Γιατί το πρωτάθλημα της Πάτρας έγραψε ιστορία * Πρωταγωνιστές και ρεκόρ

Τρίτη, Ιούνιος 8, 2021 - 4:00μμ
Ο Μίλτος Τεντόγλου

Το 107ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών και το 84ο Πρωτάθλημα Γυναικών έγινε το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών.

Στη διάρκεια των αγώνων σημειώθηκαν σπουδαίες επιδόσεις, που άφησαν πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια της σεζόν και για την πορεία των εμφανίσεων των αθλητών μας στις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς.

Η ομοσπονδία παρά τις όποιες δυσκολίες έχει προκαλέσει η πανδημία του ιού covid-19 υλοποιεί κανονικά το αγωνιστικό της πρόγραμμα και δίνει την ευκαιρία σε αθλητές και αθλήτριες όλων των αγωνιστικών επιπέδων να πάρουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να βρουν και πάλι τα αγωνιστικά τους πατήματα. Σήμερα και αύριο διεξάγεται στην Πάτρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών Κ23 και Συνθέτων Κ23 και Κ18. Το επόμενο ηλικιακό πρωτάθλημα είναι αυτό της κατηγορίας Κ16, που θα γίνει στις 26-27 Ιουνίου.

Η φετινή διοργάνωση με αριθμούς

*Ο Μίλτος Τεντόγλου απέσπασε το έπαθλο "Γιάννης Σταματόπουλος", αφού σημείωσε 8,48 μ. στο μήκος, που ήταν η κορυφαία επίδοση του διημέρου.

*Τρεις αθλήτριες ολοκλήρωσαν τον αγώνα του επί κοντώ πάνω από τα 4,60 μ., με την Κυριακοπούλου να είναι η πρωταθλήτρια με 4,65 μ. και την Ελένη Πόλακ να ακολουθεί με 4,60 μέτρα. Ψηλότερα απ΄όλες ανέβηκε η Κατερίνα Στεφανίδη, με 4,75 μ., ωστόσο μετείχε εκτός συναγωνισμού.

*Δύο ρεκόρ αγώνων σημειώθηκαν το διήμερο. Το πρώτο  ήταν αυτό της σφαιροβολίας με βολή στα 20,34 μ. από τον Κυριάκο Ζώτο (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), σε έναν τελικό, όπου και ο Νικός Σκαρβέλης (ΓΣ Τρικάλων) που ήταν δεύτερος με 20,15 μ. και πέτυχε επίδοση καλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ. Το δεύτερο το σημείωσε ο Μίλτος Τεντόγλου με το εντυπωσιακό άλμα στα 8,48 μ στο μήκος. 

*Ένα πανελλήνιο ρεκόρ έγινε στην Πάτρα, από την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 200 μ. Γυναικών Κ20 με 23.83.

*Η Ραφαέλα Σπανουδάκη πέτυχε το μόνο νταμπλ της διοργάνωσης, αφού ήταν νικήτρια σε 100 μ. και 200 μέτρα.

*Τέσσερα νέα όρια συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ταλίν από τους Ανδρέα Αντωνακόπουλο (μήκος), Γιάννη Καριοφύλλη (200 μ.), Ιωάννα Πασπαλιάρη (5.000 μ.), Σωτηρία Ράπτη (τριπλούν), ήταν ο απολογισμός για την κατηγορία Κ20.

*Ένα όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 από τον Γιάννη Καριοφύλλη στα 200 μέτρα

*Τέσσερα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 από τους Παύλο Μποϊτσιο (110 μ. εμπ.), Μάριο Αναγνώστου (5.000 μ.), Γιάννη Ρίζο (επί κοντώ), Γιάννη Ντέτσικα (400 μ.)

*Πέντε άνδρες (Νυφαντόπουλος, Νάκος, Ζώτος, Θανόπουλος, Φραντζεσκάκης) διατήρησαν τον τίτλο που κατέκτησε πριν ένα χρόνο στο ίδιο στάδιο, ενώ κάτι ανάλογο κατάφερε η Ραφαέλα Σπανουδάκη σε δύο αγωνίσματα, καθώς και οι Γιαννοπούλου, Γναφάκη, Κοτσαχείλη, Καρύδη, Αναγνωστοπούλου και Τζένγκο στις γυναίκες.

*Αρκετοί ήταν εκείνοι και εκείνες που έφτασαν για πρώτη φορά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου σε Πανελλήνιο Ανδρών- Γυναικών. Στους Άνδρες το κατάφεραν οι Καριοφύλλης (200 μ.), Κοτίτσας (800 μ.), Παπούλιας (1.500 μ.), Κιάφας (110μ. εμπ.), Σταμούλης (3.000μ. στιπλ), Καραλής (επί κοντω), Ανδρικόπουλος (τριπλούν), Τσίτσος (ακοντισμός). Η Αναστασία Ντραγκομίροβα (σφαιροβολία) ήταν η μόνη αθλήτρια στις γυναίκες που το πετυχαίνει για πρώτη φορά.

* Στις 11 νικες έφτασε η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία, στις 10 ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος.

* Ο ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας στους Άνδρες και ο ΓΣ Γλυφάδας στις γυναίκες κατέλαβαν την πρώτη θέση στη φετινή διοργάνωση.

*Η Πάτρα φιλοξένησε τη διοργάνωση για πέμπτη διαδοχική χρονιά και για όγδοη στο σύνολο.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου και την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων. Σημαντική είναι και φέτος η στήριξη της διοίκησης και των Υπαλλήλων του Παμπελοπονησσιακού σταδίου, που φρόντισαν για την ετοιμότητα της εγκατάστασης. Συμβολή είχε και η διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου, η οποία παραχώρησε στην ομοσπονδία απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων.

Πάνω από 700 αθλητές και αθλήτριες αγωνίστηκαν στους αγώνες και αυτό είναι το σημαντικότερο γεγονός. Σε μια εποχή που οι αθλητές δεν είχαν τη δυνατότητα να γυμναστούν η παρουσία τους και μόνο στο στάδιο φτάνει και περισσεύει. Γι΄ αυτό το λόγο το αγωνιστικό επίπεδο δεν έχει τόση σημασία.
Παρ’ όλα αυτά κάποιοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Δυο ρεκόρ αγώνων σημειώθηκαν (τα είχαμε προβλέψει) από τους Κ. Ζώτο στη σφαιροβολία (20.34) και Μ. Τεντόγλου (8.48). Δεν ξέρω αν ο Τεντόγλου ήταν έτοιμος να κάνει 8.60μ στην Καλλιθέα, αλλά στην Πάτρα με τρόμαξε η ιδέα του πόσο μπορεί να γράψει! Η Ρ. Σπανουδάκη έκανε νταμπλ (100μ, 200μ) και η Χ. Αναγνωστοπούλου έκανε τις πανελλήνιες νίκες της 11 στη δισκοβολία! Να σημειώσουμε την απόδοση των τριών επικοντιστριών μας που καθιστούν το αγώνισμα «εθνικό»! Η Στεφανίδη μάλιστα μου φάνηκε έτοιμη για μεγάλες επιδόσεις. Τους αγώνες των ανδρών κέρδισε το σωματείο του Αλέξανδρου Μακεδονίας (147β) και των γυναικών ο ΓΣ Γλυφάδας (120β)
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:
• Σε γενικές γραμμές οι Γυναίκες τα πήγαν καλύτερα από τους άνδρες. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι 10 αθλήτριες έκαναν κάτω από 56.50 στα 400μ. Στους άνδρες εντυπωσιακό ήταν το επίπεδο στην σφαιροβολία όπου 4 αθλητές βρέθηκαν πάνω από τα 19.63. Και μάλιστα ρίχνοντας στο βρόντο, αφού κάποιοι φρόντισαν να τους εξορίσουν από το στάδιο. Το χόρτο υπάρχει βλέπετε για να το καταστρέφουν μόνο οι τάπες των ποδοσφαιριστών!
• Οι μικρότεροι νικητές ήταν στις γυναίκες η Α. Ντραγκομίροβα στη σφαιροβολία (18 ετών) και στους άνδρες ο Ι. Καρυοφύλλης (19 ετών) στα 200μ. Οι μεγαλύτεροι ήταν οι Μπανιώτης και Κυριακοπούλου (35 αμφότεροι).
• Τα 100μ ήταν το αγώνισμα με τους περισσότερους αθλητές (38 και 31 άνδρες και γυναίκες) και το Ύψος (11 και 11). Το ύψος βυθίζεται κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ. Σε λίγο θα του αλλάξουμε όνομα και θα το λέμε: «Αλμα σε βάθος».
• Η στιγμή των αγώνων ήταν η βουτιά του Δ. Λεβαντίνου στα 400μ.εμ. (εξού και η φωτογραφία)
Οι επιδόσεις που ξεχώρισαν:
ΑΝΔΡΕΣ
Επί κοντώ Μ. ΚΑΡΑΛΗΣ 5.55μ
Μήκος Μ. ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ 8.48μ
Σφαιροβολία Κ. ΖΩΤΟΣ 20.34μ
Σφυροβολία Χ. Φρατζεσκάκης 76.05μ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
200μ Ρ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ 23.11
400μ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 52.89
100μ.εμ Ε. ΠΕΣΙΡΙΔΟΥ 13.26
400μ.εμ. Δ. ΓΝΑΦΑΚΗ 58.63
Ύψος Τ. ΓΚΟΥΣΙΝ 1.91μ
Επί κοντώ – Κ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ 4.75 – Ν. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 4.65 – Ε. ΠΟΛΛΑΚ 4.60
Τριπλούν Σ. ΚΑΡΥΔΗ 13.98
Δισκοβολία Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 58.17
Σφυροβολία Σ. ΣΚΑΡΒΕΛΗ 69.83
Ακοντισμός Ε. ΤΖΕΝΓΚΟ 60.43
Υποστήριξη: SilkTech