Ρεντζιάς: «Εμπαίζουν τα σωματεία, εμείς θα κερδίσουμε όπου και όπως γίνουν»!

Κυριακή, Μάιος 23, 2021 - 10:09μμ
Ο Ευθύμης Ρεντζιάς

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς, υποψήφιος στις εκλογές της ΕΟΚ με την παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα «Πρώτα το Μπάσκετ» μίλησε για την γεμάτη ένταση προεκλογική περίοδο, τις Ενώσεις που «λειτουργούν σαν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί», τη διαιτησία και το ελληνικό μπάσκετ που έχει κλειστεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του, ο Ευθύμης Ρεντζιάς ο οποίος μάλιστα έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και για την εκπροσώπηση της ΕΟΚ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μίλησε στο gazzetta.gr εκφράζοντας τη βεβαιότητά του όσον αφορά την έκβαση των αρχαιρεσιών. «Όποτε, όπου και όπως αυτές γίνουν…» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε πως η προεκλογική περίοδος δεν σας άφησε να… βαρεθείτε, έτσι;
«Είναι αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως βαδίζουμε προς το τέλος αυτής της διαδικασίας, έπειτα από όλα αυτά που προηγήθηκαν. Παρεμπιπτόντως, λυπάμαι πολύ για το περιστατικό που έγινε για δεύτερη φορά και αφορά την προσωπική επίθεση του κυρίου Γολέμη στον Παναγιώτη Φασούλα και το καταδικάζω! Κάτι που θα έπρεπε να είχαν κάνει ήδη και άλλοι ιστορικοί σύμβουλοι της προσωρινής διοίκησης που ήταν παρόντες και απλώς παρακολουθούσαν το… παραλήρημα του δίχως καμία αντίδραση! Φαίνεται πως κάποιοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει σεβασμός στην ιστορία και θα ήταν χαρούμενοι αν υπήρχε μπάσκετ χωρίς αθλητές παρά μόνο με παράγοντες! Ο Γκάλης, ο Φασούλας, ο Φάνης, ο Μέμος, ο Γιαννάκης και η υπόλοιπη ομάδα του ‘87 ήταν εκείνοι έβαλαν τη χώρα μας στον μπασκετικό χάρτη και έβγαλαν τους Έλληνες στους δρόμους. Δεν μπορεί ο κύριος Γολέμης να επιτίθεται προσωπικά στον Φασούλα με αισχρούς χαρακτηρισμούς και να λέει πως ήταν αυτός που υπέγραφε κάθε μήνα τη μισθοδοσία του Παναγιώτη σαν σύμβουλο της ΕΟΚ και του χρωστάει χάρη για αυτό! Λες και είναι τα μόνα που υπέγραφε κάθε μήνα ο κύριος Γολέμης. Τα κατορθώματά του έχουν γίνει θέμα συζήτησης ακόμα και στα καφενεία! Εξάλλου ο Φασούλας δεν… αυτοδιορίστηκε στην Ομοσπονδία. Η ΕΟΚ ήταν εκείνη που τον κάλεσε και είναι ντροπή πραγματικά κάποιοι άνθρωποι που υπηρετούν το μπάσκετ τόσα χρόνια να χρησιμοποιούν τέτοιες τακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα»! 

«Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να κλείσουμε τις πληγές» 

Γιατί, λοιπόν φτάσαμε τέλη Μαΐου και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης πορεύεται με προσωρινή διοίκηση; Τι δεν πήγε καλά το προηγούμενο διάστημα;
«Τίποτα δεν πήγε καλά. Και πραγματικά, είναι κρίμα. Ό,τι έγινε, μόνο κακό έχει κάνει στο άθλημα. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά την επόμενη μέρα για να κλείσουμε αυτές τις πληγές. Γιατί στην τελική, το μπάσκετ θα πληρώσει τον λογαριασμό! Όλα αυτά που γίνονται τους τελευταίους μήνες κάνουν κακό μόνο στο μπάσκετ και σε κανέναν άλλον! Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα, μίλησα με παράγοντες, αθλητές και φιλάθλους. Όλοι, λοιπόν μου είπαν το ίδιο πράγμα: Πώς κατάντησε έτσι το μπάσκετ! Βλέπω παντού μια γενικότερη δυσαρέσκεια και μια στεναχώρια».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εξήγησε πως ένας καλός παίκτης δεν σημαίνει πως μπορεί να είναι απαραίτητα και καλός παράγοντας. Πως ακούγεται στα αυτιά σου αυτή η διαπίστωση;

«Συμφωνώ πως δεν είναι όλοι για όλα. Ένας καλός αθλητής δεν είναι απαραίτητο ότι θα μπορέσει να ασκήσει επαρκή διοίκηση. Παρ' όλα αυτά, στη δική μας ομάδα δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με βετεράνους αθλητές αλλά για προσωπικότητες που εξελίχτηκαν, που έχουν λόγο στο επιχειρείν και τη δημόσια διοίκηση, που έχουν εμπλακεί στα κοινά σε κορυφαίο επίπεδο. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός για να διοικήσεις αυτό που έχεις υπηρετήσει στο 80% της ζωής σου».

«Η προσωρινή διοίκηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο»

Πάμε και στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου... Θα γίνουν εκλογές στις 30/5;
«Θα ήθελα να γίνουν οι εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται και να τελειώσει αυτό το μαρτύριο που περνάει το μπάσκετ! Μετά από τα τελευταία γεγονότα, το συμπέρασμά μου είναι πως η προσωρινή διοίκηση εμπαίζει τα σωματεία με διάφορα τερτίπια και χωρίς άδειες από την Πολιτική Προστασία. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως η προσωρινή διοίκηση, που επί της ουσίας είναι η παλιά διοίκηση εμπαίζει τα σωματεία! Πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι εποχές για να χάνουμε χρόνο! Πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα. Υπάρχουν και άλλες λύσεις. Η μία είναι εκλογές στις Ενώσεις ώστε τα σωματεία να αποφύγουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό εν μέσω Covid-19. Μπορούμε, βέβαια να το απλοποιήσουμε περισσότερο με τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών. Πρέπει να σκεφτούμε τα σωματεία που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εδώ και έναν χρόνο, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, αφού πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο κόστος! Η Ομοσπονδία είναι για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ομάδων και όχι να τους δυσκολεύει τη ζωή! Φαίνεται πως προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για  να μείνουν στην προσωρινή διοίκηση και αναρωτιέμαι για ποιον λόγο… Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Όπως και να γίνουν οι εκλογές, εμείς θα τις κερδίσουμε! Δεν το λέω με την παραμικρή διάθεση έπαρσης, με ξέρετε τόσα χρόνια, γνωρίζετε πως πάντα προσέχω τι λέω και πάντα μετράω τα λόγια μου. Το επαναλαμβάνω... Όπου και να γίνουν, όπως και να γίνουν, όποτε και να γίνουν, αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσουμε»!

Τι κλίμα εισέπραξες από τη συναναστροφή σας με τα σωματεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;
«Τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι τα κύτταρα του ελληνικού μπάσκετ, είναι η βάση της μπασκετικής πυραμίδας και έχουν χιλιάδες προβλήματα να ξεπεράσουν. Στις συναντήσεις μας, αυτό που εισπράττουμε και αυτό που μας εξομολογούνται είναι πως στα πρόσωπα της παράταξής μας, βλέπουν μια ελπίδα για την επόμενη μέρα. Είμαστε άνθρωποι που έχουν περάσει από τα ερασιτεχνικά σωματεία, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε προϊόντα ου ερασιτεχνικού μπάσκετ και πιο συγκεκριμένα, της… τρέλας των παραγόντων που μας έβαλαν στο γήπεδο και μας κράτησαν εκεί. Προσωπικά, έχω ένα χρέος απέναντι στο μπάσκετ. Όσο ζω και αναπνέω θα του χρωστάω γιατί με έκανε αυτό που είμαι σήμερα».

Σε τι υπερτερεί η παράταξη «Πρώτα το Μπάσκετ» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φασούλα έναντι των έτερων υποψηφίων;
«Είμαστε μια μπασκετική ομάδα. Δεν αναφέρομαι μόνο στους πρώην αθλητές, τον Φάνη, τον Φασούλα, τον Μέμο, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, τη Βάσω Στασινού, τον Γιάννη Τσουμή ή τον Κλεάνθη Γάλλο. Μιλάμε και για μπασκετικούς παράγοντες, προέδρους ενώσεων και μη που είναι μαζί μας, με τεράστιες εμπειρίες και παραστάσεις. Είναι ουσιαστικά ένα πάντρεμα της παλιάς και της νέας "φρουράς". Τίποτα δεν γίνεται με... άγαρμπες κινήσεις. Έχουμε μαζί μας αυτούς τους ανθρώπους, είμαστε μαζί από την πρώτη μέρα ώστε να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι στο έργο μας με τη μεγάλη εμπειρία και την προσφορά τους στο άθλημα. Είναι μια μπασκετική μείξη που θα φέρει το άθλημα εκεί που πρέπει, που θα βάλει στην εξίσωση την αξιοπιστία και τον εκσυγχρονισμό με μεγάλο στόχο μια σύγχρονη ΕΟΚ που δεν θα είναι κολλημένη στα 80s αλλά θα είναι εξωστρεφής και θα μιλάει με όλους. Που θα έχει δυνατές Ενώσεις οι οποίες, αυτή τη στιγμή φυτοζωούν και λειτουργούν μόνο σαν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί». 

«Έχουν αφήσει το μπάσκετ στην τύχη του»

Ποια συμπεράσματα βγάζεις βλέποντας αυτή την κατάσταση;
«Είναι γεγονός πως η ΕΟΚ έκανε τρομερό έργο τις προηγούμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα στο αναπτυξιακό κομμάτι. Ο Βασιλακόπουλος και η διοίκηση της Ομοσπονδίας έκαναν πρωτοποριακά πράγματα πριν και μετά το '87. Θα ήμασταν ψεύτες αν λέγαμε το αντίθετο. Από ένα σημείο και μετά όμως, δεν υπήρξε εξέλιξη... Άφησαν το μπάσκετ στην τύχη του, το άθλημα έμεινε εκτός εποχής. Η ΕΟΚ είχε εξαιρετικούς παράγοντες όμως από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούσαν να παράξουν έργο! Δεν μπήκαν νέοι άνθρωποι, δεν ακολούθησαν τη νέα εποχή.... Η Ομοσπονδία έμεινε απαρχαιωμένη, κλείστηκε στο καβούκι της. Το μπάσκετ κλείστηκε μέσα σε ένα γραφείο, δεν υπήρχε εξωστρέφεια και φτάσαμε στο σημείο, εμείς οι πρώην παίκτες να θεωρούμαστε... εχθροί επειδή διεκδικούμε τη συμμετοχή στα κοινά του μπάσκετ»!

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έκανε λόγο για ηλικιακό ρατσισμό. Το συμμερίζεσαι;
«Δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ και αν το συμμερίζομαι. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Είναι ένας νόμος του Κράτους και όλοι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με αυτούς. Ο Αυγενάκης τόλμησε και έκανε μια τομή στον αθλητισμό φτιάχνοντας αυτό το αθλητικό νομοσχέδιο, τακτοποιώντας το Μητρώο, αφαιρώντας τα κολλήματα και δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές να συμμετάσχουν στα κοινά του χώρου τους».

Ο χρηματοδότης της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Θανάσης Χατζόπουλος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προτείνει ξένους διαιτητές μετά το λάθος στον αγώνα με την ΑΕΚ. Τελικά, γινόμαστε ποδόσφαιρο;
«Το εισπράττουμε εξ αρχής το ζήτημα που αφορά τη διαιτησία. Η παράταξή μας έχει πλάνο για την επόμενη μέρα. Η διαιτησία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να εξελιχθεί σε συνώνυμο της αξιοπιστίας».

«Η ΕΟΚ σφυρίζει αδιάφορα για ό,τι γίνεται με τη διαιτησία»

Δηλαδή πρέπει να γίνει επαγγελματική;
«Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει επαγγελματική στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή, σίγουρα όμως πρέπει να εμπλακούν και να ασχοληθούν άνθρωποι που είναι καταξιωμένοι στον χώρο, που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία και το ποιόν τους όλα αυτά τα χρόνια... Θα πρέπει να γίνει μια ΚΕΔ που θα έχει ευθύνες, που θα αξιολογείται και θα κρίνεται με ασυμβίβαστα. Χρειάζεται μια νέα δομή. Είναι η βασική μας προτεραιότητα, επειδή η διαιτησία φέρνει την αξιοπιστία στα πρωταθλήματα. Τα περιστατικά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό προκαλούν αηδία. Αηδία και ντροπή για αυτά που βλέπουμε! Είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση την ώρα που η Ομοσπονδία σφυρίζει αδιάφορα. Γενικώς, η διαιτησία πρέπει να αλλάξει. Είναι ένα από τα θέματα που έχουμε αγγίξει από την πρώτη μέρα. Γι' αυτό ακριβώς δεχόμαστε πόλεμο ως συνδυασμός».

Το μόνιμο αντεπιχείρημα όσον αφορά τις προσεχείς εκλογές είναι το «Γιατί τώρα;». Γιατί βγήκατε τώρα μπροστά και δεν κάνατε κάτι τα προηγούμενα χρόνια; Πού ήταν δηλαδή όλες οι φωνές εναντίον του Βασιλακόπουλου και της ΕΟΚ...
«Γιατί τώρα, μετά από χρόνια, θα γίνουν εκλογές με δημοκρατικές διαδικασίες! Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε δικαίωμα να κάνουμε πολλά πράγματα τα προηγούμενα χρόνια με τον τρόπο που γίνονταν οι εκλογές. Σε αυτό βέβαια έχουν τεράστια ευθύνη όλοι όσοι βολεύονταν με αυτή την κατάσταση, δίνοντας απλόχερα την εξουσιοδότηση και τη σφραγίδα τους ώστε να ψηφίσει κάποιος άλλος για αυτούς. Ευτυχώς ήλθε ο νόμος Αυγενάκη και ξεκαθάρισε το τοπίο. Μπροστά μας έχουμε τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία του μπάσκετ. Τα προηγούμενα χρόνια μπορούσες να κατέβεις υποψήφιος και να μην έβρισκες ούτε τη ψήφο σου! Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να κατέβουμε υποψήφιοι και τουλάχιστον, να βρούμε τη ψήφο μας...». 

«Τακτικές… αποφασίζω και διατάζω, με φωνές και ουρλιαχτά»

Σου έχουν δώσει την εντύπωση πως προσπαθούν να αποφύγουν τις εκλογές;
«Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω τι προσπαθούν να κάνουν! Αλήθεια! Αυτό που έγινε δηλαδή στη διαδικτυακή συνεδρίαση, όταν πήγαμε να εκλέξουμε τη διοίκηση Πρωτοδικείου, δεν θα το ξεχάσω στο υπόλοιπο της ζωής μου. Τότε που έκλεισαν το Zoom γιατί δεν τους έβγαιναν τα... κουκιά. Αυτό το "αποφασίζω και διατάζω", οι φωνές, τα ουρλιαχτά... Δεν το έχω ζήσει ξανά! Ήταν μια εμπειρία ζωής! Σε κάθε περίπτωση, είναι τιμή μου και χαρά μου που ανήκω στην παράταξη Πρώτα το Μπάσκετ με τον Παναγιώτη, τον Φάνη, τον Μέμο και την υπόλοιπη ομάδα. Μαζί με ανθρώπους που έχουμε κοινούς στόχους και όραμα... Είναι τιμή που συμμετέχω σε αυτόν τον εκλογικό αγώνα στο πλευρό τους. Αν δεν ήμουν υποψήφιος με αυτήν την μπασκετική ομάδα, θα ήμουν σπίτι μου! Δεν θα ασχολιόμουν καν! Δεν θα μπορούσα να πάω απέναντι στο μπάσκετ. Εγώ είμαι πάντα με το μπάσκετ»!

Υπάρχει συνεννόηση και σημεία επαφής με τους έτερους υποψηφίους;
«Η αλήθεια είναι πως τα αφηγήματα των άλλων υποψηφίων αλλάζουν ανά βδομάδα ή ανά μήνα. Ανάλογα... Εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις από την πρώτη μέρα. Μιλάμε μόνο για μπάσκετ, για τις ανάγκες των ερασιτεχνικών σωματείων ως βασική προτεραιότητα... Το μέλημά μας είναι να επαναφέρουμε το μπάσκετ ψηλά στη συνείδηση και τις καρδιές των Ελλήνων. Ο κύριος Λιόλιος και ο κύριος Παπανικολάου κάνουν τον αγώνα τους και είναι σεβαστός όμως δεν βλέπω πώς δεν θα εκλεγεί ο Παναγιώτης και η παράταξή μας! Τα σωματεία δεν είναι ιθαγενείς να τους δίνουμε καθρεφτάκια και χάντρες! Είναι τα κύτταρα του μπάσκετ, αυτά που κρατάνε το άθλημα ζωντανό και θέλουν σεβασμό και στήριξη».

ΠΗΓΗ

Υποστήριξη: SilkTech