Πρωταθλητές Ελλάδας οι Παίδες του Προμηθέα!

Κυριακή, Σεπτέμβριος 5, 2021 - 3:15μμ
Νέα κορυφή από τις ακαδημίες των Πατρινών

Μια παραμυθένια πορεία ολοκληρώθηκε με τον πιο γλυκό τρόπο. Οι Παίδες του Προμηθέα μετά από ένα ματς- έπος απέναντι στη ΔΕΚΑ, που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από αγώνες επιπέδου ανδρών, επικράτησε με 61-60 στο τέλος και κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Καταπληκτικό κοουτσάρισμα από τον Μελιγδή, εκπληκτική εμφάνιση από όλα τα παιδιά αγωνιστικά και πνευματικά, είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να δικαιώνονται απέναντι σε μια εξίσου καταπληκτική ομάδα και η κούπα…έρχεται στην Πάτρα!

Στο ξεκίνημα του μεγάλου τελικού, ο Ανδρέας Μελιγδής επέλεξε τους Σοϊλεμετζίδη, Καλλιακούδα, Γρύλλη, Βασιλείου και Καναβό, οι οποίοι αποτέλεσαν την αρχική πεντάδα του Προμηθέα. Ο αγώνας ξεκίνησε με τις δύο ομάδες νευρικές και αγχωμένες, κάτι απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς το διακύβευμα της αναμέτρησης.

Η ΔΕΚΑ σκόραρε πρώτη μετά από 2 αγωνιστικά λεπτά με τον Σαμοντούροβ, ο οποίος ήταν το σημείο αναφοράς για το ΔΕΚΑ. Ο Προμηθέας με την πάροδο του χρόνου απέκτησε ηρεμία στο παιχνίδι και με πλουραλισμό στην επίθεση πέρασε μπροστά στο σκορ με καλάθια των Γρύλλη, Καλλιακούδα και Καναβού (5-7 στο 7’).

Σε εκείνο το σημείο για τη ΔΕΚΑ ανέλαβε δράση ο Τζαμπαζλής, που με εντυπωσιακό «stop» σε τρίποντο του Γρυλλή και δικό του εύστοχο σουτ στο ανοιχτό γήπεδο έδωσε προβάδισμα στους Θεσσαλονικείς (10-9 στο 8’), για να έρθει ο Βασιλείου και να πετύχει ένα μεγάλο τρίποντο πάνω σε άμυνα. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό ανάποδο lay up του Χρυσανθόπουλου, ο οποίος διαμόρφωσε το 12-14.

Στη δεύτερη περίοδος η ΔΕΚΑ μπήκε πολύ δυνατά και με ένα σερί 10-2, με 5 πόντους από Σαμοντούροβ και Τζαμπαζλή αντίστοιχα προηγήθηκε για πρώτη με +6 (22-16 στο 13’). Η αντίδραση ωστόσο των Πατρινών ήταν αστραπιαία. Με πρωταγωνιστή τον Γρύλλη που σημείωσε 4 πόντους σε εκείνο το διάστημα μείωσαν στον πόντο (23-22 στο 15’), με τον Βασιλείου λίγο αργότερα να δίνει το προβάδισμα με δικό του ελεύθερο τρίποντο από την κορυφή (25-27 στο 16’).

Με το μομέντουμ να είναι υπέρ τους, οι «πορτοκαλί» προσπαθούσαν να αποσπαστούν στο σκορ, ωστόσο ο Σαμοντούροβ κρατούσε τη ΔΕΚΑ κοντά στο σκορ, με τον Πατρίκη να ισοφαρίζει ένα λεπτό πριν το ημίχρονο εξ επαφής (31-31) και τον Σαμοντούροβ με ωραίο διάβασμα της άμυνας να δίνει και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

O Στέβοβιτς στην τελευταία επίθεση του ημιχρόνου δεν κατάφερε να σκοράρει και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα με τη ΔΕΚΑ να προηγείται με βραχεία κεφαλή (33-31).

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Σαμοντούροβ μπήκε «φουριόζος» και με ένα δικό του 5-0 έστειλε τη ΔΕΚΑ στο +7 (38-31), ένα σερί που διέκοψε ο Γρύλλης με προσωπικό 6-0 με ένα καλάθι και φάουλ και ένα τρίποντο (38-37 στο 25’). Βλέποντας, τους «Προμηθείς» να πλησιάζουν απειλητικά, ο εκπληκτικός Σαμοντούροβ πήρε και πάλι το…όπλο του και με άλλα δύο δικά του προσωπικά καλάθια έστειλε την ομάδα στο +5 (42-37 στο 26’).

Ο Προμηθέας απάντησε προσωρινά με τον Σοϊλεμετζίδη, ωστόσο ο Λιοτόπουλος έστειλε και πάλι τη ΔΕΚΑ στο +6 (45-39 στο 28’). Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με ένα απίστευτο τρίποντο του Βασιλείου από τα 9 μέτρα με ταμπλό στη λήξη του χρόνου, με τον Προμηθέα να μειώνει στους 4 και να αναπτερώνει τις ελπίδες του (46-42).

Η τελευταία περίοδος είχε χαρακτήρα «θρίλερ». Ο Προμηθέας μπήκε πολύ δυνατά και με καλάθια του Καναβού και του Βασιλείου ισοφάρισε (46-46 στο 31’), ενώ λίγο αργότερα ο Σοϊλεμετζίδης με τρίποντο από τη γωνία έδωσε και προβάδισμα μετά από πολλή ώρα στους Πατρινούς (50-51).

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Λιοτόπουλος για τη ΔΕΚΑ και με δύο απανωτά τρίποντα έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στην ομάδα του (56-51 στο 35’). Ο Βασιλείου έδωσε και πάλι σπουδαία ανάσα στον Προμηθέα με νέο τρίποντο και λίγο αργότερα με δικό του καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ έφερε το ματς στα ίσια (58-58 στο 37’).

Μετά από δύο άγονα αγωνιστικά λεπτά, ο Προμηθέας πέτυχε ένα πολύ μεγάλο καλάθι με τον Καλλιακούδα, ωστόσο ο Τζαμπαζλής με μια πολύ δύσκολη ενέργεια ισοφάρισε εκ νέου (60-60, 45’’ πριν το φινάλε). Και εκεί που όλα έδειχναν παράταση, ο Βασιλείου κέρδισε φάουλ σε νεκρό χρόνο, ευστόχησε σε 1/3 βολές και διαμόρφωσε το τελικό 60-61, δίνοντας την κούπα στον Προμηθέα!

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 12-14, 33-31, 46-42, 60-61

Υποστήριξη: SilkTech