Χριστόδουλος Κολόμβος για το λυτρωτικό μετάλλιο, την κορυφαία γενιά, τον Βλάχο και τον Ολυμπιακό!

Τετάρτη, Αύγουστος 18, 2021 - 2:02μμ
Ο... ασημένιος Πατρινός

Η συγκίνηση από την επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στο πόλο που κατέκτησε το Αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι αξεπέραστη και σίγουρα η Επίσημη Αγαπημένη έγραψε ιστορία! Περήφανο μέλος της Εθνικής, ο Χριστόδουλος Κολόμβος, μίλησε όχι μόνο για την εμπειρία του ως κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου πια, αλλά και για τον Θοδωρή Βλάχο, το μέλλον του στον Ολυμπιακό, την νέα γενιά στο πόλο και την πορεία του έως σήμερα.

Έπειτα από αμέτρητες συμμετοχές με την εθνική ομάδα, πως αισθάνεσαι πια ως Αργυρός Ολυμπιονίκης του Τόκιο, σε μια Ολυμπιάδα υπό αντίξοες συνθήκες; Συγκρίνεται με οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα σε αθλητικό επίπεδο και μη; Περίγραψε μας όλη τη διαδρομή και αν αυτό το μετάλλιο αποτέλεσε ομαδική και προσωπική «λύτρωση»; 

«Νομίζω για εμάς τους μεγαλύτερους, αυτό που καταφέραμε είναι διπλή χαρά, διότι όσο είσαι πιο νέος είσαι έχεις χρόνο να “διορθώσεις” τα πράγματα, να κάνεις μια επιτυχία και έχεις πολλές διοργανώσεις μπροστά σου… Τώρα, εμείς, με αυτήν την Ολυμπιάδα, νιώθαμε ότι πρέπει να το κάνουμε! Πρέπει να φέρουμε μια μεγάλη επιτυχία! Και όταν έγινε, υπήρξε πράγματι μια λύτρωση» δήλωσε ο Έλληνας φουνταριστός. Πρόσθεσε επίσης, «Σίγουρα αυτή η Ολυμπιάδα ήταν υπό αντίξοες συνθήκες… Είχαμε ξεκινήσει την προηγούμενη σεζόν την προετοιμασία μας με την Εθνική ομάδα και θυμάμαι να έρχομαι από την Τουρκία τον Μάρτιο και ξαφνικά να κλείνουν όλα. Καταφέραμε να κάνουμε κάποιες λιγοστές προπονήσεις το προηγούμενο καλοκαίρι… Η σεζόν, αυτή, κύλησε πιο ομαλά θα έλεγα. Εμείς στην Τουρκία αγωνιζόμασταν κανονικά σε όλα τα παιχνίδια. Η προετοιμασία μας όμως, φέτος, ήταν αρκετά σκληρή, υπό καινούργιες συνθήκες, με πολλά τεστ, με πολλή αγωνία μην βγει κάποιος θετικός… Θυμάμαι και στο Προολυμπιακό Τουρνουά είχαμε πολύ άγχος γι’ αυτό. Μετά εμβολιαστήκαμε, αλλά πάλι υπήρχε κίνδυνος να χάσει κάποιος την συμμετοχή του στις διοργανώσεις. Πήγαμε υγιείς, τέλος καλό, όλα καλά»! Ωστόσο εξήγησε: «Εγώ στις συνεντεύξεις μου πριν το Ολυμπιακό Τουρνουά, δεν δήλωνα ως στόχο το μετάλλιο.. Ο στόχος ο δικός μου ήταν να φτάσουμε υγιείς στο παιχνίδι που θα μας έβαζε στην 4αδα, στον προημιτελικό δηλαδή. Από εκεί και πέρα πήγαμε θαυμάσια, η ομάδα έπαιζε σε κάθε αγώνα και καλύτερα, με αποκορύφωμα την νίκη επί της Ουγγαρίας στον ημιτελικό, όπου σφραγίσαμε το μετάλλιο. Εκεί ήρθε η ευτυχία»!

Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη σου προπόνηση στην Πάτρα; Φανταζόσουν ποτέ ότι το όνομά σου θα μπει στο πάνθεον της ελληνικής υδατοσφαίρισης; Στο πατραϊκό πόλο πανηγύρισαν έντονα την επιτυχία σου. Πως σε κάνει αυτό να νιώθεις;

«Αν δεν κάνω λάθος, νομίζω μετά από 125 χρόνια, είμαι ο πρώτος Πατρινός μεταλλιούχος Ολυμπιονίκης» απάντησε χαριτολογώντας ο Κολόμβος. Τόνισε: «Έχω λάβει αρκετά μηνύματα και έχω εισπράξει ιδιαίτερη χαρά από τους ανθρώπους της Πάτρας… Τους έχω κάνει περήφανους και αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό και σημαντικό για μένα»! Συνέχισε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ την πρώτη μου προπόνηση γενικά, ήμουν 4 χρονών όταν ξεκίνησα κολύμβηση και περίπου 12-13 όταν πέρασα στον πόλο, ίσως λίγο αργά… Δεν ήθελα ούτε να το ακούω! Θυμάμαι ο προπονητής του πόλο των μικρών αγοριών τότε, ζήτησε να του προωθήσουν μερικά παιδιά από την κολύμβηση και κάπως έτσι βρέθηκα, με την φουρνιά του ’88, να κάνω προπονήσεις μια φορά την εβδομάδα με την μπάλα. Η μια φορά έγινε δύο, τρεις καταλήγοντας μετά από 5-6 μήνες να έχω αφήσει εντελώς την κολύμβηση και να προπονούμαι αποκλειστικά στην ομάδα πόλο».

Καταφέρατε να ξεπεράσετε σπουδαίες γενιές του αθλήματος και τώρα είστε η κορυφαία. Κάθε γενιά έβαζε ένα λιθαράκι σε όλο αυτό και κάθε γενιά ξεπερνάει την προηγούμενη. Αφουγκράζεσαι αυτή την άποψη;

«Όσον αφορά τις προηγούμενες γενιές, νομίζω είμαστε όντως, η πιο επιτυχημένη, αν μπορούμε να τις διαχωρίσουμε, χωρίς να χρειάζεται η σύγκριση. Όμως η ελπίδα μου και η ευχή μου είναι, άμεσα η επόμενη γενιά να ξεπεράσει την προηγούμενη. Να φέρει δηλαδή Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο… Αυτό θα είναι το καλύτερο για το ελληνικό πόλο! Αλίμονο αν δεν είχαμε ξεπεράσει την προηγούμενη γενιά και αυτή αντίστοιχα, τους παλαιότερους του αθλήματος. Μόνο έτσι πηγαίνει η υδατοσφαίριση μπροστά και εξελίσσεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολίστας της Εθνικής μας.

Η εθνική ομάδα ανδρών ανανεώνεται. Ο συνδυασμός της εμπειρίας με το «νέο αίμα» αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικός. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε όλο αυτό; Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι σε οκτώ μήνες, οι υπόλοιπες εθνικές ανανεώνονται. Είναι μια ακόμη ευκαιρία της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στη Φουκουόκα; 

«Βεβαίως, κάθε 2-4 χρόνια οι ομάδες αλλάζουν και ανανεώνονται, όπως και η δική μας, που από το 2015 διαφέρει αρκετά και φαντάζομαι και μέχρι το 2024 θα εξελιχθεί ομοίως» εξήγησε ο Κολόμβος και συνέχισε λέγοντας: «Όλη αυτή η εμπειρία είναι μοναδική. Όμως πιστεύω, είναι καιρός διακοπών και ξεκούρασης. Το τί μας επιφυλάσσει το μέλλον σχετικά με την επόμενη χρονιά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα το δούμε από Σεπτέμβρη. Προτιμώ να ξεκουραστώ αυτές τις μέρες και να το αφήσω για λίγο αυτό το κομμάτι».

Τι σας είπε ο Θοδωρής πριν τον τελικό; Ποια ομιλία θυμάσαι περισσότερο. Θα ήταν ωραίο για όλους μας να ξέρουμε μερικές λεπτομέρειες! Σε άλλα αθλήματα τέτοιες ομιλίες ή ενέργειες γίνονται παράδειγμα.

«Η ομιλία που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι αυτή μόλις προκριθήκαμε στην 4αδα… ήταν πολύ ιδιαίτερη. Γιατί σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το πόσο το θέλεις, το πάθος και η ψυχραιμία που θα δείξεις και φυσικά ο Θεόδωρος μας είπε, να αφήσουμε την καρδιά μας και την ψυχή μας στο νερό. Εκεί, δεν υπάρχει περιθώριο, να μην τα δώσεις όλα αυτά! Η απογοήτευση εάν χάσεις κάποιον αγώνα, επειδή δεν τα έδωσες το 100% σου, είναι μεγάλη… σε κυνηγάει για χρόνια μπορώ να πω» , δήλωσε ο διεθνής φουνταριστός.

Ζητήσατε συγνώμη, δωρίσατε το μισό πριμ του Μαρινάκη στους πυρόπληκτους. Καταλαβαίνεις ότι ξεπερνάτε το αθλητικό πρότυπο πια… Είναι μια ευθύνη και μια χαρά ταυτόχρονα;

«Με όλα αυτά που συνέβαιναν στην Ελλάδα, όσο βρισκόμασταν με την Εθνική ομάδα στο Τόκιο, με αποκορύφωμα τις μεγάλες πυρκαγιές, ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να προσφέρουμε… Χρειάστηκαν μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να συμφωνήσουμε όλοι ομόφωνα σε αυτή την κίνηση να μοιράσουμε το πριμ και δεν το διαπραγματεύτηκε κανείς μας» απάντησε ο Κολόμβος.

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» λένε και το ρητό ισχύει και για την Εθνική Ανδρών και για τον Ολυμπιακό. Ποια η γνώμη σου για το δίλημμα που έχουν θέσει στον Θοδωρή Βλάχο; Οφείλουμε να σε ρωτήσουμε. 

Στο φλέγον ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων, ο Χριστόδουλος Κολόμβος δήλωσε: «Για το θέμα του Θοδωρή Βλάχου δεν ξέρω τι να πω… Εγώ είχα ανέκαθεν κάποιες ενστάσεις στο αν ο ομοσπονδιακός προπονητής μπορεί να είναι και σε κάποιο σωματείο. Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος όμως, είναι ότι, αναμφίβολα, επιτυχημένη θεωρείται η “συνταγή” αυτή. Βέβαια, δεν γνωρίζω αν αυτό οφείλεται στον συνδυασμό Ολυμπιακού-Εθνικής Ομάδας ή απλά στις ικανότητες ενός προπονητή και το πώς διαχειρίστηκε όλη αυτήν την κατάσταση και ειδικά την Εθνική ομάδα φέτος».

Μετά από 4 χρόνια (2017-2021) στην τουρκική ENKA, επιστρέφεις «σπίτι» στον Ολυμπιακό, μαζί με δυνατούς συμπαίκτες και μεγάλες μεταγραφές. Οι βλέψεις σου είναι στο triple φέτος (Πρωτάθλημα-Κύπελλο-Champions League); 

Κλείνοντας μοιράστηκε: «Επέστρεψα στον Ολυμπιακό πολύ χαρούμενος! Τα 4 χρόνια που πέρασα στην Κωνσταντινούπολη ήταν φανταστικά, αλλά το “σπίτι” παραμένει ένα και δεν αλλάζει… δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Φυσικά με την ομάδα του Ολυμπιακού οι βλέψεις μας είναι απλά η κορυφή σε όλα. Ο μόνιμος στόχος για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδος είναι αυτονόητος και ελπίζω με τις προσθήκες που έχουν γίνει για αυτήν την χρονιά, η ομάδα μας να “δέσει” αποτελεσματικά. Πιστεύω, φέτος θα είμαστε από τα φαβορί στην Ευρώπη! Υπάρχουν 3-4 ομάδες που βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, εξίσου φαβορί, όμως επί ίσοις όροις θα διεκδικήσουμε κάτι πάρα πολύ καλό στην Ευρώπη».

 

Aquafeed24

Υποστήριξη: SilkTech