Ο Γεωργάτος και οι αριστεροί μπακ Α' κλάσης

Δευτέρα, Μάιος 3, 2021 - 11:58μμ
Ο Γρηγόρης Γεωργάτος

Έναν δεύτερο Γρηγόρη Γεωργάτο θα ήταν ευτύχημα αν μπορούσε να 'βγάλει' το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αριστερό μπακ δηλαδή με τέτοια ισορροπία και αρμονία, αμυντική συνέπεια και τσαγανό, ταχύτητα σπρίντερ, χτυπήματα δεκαριού, μόνιμη επαφή με τ' αντίπαλα δίχτυα και ηγετική νοοτροπία.

Ο 'Γκεό' ήταν ένας και όποια σύγκριση τίθεται προς εξέταση είναι εντελώς άδικη για όλους τους υπόλοιπους, προηγούμενους ή επόμενους. Κι αν στην ίδια γενιά ανήκε ο -κάτι παραπάνω από αξιόπιστος- Μιχάλης Κασάπης, αυτό που έλειπε πάντα ήταν η πληθώρα επιλογών.

Το δίχως άλλο, οι Τάκης Φύσσας, Στέλιος Βενετίδης και Παντελής Κωνσταντινίδης ήταν μια τριάδα που λειτουργούσε συμπληρωματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση η πληθώρα των τωρινών επιλογών, από ποδοσφαιριστές που ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο, δεν είχε υπάρξει στο παρελθόν. Διαλέξαμε οκτώ.

Κώστας Τσιμίκας - Λίβερπουλ

Ο Κώστας Τσιμίκας με τη φανέλα της Λίβερπουλ κατά την παρουσίασή του | Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ο Κώστας Τσιμίκας με τη φανέλα της Λίβερπουλ κατά την παρουσίασή του | Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020  LIVERPOOL FC

Το γεγονός και μόνο ότι αποτελεί προσωπική επιλογή - εισήγηση του Γιούργκεν Κλοπ προκειμένου αρχικά να κάνει στη Λίβερπουλ τα ρεπό του Άντι Ρόμπερτσον και σταδιακά να διεκδικήσει τη θέση του στο αρχικό σχήμα (ακόμη κι αν δοθεί δανεικός για να καλύψει το κενό χρόνου) είναι μια τρανή απόδειξη της ορατής προόδου του 25χρονου Θεσσαλονικιού από τα χρόνια του Πανσερραϊκού σε αυτά του Ολυμπιακού. Το 'αγροτικό' στη Βίλεμ λειτούργησε ευεργετικά, διότι του εξασφάλισε χρόνο, ρόλο και κυρίως αυτοπεποίθηση ότι αξίζει να επιμείνει και να δουλεύει λίγο περισσότερο. Πολύ όντως δεν έχει παίξει στη rookie χρονιά του (225 λεπτά σε 6 παιχνίδια), αλλά όποιος βιάζεται να κρίνει ότι οι 'κόκκινοι' ξόδεψαν 13 εκατομμύρια (συν μπόνους) για να τον αποκτήσουν, ίσως σκοντάψουν!

Δημήτρης Γιαννούλης - Νόριτς

Ο Δημήτρης Γιαννούλης με τα κιτρινοπράσινα της Νόριτς

Ο Δημήτρης Γιαννούλης με τα κιτρινοπράσινα της Νόριτς  INSTAGRAM.COM/GIANNOULIS30

Ο 25χρονος Κατερινιώτης αποδέχθηκε την ένταξή του σε μια ομάδα β' κατηγορίας, διότι μπορούσε να προβλέψει το μέλλον της. Δεδομένης της θέσης στον πίνακα και της αξίας του ρόστερ τους, δύσκολα τα 'καναρίνια' θα έχαναν την άνοδο στην Premier League και από το καλοκαίρι ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ θ' ανήκε σε κλαμπ ενός εκ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Από τη στιγμή που η υποχρεωτική οψιόν αγοράς του από τον 'Δικέφαλο', έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενεργοποιήθηκε, μένει να διαφανεί αν ο Ντάνιελ Φάρκε θα ζητήσει και έναν ισοδύναμο αριστερό μπακ ή ο Γιαννούλης θα παίζει μόνος για τη θέση του βασικού, ύστερα από τις άριστες εντυπώσεις που έχει αφήσει μέσα από τις 15 συμμετοχές του - 1 ασίστ στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Γιώργος Κυριακόπουλος - Σασουόλο

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος στον πρόσφατο αγώνα της Σασουόλο με τη Σαμπντόρια

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος στον πρόσφατο αγώνα της Σασουόλο με τη Σαμπντόρια  INSTAGRAM.COM/GIORGOSKYRIAKOPOULOS77

Από τα χρόνια του Νίκου Αναστόπουλου ως σήμερα η καθιέρωση ενός Έλληνα στο σκληρό πρωτάθλημα της Serie A δεν είναι δα και η πιο βατή αποστολή. Παίζοντας κόντρα στις πιθανότητες, ο 25χρονος Πατρινός είχε από τον πρώτο χρόνο του σε μια ανταγωνιστική ομάδα όπως η Σασουόλο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι και προσεγγίζει πια τις 50 συμμετοχές σε πρωτάθλημα - κύπελλο με μέσο όρο παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο που υπερβαίνει τα 60 λεπτά ανά φορά. Οι 4 ασίστ του είναι κομμάτι της συνολικής προσφοράς του.

Μπάμπης Λυκογιάννης - Κάλιαρι

Ο Μπάμπης Λυκογιάννης της Κάλιαρι πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κροτόνε για τη Serie A 2020-2021 στη 'Σαρντένια Αρένα', Κάλιαρι | Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ο Μπάμπης Λυκογιάννης της Κάλιαρι πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κροτόνε για τη Serie A 2020-2021 στη 'Σαρντένια Αρένα', Κάλιαρι | Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020  ALESSANDRO TOCCO/LAPRESSE VIA AP

Ο 27χρονος Πειραιώτης ήταν από εκείνους του τρομερά ευφυής νεαρούς που σκέφτηκαν πως προτιμότερο είναι να κυνηγήσει το όνειρό του στο εξωτερικό και να εξελιχθεί σταδιακά παρά να περιμένει εκείνη την ευκαιρία που θα του δοθεί, αν του δοθεί, στην Ελλάδα. Φεύγοντας το καλοκαίρι του 2015 για την αυστριακή Στουρμ Γκρατς, φρόντισε να βελτιώσει τις όποιες αδυναμίες του και 6 χρόνια μετά να λογίζεται ως μια σταθερή επιλογή στην 11άδα της ιταλικής Κάλιαρι, στην οποία μετακινήθηκε τον Γενάρη του 2018. Ιδίως στην τρίτη σεζόν του, είτε με τον Ντι Φραντσέσκο είτε με τον Σεμπλίσι, παίζει σχεδόν 75 λεπτά ανά παιχνίδι και πριν από λίγες ημέρες πέτυχε το τρίτο γκολ του, συμβάλλοντας στο 3-2 επί της Ρόμα! Με τις 2 ασίστ που έχει δε έφτασε τις 7 στο σύνολο των 75 συμμετοχών του με το νησιωτικό κλαμπ από τη Σαρδηνία. Παραδόξως είναι ο πιο αδικημένος.

Αλέξανρος Κατράνης - Χατάισπορ

Ο Αλέξανδρος Κατράνης σε αγώνα της Χατάισπορ

Ο Αλέξανδρος Κατράνης σε αγώνα της Χατάισπορ  TWITTER.COM/HATAYSPOR_FK

Με τη μεταγραφή του στην τουρκική Χατάισπορ ο (από τις 4/5) 23χρονος Βολιώτης έκανε μια επανεκκίνηση στην καριέρα του και μόνο ωφελημένος έχει βγει. Παίζοντας σχεδόν 70 λεπτά ανά αγώνα, αξιολογείται ως ένας από τους πιο σταθερούς σε απόδοση και κομβικούς σε συνεισφορά ποδοσφαιριστές της νεοφώτιστης στη Super Lig ομάδας από την Αντιόχεια, μετρώντας 3 ασίστ και 1 γκολ σε 22 συμμετοχές. Παράλληλα είναι ο τέταρτος από τους συμπαίκτες του σε μέσο όρο απομακρύνσεων (πρώτος αρ.μπακ όλης της λίγκας) μεταξύ όσων έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον 15 φορές, έχοντας αδιαμφισβήτητη επίδραση στην πορεία της Χατάισπορ έως μια τρομερά άνετη παραμονή, παρά το σαββατιάτικο 7-0 από την Μπεσίκτας. Κι ενδεχομένως έως την κατάκτηση της πέμπτης θέσης, που θα δώσει εισιτήριο για την Ευρώπη, εφόσον οι 'μαυραετοί' της Πόλης κατακτήσουν το κύπελλο.

Λεονάρντο Κούτρης - Φορτούνα Ντίσελντορφ

Ο Λεονάρντο Κούτρης έχει βρει τη θέση του στη Φορτούνα Ντίσελντορφ

Ο Λεονάρντο Κούτρης έχει βρει τη θέση του στη Φορτούνα Ντίσελντορφ  TWITTER.COM/F95

Άλλη μία χρονιά του 25χρονου έμοιαζε να χάνεται, αλλά από τις αρχές του Φλεβάρη η κατάσταση άλλαξε άρδην. Μετά το πρώτο 15λεπτο άρχισε να κερδίζει έδαφος στο ροτέισον του Ούβε Ρέσλερ και συνεχίζοντας με ασίστ στη νίκη επί του Ανόβερου (3-2) εξασφάλισε τη θέση του στο αρχικό σχήμα. Με αυτόν μόνιμα παρόντα και υψηλή ατομική αξιολόγηση (6.8) με προσφορά στις δύο πλευρές του γηπέδου (2 ασίστ, υψηλό ποσοστό μεταβιβάσεων, περισσότερα από 2 διωξίματα), η Φορτούνα έχει ρεκόρ 5-1-3 στα εννέα ματς των τελευταίων δύο μηνών και κυνηγά με αξιώσεις ως την απευθείας άνοδο στην Bundesliga, με 3/4 ματς να είναι στο Ντίσελντορφ απέναντι σε ομάδες που είτε ξέμειναν από στόχους (Καρλσρούη, Άουε) είτε βρίσκονται πολύ χαμηλά στον πίνακα (Μπραουνσβάιγκ).

Κώστας Σταφυλίδης - Χοφενχάιμ

Το φοβερό γκολ του Κώστα Σταφυλίδη στο 48' δεν στάθηκε αρκετό για την Χόφενχαϊμ προκειμένου να αποφύγει την εντός έδρας ήττα (1-2) από την Άιντραχτ, για την 18η αγ. της Bundesliga -AP Photo/Martin Meissner

Το φοβερό γκολ του Κώστα Σταφυλίδη στο 48' δεν στάθηκε αρκετό για την Χόφενχαϊμ προκειμένου να αποφύγει την εντός έδρας ήττα (1-2) από την Άιντραχτ, για την 18η αγ. της Bundesliga.  AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Κοντεύουν πια 16 μήνες από την πιο πρόσφατη παρουσία του 27χρονου Θεσσαλονικιού σε παιχνίδι της γερμανικής Χοφενχάιμ, δίχως όμως να πρόκειται για μια κατάσταση που δεν κουβαλά ένα συγκεκριμένο background. Ο πολύ σοβαρός τραυματισμός στον ώμο, τον Σεπτέμβριο του 2020, και αυτός ο προσφάτως που ακολούθησε στην κνήμη δεν του έχουν επιτρέψει για μήνες να προπονηθεί σωστά και αναπόφευκτα έχει τεθεί εκτός πλάνων του Ζεμπάστιαν Χένες. Εξυπακούεται ότι ο χρόνος δεν έχει φύγει ανεπιστρεπτί και με συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2023 νιώθει ασφαλής. Ούτως ή άλλως κουβαλά ένα παρελθόν πίσω του. Απλώς είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του μέσα στο καλοκαίρι, αλλά δεν πρόκειται να χαθεί.

Βασίλης Ζαγαρίτης - Πάρμα

Ο Βασίλης Ζαγαρίτης περιμένει ακόμη την ευκαιρία του στην Πάρμα

Ο Βασίλης Ζαγαρίτης περιμένει ακόμη την ευκαιρία του στην Πάρμα  PARMACALCIO1913.COM

Λίγους μήνες προτού κλείσει τα 19 του ο Θηβαίος ακραίος επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό και να φύγει για την Πάρμα. Σ' ένα νέο και πολύ πιο απαιτητικό περιβάλλον η προσαρμογή δεν είχε την εξέλιξη που του υποσχέθηκαν ή τουλάχιστον περίμενε, με συνέπεια οι εμφανίσεις του στην αποστολή να είναι σποραδικές. Ούτε λόγος φυσικά για λεπτά συμμετοχής σ' ένα τρίμηνο που η ομάδα του Ντ'Αβέρσα πάλευε για την επιβίωσή της. Καταφέρνοντας εν τέλει μια τρύπα στο νερό. Τούτα όλα δεν αμφισβητούν την αξία του νεαρού, ο οποίος με συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2024 θ' αρχίσει να κρίνεται από του χρόνου - στη Serie B, όταν και καλώς εχόντων των πραγμάτων θ' αρχίσει να παίζει σε σταθερή βάση. Εκτός κι αν έχει άλλες σκέψεις στο μυαλό του.

ΠΗΓΗ

Υποστήριξη: SilkTech