Τα Τοφάλεια της Πάτρας

Οι μεγαλύτεροι αθλητές στίβου που αγωνίστηκαν ποτέ στην Πάτρα, για πάνω από δύο δεκαετίες, το έκαναν παίρνοντας μέρος στο διεθνές μίτινγκ «Τοφάλεια».

Αγώνες που διοργανωνει με εξαιρετική επιτυχία η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
Κορύφωση ήταν όταν έγινε διεθνές μίτινγκ, ειδικά τη δεκαετία του '90 οπότε και έζησε μεγάλες στιγμές, με τις κερκίδες του (τότε) Εθνικού Σταδίου Πάτρας να ήταν γεμάτες από κόσμο.

Το σαββατοκύριακο 24–25 Σεπτεμβρίου 1966, στο γήπεδο της Παναχαϊκής, διεξάγονται τα «Α ́ Τοφάλεια». Ήταν αγώνες που έγιναν προς τιμήν του Δημήτρη Τόφαλου, με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας, που έγινε 9–19 Απριλίου 1906, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Τόφαλος κατέκτησε σε κείνους τους αγώνες χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών, σημειώνοντας μάλιστα παγκόσμιο ρεκόρ. Η επιτυχία του εκείνη προκάλεσε μέγα θαυμασμό, άλλωστε έφερε τιμής ένεκεν και τον τίτλο του ολυμπιονίκη, έστω και αν οι αγώνες του 1906 ουδέποτε ανα- γνωρίστηκαν, ο δε Τόφαλος δεν αγωνίστηκε σε άλλη Ολυμπιάδα (ήταν φαβορί το 1904 στο Σεντ Λούις, αλλά αρρώστησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, νοσηλευθείς στην Ελβετία).

Η Πάτρα στα 60χρονα εκείνης της επιτυχίας αποφάσισε να τιμήσει τον, όπως και να έχει, αθλητή–θρύλο της άρσης βαρών, της πάλης (είχε κα- τακτήσει 140 και 241 έπαθλα αντίστοιχα) και του κατς. Ο Τόφαλος ήταν 82 ετών το 1966 (γεν. το 1884) και παρακολούθησε τους αγώνες, όμως δύο μήνες μετά, στις 15 Νοεμβρίου 1966, πέθανε.
Δεκαετίες μετά η Πάτρα δεν τον έχει ξεχάσει. Τα μετάλλιά του εκτίθεν- ται σε αίθουσα του Παλέ, που φέρει το όνομά του «Δημήτρης Τόφαλος». Το σπίτι του επί της Τζουρτζ είναι διατηρητέο, ενώ κάθε χρόνο προς τιμήν του γίνονται τα «Τοφάλεια».

Οι αγώνες ξεκίνησαν το 1966, έγιναν το 1973, ενώ μέχρι το 1981 (Ιούλιος) είχαν διεξαχθεί σποραδικά 4 φορές. Τη δεκαετία του '90 επανήλθαν από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου και μάλιστα απέκτησαν ιδιαί- τερο κύρος, αφού φιλοξένησαν τεράστια ονόματα του κλασικού αθλητισμού. Κι όλα αυτά έστω κι αν ο Τόφαλος δεν ήταν αθλητής στίβου! Δεν έκανε ποτέ στίβο, παρά μόνο άρση βαρών και πάλη!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech