Η ανοδική πορεία του πατραϊκού στίβου στην κατηγορία παίδων

Δευτέρα, Ιούλιος 12, 2021 - 5:00μμ
Ο Θόδωρος Βλάχος του Πέλοπα

Από τον προπονητή στίβου της Ολυμπιάδας και πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό, πρωταθλητή Ελλάδας στο βάδην, Δημήτρη Ορφανόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε την πιο κάτω στατιστική μελέτη με αφορμή το 54ο πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου παίδων - κορασίδων Κ18 (17-16 ετών και μικρότεροι) που έγινε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στον Βόλο.

Αναλυτικά:

"Το Σαββατοκύριακο διεξήχθη το πανελλήνιο πρωτάθλημα των παίδων κορασίδων (Κ18) στην πόλη του Βόλου. Βλέποντας λοιπόν το ίδιο βράδυ τα συνολικά αποτελέσματα των αθλητών της περιοχής μας εντυπωσιάστηκα. Δεν άργησα να πάρω χαρτί και μολύβι και να αποτυπώσω με νούμερα αυτή την εικόνα. Στη συνέχεια έκανα και μια συγκριτική ανάλυση με το 2019 (όπου είναι η αμέσως προηγούμενη φουρνιά της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας) και ιδού τα αποτελέσματα:

Το 2019 αξιολογήθηκαν έστω και με 1 βαθμό 13 σωματεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π. (6 σωματεία από την Πάτρα)
Το 2021 αξιολογήθηκαν έστω και με 1 βαθμό 17 σωματεία της ΕΑΣ (6 σωματεία από την Πάτρα)

Οι συνολικοί βαθμοί είχαν ως εξης:
Το 2019 συγκεντρώθηκαν συνολικά 242 βαθμοί (126 τα αγόρια & 116 τα κορίτσια). Από αυτούς 52 πήραν τα αγόρια των σωματείων της Πάτρας και 57 τα κορίτσια της Πάτρας.
Το 2021 συγκεντρώθηκαν συνολικά 483 βαθμοί (245 τα αγόρια & 238 τα κορίτσια). Από αυτούς 127 πήραν τα αγόρια των σωματείων της Πάτρας και 136 τα κορίτσια της Πάτρας.

Συμπερασματικά:
Οι βαθμοί των σωματείων της ΕΑΣ σε 2 μόλις χρόνια διπλασιάστηκαν.
Οι βαθμοί των σωματείων της Πάτρας σε 2 μόλις χρόνια σημείωσαν αύξηση 141%. !!!
Αν τα σωματεία της Πάτρας (περίπου 12 στον αριθμό) ήταν υποθετικά 3 ή 4 (κατ' αντιστοιχία του πληθυσμού) τότε θα είχαμε σίγουρα νικήτρια ομάδα από την Πάτρα και στα αγόρια αλλά και στα κορίτσια...

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη συνολική βαθμολογία (αγόρια & κορίτσια) πρώτη ομάδα από την ΕΑΣ ήταν η Ολυμπιάδα με 80 βαθμούς (45 + 35), ενώ στη βαθμολογία των αγοριών 1ο σωματείο ήταν ο Πέλοπας με αξιοσημείωτη βελτίωση και 46 βαθμούς. Στα κορίτσια 1ο σωματείο ήταν η Παναχαϊκή με 54 βαθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία των Κ18 είναι ίσως η πιό δύσκολη κατηγορία με πάρα πολλές συμμετοχές. Επίσης είναι μια κατηγορία όπου τα αποτελέσματα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της εικόνας σωματείων ή περιοχών αφού δεν υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες (όπως οι μεταγραφές).

Μένει να δούμε τα επόμενα χρόνια αν τα αποτελέσματα θα αποδειχθούν συγκυριακά ή αν θα συνοδευτούν από αντίστοιχες διακρίσεις στις κατηγορίες ανδρών & γυναικών".

Υποστήριξη: SilkTech