Το ...πατρινό μυστικό πίσω από τον θρίαμβο της Σάκκαρη

Κυριακή, Ιούνιος 13, 2021 - 10:00πμ
Πανηγύρια στο Ρολάντ Γκαρός

Είναι στις 4 καλύτερες τενίστριες του Roland Garros ξεπερνώντας της μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου η οποία είχε φτάσει δύο φορές στον 3ο γύρο.

Χρειάστηκε το ματς της χρονιάς και μία απίστευτη "μάχη" σχεδόν 3,5 ωρών για να σταματήσει η ξέφρενη πορεία του "τυφώνα" Σάκκαρη στο φετινό Roland Garros, με τους ίδιους τους διοργανωτές να υποκλίνονται στην κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια, αμέσως μετά τη λήξη του ημιτελικού.

Λίγοι όμως γνωρίζουν πως πίσω από αυτή την τεράστια επιτυχία κρύβεται ένας Πατρινός, ο γυμναστής της, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, κορυφαίος σπρίντερ του στίβου στα νιάτα του! Και είναι αλήθεια πως σε αυτή τη συνεργασία κορυφής ύπαρχε ένα και μόνο αποτέλεσμα: Η Μαρία Σάκκαρη γίνεται καλύτερη με τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο!

Πίσω από την επιτυχία της Μαρίας Σάκκαρη και την εξαιρετική έως σήμερα πορεία της στις κορυφές του επαγγελματικού τένις, κρύβεται ένα ολόκληρο επιτελείο.

Δεσπόζουσα θέση σε αυτό έχει ο γυμναστής της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, παλιά δόξα του πατραϊκού στίβου, νυν καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής κορυφαίων αθλητών της χώρας.

Πρόσφατα το περιοδικό «Sports Voice» παρουσίασε μερικά από τα «μυστικά» τους!

Η συνεργασία τους ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, όταν η Σάκκαρη ήταν 14 ετών και ξεκινούσε σε πιο υψηλό επίπεδο την καριέρα της.

Η οικογένειά της είχε τη φιλοσοφία να εξελιχθεί η Μαρία και να είναι καλά γυμνασμένη, το γνώριζε καλά η -επίσης επαγγελματίας τενίστρια- μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου.

Έτσι ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ήδη στα «ντουζένια» του, πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο της (αθλήτριάς του) Φανής Χαλκιά στους Ολυμπιακούς το 2004.

Έτσι λοιπόν έγινε ο γυμναστής της, με την οποία συνεχίζουν μαζί καθημερινά, καμαρώνοντάς την -ήδη- στην πρώτη 20άδα του κόσμου!

Αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος είναι -επίλεκτο- μέλος ενός κορυφαίου γκρουπ που προετοιμάζουν την Μαρία Σάκκαρη καθημερινά. Είναι φυσικά ο προπονητής της Τομ Χιλ, ο γυμναστής της Γιώργος Παναγιωτόπουλος, κι ακόμα, ψυχολόγος, μόνιμος συμπαίκτης στην προετοιμασία της, ο μάνατζέρ της, και κάπου εκεί δίπλα της και πίσω της, η μητέρα της Αγγελική.

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος είπε για την Σάκκαρη: «Είναι ένα πολύ δυνατό παιδί, όπως δυνατή ήταν και η μαμά της. Ως γυμναστής της την κρίνω πολύ αφοσιωμένη και οργανωμένη. Δουλεύει με ψυχή και τα βήματά της είναι σταθερά προς τα πάνω. Για την Μαρία δεν υπάρχει ταβάνι!».

Σταθερά παρούσα σε όλα τα κορυφαία ραντεβού του κόσμου, τι μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια; Την απάντηση έδωσε ο γυμναστής της: «Βάζει στόχους για περισσότερα παιχνίδια και περισσότερες διακρίσεις. Έτσι θα φτάσει στην κορυφή. Χρειάζεται περισσότερη επιμονή, περισσότερη συγκέντρωση και σε συνδυασμό με την σταθερότητά της και την αποκτώμενη εμπειρία, θα φτάσει στην κορυφή. Σύντομα την βλέπω μέσα στην πρώτη δεκάδα».

Η προετοιμασία της Μαρίας Σάκκαρη είναι μια σύνθετη διαδικασία. Άλλη προπόνηση κάνει μετά από ένα τουρνουά και άλλη πριν, είναι κάτι που ρυθμίζεται από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο. Υπάρχει περίοδος που δουλεύουν μαζί οι δυο τους επί μέρες, πριν περάσει στα χέρια του Χιλ…».

Το τελευταίο πράγμα που ζητήσαμε να μάθουμε από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο είναι οι επιδόσεις της στον στίβο και στην άρση βαρών.

Δεν αποκάλυψε τα ακριβή νούμερα αλλά ήταν σαφής: «Αυτή τη στιγμή η Μαρία μπορεί να προκριθεί στον τελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου στα 100μ. αλλά και στην κατηγορία της, στα 60κ. γυναικών στην άρση βαρών!

Ποια όμως είναι η άποψη της Μαρίας Σάκκαρη για τον γυμναστή της; 

«Είναι ο δεύτερος πατέρας μου, έτσι τον νιώθω 11 χρόνια που είμαστε μαζί. Με έχει κάνει πραγματική αθλήτρια με τις οδηγίες του, την προπόνηση που σχεδιάζει, την νοοτροπία που έχει και τώρα, μα και σαν αθλητής. Είναι πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου και στην καριέρα μου. Έχει χτίσει πολλά κομμάτια μου. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος ώστε να βελτιώσουμε όλους τους τομείς».

Η Μαρία Σάκκαρη απάντησε και για το όνειρό της. Το «ταβάνι» της:

«Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να γίνω Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Θέλω ασφαλώς να κερδίσω όσα περισσότερα τουρνουά γίνεται, ούτε είναι μικρό πράγμα η 20ή θέση που έχω φτάσει, αλλά πρώτος στόχος είναι η πρώτη θέση στην αξιολόγηση των γυναικών. Γι’ αυτό παίζω τένις, για να είμαι το Νο 1, αλλιώς δεν θα με βλέπατε!».

Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ

Η Μαρία Σάκκαρη είναι η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια του τένις και με μια διεθνή καριέρα υψηλότατου επιπέδου που ήδη έχει ξεκινήσει!

Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1995 στην Αθήνα και είναι κόρη της πρωταθλήτριας Ελλάδας, Αγγελικής Κανελλοπούλου. Στα 18 της χρόνια μετακόμισε στη Βαρκελώνη για τέσσερα χρόνια. Το 2017 επέστρεψε στην Αθήνα. Ο προπονητής της από το 2017 είναι ο Άγγλος Tom Hill, ο νεαρότερος προπονητής αυτή τη στιγμή στο γυναικείο τουρ (24 ετών), και πλέον διαμένει στο Μόντε Κάρλο.

Έχει ύψος 172 εκατοστά, είναι δεξιόχειρας και κάνει ρεβέρ και με τα δύο χέρια.

Έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2012 με την Εθνική Ελλάδας στο Fed Cup. Η πρώτη WTA νίκη ήρθε στον 1ο γύρο του Australian Open το 2016, όπου έφθασε μέχρι τον 2ο γύρο ξεκινώντας από τα προκριματικά.

Έχει κορυφαία κατάταξη τα νούμερα 20 (24/2/2020)  και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, μετά τη Λένα Δανιηλίδου (ρεκόρ Καριέρας Νο.14), πιο μπροστά δε από τη μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου που είχε φτάσει στο Νο 43 (οι τρεις τους έχουν τα κορυφαία πλασαρίσματα όλων των εποχών).

Το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση σε διοργάνωση Grand Slam καθώς αγωνίστηκε στο Αμερικανικό Όπεν φτάνοντας μέχρι τον πρώτο γύρο, ξεκινώντας την προσπάθειά της από τα προκριματικά. Από τότε δίνει δυναμικά το «παρών» σε κάθε μία από τις τέσσερις διοργανώσεις grand slam, όπου έφτασε μέχρι τον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν (1η φορά: 2020) και τον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον (1η φορά: 2017), στα προημιτελικά του Roland Garros (1η φορά: 2018), αλλά και του Αμερικανικού Όπεν (1η φορά: 2017).

Έχει παίξει με τις κορυφαίες τενίστριες παγκοσμίως.

TAΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech