έχει εκδώσει ο Ο.Ν.Α.Π. του Δήμου Πατρέων.

δ) Το βιβλίο “Αχαϊκό  Ποδόσφαιρο – εκατόν είκοσι χρόνια, 1981 - 2010” του δημοσιογράφου Τάσσου Σταθόπουλου.

ε) Τις δικές μου εμπειρίες,  αφού είμαι κοντά στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ από πιτσιρίκος το 1947, ως μικρός φίλαθλος τότε του μπάσκετ κοντά στον αδελφό μου, αθλητή την εποχή εκείνη Δημ. Καρατζά και του ποδοσφαίρου στο γήπεδο του Ολυμπιακού με τις λαμαρίνες, ως αθλητής αργότερα από το 1955 έως το 1960 και ως ενεργό μέλος στα τεκταινόμενα του Συλλόγου από το 1967 μέχρι σήμερα.

Γ.  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Δ.Σ. – ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Το πως λειτουργούσαν τα Δ.Σ. του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και οι στόχοι που είχαν βάλει όλοι οι ΑΠΟΛΛΩΝΙΣΤΕΣ, αναφέρονται λεπτομερώς κυρίως μετά το 1967, στα δυο χειρόγραφα τεύχη του Σπύρου Γαλάνη.

Εδώ όμως τα περιγράφω αυτά συνοπτικά.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ μετά το 1967 λειτούργησε ως Σύλλογος αθλοπαιδιών με κύρια έμφαση στο Μπάσκετ, το οποίο τον καταξίωσε τελικά στους μεγάλους Συλλόγους του αθλήματος αυτού Πανελληνίως.

Αυτό, δεν έγινε τυχαία, αλλά οφείλεται βασικά στον τρόπο λειτουργίας και Διοίκησης του Συλλόγου.

Ο ερασιτέχνης ΑΠΟΛΛΩΝ διοικήθηκε από το 1967 μέχρι το 2009 με την ίδια πάντα φιλοσοφία, σε μια πορεία μέσα στο χρόνο που χαράχθηκε από έναν πυρήνα Διοικητικών Παραγόντων, αλλά και δεκάδων ακόμη ΑΠΟΛΛΩΝΙΣΤΩΝ, είτε μετείχαν στην Διοίκηση, είτε όχι, με διάθεση μόνο προσφοράς, από οποιοδήποτε πόστο είχαν την δυνατότητα και όχι για την προσωπική τους προβολή.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των Διοικητικών οργάνων του Συλλόγου, δεν υπήρχαν παρατάξεις (εκτός των δυο περιόδων 1987 και 1993) και οι σύμβουλοι, κάθε φορά, είχαν εκ των προτέρων επιλεγεί, μετά από την εκτίμηση μεταξύ των ενεργών μελών, για τις δυνατότητες προσφοράς τους, την εμπειρία τους και τον χρόνο που μπορούσαν να διαθέσουν για τον Σύλλογο.

Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. ήσαν πάντοτε “ανοικτές” με συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων πέραν του Δ.Σ. ενεργών μελών, με δικαίωμα ενεργής συμμετοχής και ψήφου. 

      Οι διαδικασίες αυτές είχαν ως συνέπεια την ενασχόληση με τα διοικητικά του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και σε διάφορα πόστα, δεκάδων ενεργών μελών, πέραν αυτών του Δ.Σ.

Από το 1967 και μετά, οι μεγάλοι στόχοι και οράματα των ΑΠΟΛΛΩΝΙΣΤΩΝ ήταν δυο:  

Η καταξίωση της ομάδας μπάσκετ στις μεγάλες ομάδες της Ελλάδος   

 και 

Η απόκτηση ιδιόκτητου κλειστού γηπέδου αθλοπαιδιών.

Όλοι οι ΑΠΟΛΛΩΝΙΣΤΕΣ με επιμονή και υπομονή εργάστηκαν ενωμένοι, και μεθοδικά για την πραγματοποίηση των μεγάλων αυτών οραμάτων τα οποία και επέτυχαν:

Τον πρώτο το 1971, με την άνοδο της ομάδας στην Α τότε Εθνική Κατηγορία και την καθιέρωσή της σ’ αυτήν επί σειρά ετών και 

Τον δεύτερο το 2002, με την εγκαινίαση του πανέμορφου ιδιόκτητου κλειστού γηπέδου αθλοπαιδιών 3.500 θέσεων στην Περιβόλα Πατρών, το οποίο αργότερα το 2010 συμπληρώθηκε και με δυο κλειστά βοηθητικά γήπεδα. 

Ο τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου μέχρι το 2009, αλλά και η επίτευξη των δυο πιο πάνω μεγάλων στόχων – οραμάτων, καταξίωσαν τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ στους Φιλάθλους, στις Αθλητικές Αρχές, στους φορείς της Πόλης μας και στις Επιχειρήσεις της περιοχής μας και όλοι αυτοί στάθηκαν αρωγοί και συμμέτοχοι στην καθιέρωση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στους μεγάλους Συλλόγους του Ελληνικού Μπάσκετ.

ΠΑΤΡΑ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ  2020

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Α. ΚΑΡΑΤΖΑΣ

(Κοντά στον Απόλλωνα από το 1947)

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech