Δ. Παπανικολάου: «Ο Γκάλης δάκρυσε όταν του εξηγούσα για το Άσπεγκερ»

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 15, 2021 - 4:58μμ
Συγκλόνισε με την κατάθεση ψυχής του

«Υπήρξε στιγμή που ο Νίκος Γκάλης δάκρυσε»... Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στον ΑΝΤ1 για την αποκάλυψη που έκανε ότι έχει σύνδρομο Άσπεγκερ και υπογράμμισε ότι τόσο από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο όσο και τον Νίκο Γκάλη έχει δεχθεί μεγάλη στήριξη.

«Υπήρξε στιγμή που ο Νίκος Γκάλης έβαλε τα κλάματα», ανέφερε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας.

«Δεν είναι ασθένεια ο αυτισμός. Έχει βαθμίδες, στάδια», ήταν κάποια από τα λόγια του και συνέχισε ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη στήριξη παιδιών που έχουν το σύνδρομο αυτό, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει να σταματήσει το μπούλινγκ προς όλα τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπανικολάου...

Τι είναι το Άσπεργκερ

Σύμφωνα με τη Wikipedia, το σύνδρομο Άσπεργκερ (Asperger syndrome, «AS»), επίσης γνωστό ως διαταραχή Άσπεργκερ (Asperger disorder, «AD») ή απλά Άσπεργκερ, είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (autism spectrum disorder, «ASD»), που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης. Η φυσική αδεξιότητα και η άτυπη (περίεργη, παράξενη) χρήση της γλώσσας αναφέρονται συχνά ως συμπτώματα, όμως δεν απαιτούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Χανς Άσπεργκερ, ο οποίος στην πρακτική του το 1944 μελέτησε και περιέγραψε παιδιά με μειωμένες ικανότητες ενσυναίσθησης και λεκτικής επικοινωνίας με τους συνομηλίκους τους, τα οποία παράλληλα ήταν σωματικά αδέξια. Η σύγχρονη αντίληψη για το σύνδρομο Άσπεργκερ διαμορφώθηκε το 1981, και πέρασε από μια περίοδο εκλαΐκευσης, για να τυποποιηθεί ως διάγνωση στις αρχές του 1990. Πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τις πτυχές της διαταραχής. Υπάρχει αμφιβολία κατά πόσον διαφέρει από τον αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, γι' αυτό και εν μέρει η επικράτηση της δεν έχει εδραιωθεί.

 

Υποστήριξη: SilkTech