Μεγάλες στιγμές στο πρωτάθλημα στίβου

Κυριακή, Ιούνιος 6, 2021 - 10:36πμ
Ο Μίλτος Τεντόγλου

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) επιβεβαίωσε σήμερα (6/6) αυτό που υποστήριζε εδώ και καιρό, πως είναι σε θέση να κυνηγήσει σπουδαία επίδοση στα 200 μέτρα.
Η έμπειρη αθλήτρια τερμάτισε σε 23.22(1,5) και έδειξε πως το απόγευμα θα κυνηγήσει την πρώτη κούρσα της καριέρας της κάτω από τα 23.00.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η νεάνιδα Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), που επωφελήθηκε από το συναγωνισμό και τερμάτισε σε 23.83 (1,5) κι έτσι έγινε η πρώτη αθλήτρια της κατηγορίας της, που τρέχει την απόσταση κάτω από τα 24.00.

Το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας ήταν 24.00 και ανήκε στην Ανδριάνα Φέρρα από τις 8 Ιουλίου του 2007. Η Εμμανουηλίδου δείχνει πως μπορεί να διεκδικήσει μια καλή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, αλλά και στο Παγκόσμιο της ίδιας κατηγορίας, που θα γίνει αργότερα στη σεζόν. Η αθλήτρια της Κατερίνας Αλεξοπούλου το πρωί του Σαββάτου πέτυχε ατομικό ρεκόρ στα 100 μ. με 11.61.

"Όσο πάει μου αρέσουν όλο και περισσότερο τα 200 μέτρα, παρόλα αυτά πιστεύω πως στα 100 μ. είμαι καλύτερη. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή τη επίδοση. Είμαι αρκετά κουρασμένη, ωστόσο το απόγευμα θα προσπαθήσω για το καλύτερο και ότι βγει. Ο στόχος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι να κάνω καλές εμφανίσεις και στις δύο αποστάσεις. Δεν ξεχωρίζω κάποιο από τα δύο αγωνίσματα", είπε η Εμμανουηλίδου με το τέλος της κούρας.

Στην δεύτερη προκριματική σειρά των 200 μ., η Κατερίνα Δαλάκα (ΑΕΚ) τερμάτισε σε 23.78 και βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ. Χαλαρή κούρσα έκανε η Ειρήνη Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων) με 23.99 (-0,1) στην τρίτη σειρά, ενώ κοντά στο ρεκόρ της έτρεξε η Μαρία Γάτου (ΠΑΟΚ), που ήταν τρίτη στην πρώτη σειρά με 24.01.

Ο 19χρονος Γιάννης Καριοφύλλης (ΓΑΣ Σκάλας) ήταν ο πρωταγωνιστής στον προκριματικό των 200 μ. Ανδρών. Ο αθλητής του Θύμιου Βέργου τερμάτισε πρώτος στην δεύτερη σειρά σε 21.36 και έπιασε το όριο για τις δύο μεγάλες διοργανώσεις της κατηγορίας του, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20. Ο Καριοφύλλης βελτίωσε και το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 21.41 από το 2019.

Ο Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ) ήταν νικητής στην πρώτη σειρά με 21.44 και το απόγευμα θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Γιάννης Γρανιτσίωτης (ΓΟ Παλάσκας) στην 2η με 21.59. Ο 19χρονος το απόγευμα θα επιδιώξει να κυνηγήσει τα όρια για τις διοργανώσεις της κατηγορίας του.

Η δεύτερη, και τελευταία, μέρα του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου που φιλοξενείται στο Παμπελοποννησιακό στάδιο θα έχει καλές εναμετρήσεις ενώ πολύ πιθανό είναι να δούμε αρκετά καλές επιδόσεις να καταγράφονται.

Το μήκος των ανδρών, με τον Μιλτιάδη Τεντόγλου, αλλά και το επί κοντώ ανδρών με μονομαχία Φιλιππίδη-Καραλή συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον. Κλασσικά τα σπριντ αναμένεται να προσφέρουν καλό θέαμα όπως και τα εμπόδια.

Σφυροβολία γυναικών – τελικός 15:45

Η δεύτερη μέρα τελικών του πανελληνίου θα ξεκινήσει με μία καλή μονομαχία ανάμεσα σε δύο δυνατές σφυροβόλους. Η Ηλιάνα Κοροσίδου, που αγώνα με αγώνα βελτιώνεται συνεχώς και κάνει αισθητή την επιστροφή της, έχει ρίξει φέτος 65.96μ και θα αναμετρηθεί με τη Σταματία Σκαρβέλη που τον Απρίλιο είχε καταγράψει επίδοση στα 69.28μ ενώ κυνηγά βολές άνω των 70μ. Η μεταξύ τους αναμέτρηση προβλέπεται εντυπωσιακή. Η νέα Σταυρούλα Κοσμίδου (63.10μ) θα διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο. 

Δισκοβολία ανδρών – τελικός 18:00 

Ο πανελληνιονίκη του 2020, Ιάσονας Θανόπουλος, αν και δεν έχει ξεκινήσει τη σεζόν ιδανικά (56.78μ) θα κυνηγήσει τις βολές άνω των 60μ που θα του δώσουν και τη νίκη. Ο δυνατός σφαιροβόλος Κυριάκος Ζώτος (54.14μ φετινό) θα μπορέσει να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο όπως και ο, εξίσου δυνατός, Τάσος Λατιφλάρι. Ενδιαφέρον θα έχει η εμφάνιση των νέων σε ηλικία δισκοβόλων Μπουζάκη, Παυλίδη, Γεννίκη και Αδαμάκη που θα κυνηγήσουν καλές επιδόσεις. 

Μήκος γυναικών – τελικός 18:05 

Η Βούλα Παπαχρήστου (6.26μ φετινό) δύσκολα θα χάσει τον τίτλο ενώ πιθανό είναι να τη δούμε να κάνει μεγάλα άλματα. H περσινή νικήτρια, Ελένη Κουτσαλιάρη, έχει φετινό 6.10μ και θα διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο ενώ Έφη Κολοκυθά (6.18μ) και Οξάνα Κορένεβα (5.73μ) θα είναι επίσης ανταγωνιστικές. Αν κατέβει στο μήκος και η Σπυριδούλα Καρύδη (6.41μ) ο αγώνας θα έχει έξτρα ενδιαφέρον, αφού η νεαρή άλτρια δύσκολα θα έμενε εκτός βάθρου. 

Επί κοντώ ανδρών – τελικός 18:30 

Ένας από τους πολυνίκες του θεσμού, ο Κώστας Φιλιππίδης (5.35μ φετινό), θα αντιμετωπίσει τον πανελληνιονίκη του κλειστού 2021, Εμμανουήλ Καραλή (5.70μ). Και οι δύο κυνηγούν το Ολυμπιακό όριο των 5.80μ για να κλείσουν θέση για Τόκιο και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει σε έναν πολύ καλό αγώνα. Παράλληλα, ο βελτιωμένος Πέτρος Χατζίου (5.55μ) θα διεκδικήσει τη διάκριση όπως και ο Θοδωρής Χρυσανθόπουλος (5.45μ) ενώ ο νεαρός Γιάννης Ρίζος θα κυνηγήσει το 5.25μ για να κλείσει θέση για το ευρωπαϊκό Κ23. 

Σφαιροβολία γυναικών – τελικός 18:40 

Η μάχη επικεντρώνεται ανάμεσα στην πανελληνιονίκη του 2020 Σοφία Καϊσίδου (14.74μ) και την πολύ βελτιωμένη Μαρία Μαγκούλια (15.70μ), με την πρώτη να στοχεύει και στη διατήρηση του τίτλου της. Η Αναστασία Ντραγκομίροβα θα μπορούσε επίσης να ξεχωρίσει όπως και η Μαρία Σουγκλάκου αλλά και η Μαρία Ανδρεάδη.

Ύψος ανδρών – τελικός 18:55 

Ο Κώστας Μπανιώτης, που έχει επιστρέψει στους αγώνες με φετινό 2.20μ, ξεχωρίζει και θα στοχεύσει ξεκάθαρα στην πρώτη θέση, με μία καλή επίδοση, ώστε να πάρει υπερπολύτιμους πόντους στο Ολυμπιακό ράνκιγκ και να μπει ξανά σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων. Ο συναθλητής του, Αντώνης Μέρλος, θα κυνηγήσει αρχικά το 2.16μ για να κλείσει θέση για Ταλίν ενώ θα προσφέρει και τον απαραίτητα ανταγωνισμό στον Μπανιώτη. Στον αγώνα θα είναι και ο περσινός νικητής, από την Κύπρο, Βασίλης Κωνσταντίνου που φέτος έχει υπερβεί τα 2.24μ. 

400μ με εμπόδια γυναικών – τελικός 19:05

Η πρωταθλήτρια του 2020, Δήμητρα Γναφάκη, ετοιμάζεται για τη διατήρηση του τίτλου της αν και ακόμη δεν έχει τρέξει φέτος τα 400μ με εμπόδια αλλά μόνο το 400αρι (58.17). Όμως, η Ολυμπία Καραγιάννη με φετινό 60.05 θα προσπαθήσει να κλέψει τον τίτλο από τη Γναφάκη ενώ ανταγωνιστική θα είναι και η Τόκα. Στις εκπλήξεις, η αθλήτρια των συνθέτων Ίλζε Λογδανίδου θα αγωνιστεί στα 400μ εμπόδια έχοντας μόλις μία κούρσα στα πόδια της στο συγκεκριμένο αγώνισμα. 

400μ με εμπόδια ανδρών – τελικός 19:15

Ο πανελληνιονίκης από τον Ολυμπιακό, Πέτρος Κυριακίδης, θα κυνηγήσει τη διατήρηση του τίτλου του όμως Νάκος, Λεβαντίνος, Δρίτσας και Δούμπας φαίνονται έτοιμοι να τον κοντράρουν. Ο νικητής θα πάρει και το σημαντικό προβάδισμα για τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων της πρώτης κατηγορίας. 

200μ γυναικών – τελικός 19:25

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη στοχεύει σε καλή επίδοση, κάτω από τα 23 δευτερόλεπτα, που αν την πετύχει μπορεί να πάρει και το χρυσό. Η Ειρήνη Βασιλείου θα είναι πολύ απειλητική και μπορεί να της κλέψει την πρωτιά. Πολίτη, Μιχαηλίδου, Γάτου, Δαλάκα και Φέρρα θα αναμετρηθούν επίσης για το βάθρο.

Μήκος ανδρών – τελικός 19:40 

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν έχει αντίπαλο εντός συνόρων και δε θα μπορούσε να ηττηθεί, πόσο μάλλον τώρα που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση (8.06μ φετινό) και που το στάδιο της Πάτρας του… πηγαίνει αρκετά. Ο περσινός νικητής, Άλεξ Περιστέρης, θα επιδιώξει να φτάσει ξανά στα 8μ ενώ ο νεαρός Αντρέας Αντωνακόπουλος θα κυνηγήσει το όριο για το ευρωπαϊκό Κ20 (7.35μ). 

200μ ανδρών – τελικός 19:45 

Ο Παναγιώτης Τριβυζάς μπορεί να διατηρήσει τον τίτλο του στο 200άρι όμως το νέο αίμα των σπριντ θα τον απειλήσει. Ο νέος Βασίλης Μυριανθόπουλος, που κυνηγά και όριο για το ευρωπαϊκό Κ23, και ο έφηβος ακόμη Γιάννης Γρανιτσιώτης, που επίσης θέλει το όριο για το ευρωπαϊκό Κ20, είναι αρκετά ανταγωνιστικοί ενώ Καριοφύλλης και Δουκατέλης μπορούν να πιέσουν επίσης. 

Ακοντισμός ανδρών – τελικός 19:55 

Ο Δημήτρης Τσίτσος έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν του (76.16μ) και σιγά σιγά ανεβάζει στροφές, αφού έχει μπροστά του το ευρωπαϊκό Κ23. Με στόχο την ίδια διοργάνωση θα αγωνιστεί και ο Γιώργος Χριστακάκος, ο οποίος όμως δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη το όριο των 76μ (φετινό 70.42μ). Μεταξύ των δύο θα παιχτεί και ο τίτλος ενώ Ήλτσιος, Κολώνιας, Μυλωνάς και Κολέτσι μπορούν να κάνουν καλές εμφανίσεις. 

800μ γυναικών – τελικός 20:00 

Η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου θα κάνει την πρεμιέρα της για φέτος στο πανελλήνιο, ως τιτλούχος στο αγώνισμα, και θα προσπαθήσει να τερματίσει ξανά πρώτη. Κυριακοπούλου, Κουτλή, Δόβρου και Κυνατίδου θα κυνηγήσουν το βάθρο ενώ οι νεαρές Ιωαννίδου και Καλλιμογιάννη θα τρέξουν για το όριο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ20. 

5000μ γυναικών – τελικός 20:20

Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο ξεχωρίζει ανάμεσα στις συμμετοχές αφού, πέρα από κάτοχος του τίτλου, πέρυσι στην αντίστοιχη διοργάνωση είχε κάνει νέο ρεκόρ με καλή επίδοση (16:41.07). Εντυπωσιακή θα μπορούσε να είναι και η εμφάνιση της Βασιλείας Σπύρου, που τον Απρίλιο έκανε φοβερό χρόνο 16:31.54 και θα είναι πολύ ανταγωνιστική. Ιδιαίτερα υπολογίσιμες θα είναι οι Μιχαλά, Μαρινάκου, Κοτσαχείλη και Φιάσκα.

5000μ ανδρών – τελικός 20:50

Ο Μάριος Αναγνώστου και Μάρκος Γκούρλιας επιστρέφουν στην Πάτρα για να διεκδικήσουν το χρυσό, που τους έκλεψε μέσα από τα χέρια πέρυσι ο Ανδρέας Δημητράκης ο οποίος όμως θα επιδιώξει τη διατήρηση του τίτλου του. Ο Γκελαούζος μπορεί να είναι πολύ ανταγωνιστικός ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Παπούλια και Σταμούλη.

Tο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου και την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων. Σημαντική είναι και φέτος η στήριξη της διοίκησης και των Υπαλλήλων του Παμπελοπονησσιακού σταδίου, που φροντίζουν για την ετοιμότητα της εγκατάστασης. Συμβολή έχει και η διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου, η οποία έχει παραχωρήσει στην ομοσπονδία απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων.
Το απογευματινό πρόγραμμα και των δύο ημερών του Πανελληνίου πρωταθλήματος θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ 3 από τις 19.15 το Σάββατο και τις 19.00 την Κυριακή.
Το πρωινό πρόγραμμα και των δύο ημερών θα μεταδοθεί ζωντανά σε livestream μετάδοση, από το κανάλι της Ομοσπονδίας στο YouTube.

Υποστήριξη: SilkTech