Σπύρος Παππάς: Ο στίβος είναι η αρχή όλων των σπορ

Σάββατο, Απρίλιος 17, 2021 - 1:15μμ

Ο Στίβος είναι η αρχή όλων των σπορ, τα οποία και βασίζονται στις αρχές του.

Ο πατρινός πρωταθλητής στίβου με την Ολυμπιάδα Πάτρας, και νυν προπονητής στη Σαλαμίνα, Σπύρος Παππάς, μίλησε για το «στίβο» της ζωής του στην «Φωνή της Σαλαμίνας» και στον Μάνο Παπαθεοχάρη.

Αναμνήσεις παιδικής ηλικίας


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα. Στα 39 μου χρόνια που βρίσκομαι τώρα έχω πολλές εικόνες από την παιδική μου ηλικία μέσα από αλάνες και ασταμάτητο παιχνίδι τότε που οι οθόνες ήταν περιορισμένες στις ζωές μας και οι πραγματικοί φίλοι αμέτρητοι. Αγαπημένο παιχνίδι το κυνηγητό με τους φίλους μου και πιστεύω ότι αυτό έδειχνε ως προάγγελος την ενασχόληση μου με τον στίβο αργότερα ως αθλητής. Η καταγωγή μου είναι από την Ήπειρο αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα όπου πήγα σχολείο και ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα τον Στίβο σε ηλικία 16 ετών στην αθλητική Ομάδα Ολυμπιάδα Πάτρας.Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 23 χρόνια στα οποία ασχολούμαι ανελλιπώς με τον κλασσικό αθλητισμό από διάφορα πόστα. Έχω απίθανες εικόνες στο μυαλό μου όλα αυτά τα χρόνια από τον Στίβο που με ολοκληρώνουν και ως άνθρωπο.

Οικογένεια


Είμαι ο δεύτερος γιπς στην οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν Πυροσβέστης και η μητέρα μου Νοσοκόμα. Ο δύο χρόνια μεγαλύτερος αδελφός μου Νίκος είναι ιδιοκτήτης εταιρίας στην Πάτρα που αφορά την Διοίκηση Ξενοδοχειακών Μονάδων. Είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, η κόρη μου Ελένη είναι 7 ετών και ο γιος μου μόλις 5 μηνών. Η σύζυγός μου Δήμητρα με καταγωγή από τα Καλάβρυτα με στηρίζει συνεχώς στο δύσκολο κομμάτι να ισορροπήσω την εργασία μου και την ενασχόληση μου με τον αθλητισμό μέσα από την οικογένεια του Γ.Σ. Σαλαμίνας.

Δώδεκα χρόνια στους δρόμους της Σαλαμίνας


Το 2007 ήρθα στην Σαλαμίνας αστυνομικός προερχόμενος από Ειδικός Φρουρός και υπηρέτησα 9 χρόνια στην Τροχαία Σαλαμίνας και 3 χρόνια στο αστυνομικό τμήμα Σαλαμίνας συμπληρώνοντας έτσι 12 ολόκληρα χρόνια στους δρόμους του νησιού. Έτσι γνώρισα και γνωρίστηκα με πολύ κόσμο από ένα πόστο που πιστεύω ότι προσέφερα καθώς οι σχέση μου με τον κόσμο αλλά και τους συναδέλφους μου είναι σε άριστα επίπεδα. Πλέον, υπηρετώ σε κεντρική υπηρεσία της Αθήνας ανάμεσα σε πολύ άξιους και υπέροχους συναδέλφους και αξιωματικούς όπου μαθαίνω ένα καινούριο και πολύ σημαντικό αντικείμενο στη δουλειά μου.

Το επάγγελμα σας πως συνδέεται με το κλασικό αθλητισμό;


Ένα από τα πιστεύω στην ζωή μου είναι το να προσφέρεις. Να δίνεις ότι μπορείς από την θέση που βρίσκεσαι . Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι όπως ο Αστυνομικός πρέπει να προσφέρει στον πολίτη είτε με τον λόγο του είτε με τα έργα του σε διάφορα επίπεδα , έτσι και ο δάσκαλος στον αθλητισμό πρέπει να προσφέρει στα παιδιά από τις προπονητικές του γνώσεις, από τον όμορφο λόγο του, την ψυχολογική του στήριξη σε εκείνα τόσο ώστε να κάνει τον υπέροχο ψυχικό τους κόσμο χαρούμενο. Το επάγγελμα μου και το πάθος μου για τον αθλητισμό συμπληρώνουν νομίζω το ένα το άλλο. Εν μέσω κακών ειδήσεων σε διάφορα αθλήματα από σκάνδαλα ανθρώπων προπονητών και παραγόντων εις βάρος αθλητών και αθλητριών νομίζω ότι το επάγγελμα μου με κρατά αρκετά ισορροπημένο και δυνατό στις αρχές μου.

Η συμμετοχή σας στην αθλητική ζωή των παιδιών στην Σαλαμίνα


Ο Γ.Σ. Σαλαμίνας με τον οποίο συνεργάζομαι άρχισε να λειτουργεί το τμήμα Στίβου από τον Μάρτιο του 2015 και είναι πλέον νόμιμος σύλλογος Στίβου έχοντας μπει στο αθλητικό μητρώο. Οι επαφές μου με την Ομοσπονδία στίβου αρκετές από το 2014 μέχρι και σήμερα για να γίνονται όλα σωστά και να μπορώ πάντα νε βελτιώνω τον εαυτό μου όχι σαν αθλητής πλέον αλλά σαν καθοδηγητής τόσων πολλών παιδιών κάθε χρονιά. Έτσι από το 2015 είχαμε πολλές αθλητικές δράσεις όπως την πραγματοποίηση του πρώτου KIDSATHLETIC στην Σαλαμίνα το 2016 αλλά και 2 φορές διοργανώσαμε σχολικούς αγώνες στο νησί. Έκτος από τρείς μόνο φορές, έχω παρευρεθεί σε όλες τις αποστολές του Γ.Σ.Σ οι οποίες ξεπερνούν τις 50 εκτός νησιού. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 100 αθλητές του νησιού μας γνωρίζουν και βλέπω να κατακτούν το καλύτερο μετάλλιο το οποίο είναι το χαμόγελό τους.

ΕΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΕΓΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΙΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Ο Γ.Σ. Σαλαμίνας ανήκει στη δύναμη της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Πειραιά και Νοτιοδυτικής Αττικής. Γεωγραφικά μιλάμε για την δεύτερη μεγαλύτερη ένωση σωματείων ΣΕΓΑΣ στην Ελλάδα καθώς περιλαμβάνει τον Πειραιά, την Δυτική Αττική ,τον Νότιο τομέα, τον Δυτικό Τομέα και τα σωματεία Αργοσαρωνικού .Στατιστικά είναι η τρίτη πιο επιτυχημένη ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ βάση βραβεύσεων το έτος 2020 στην Ελλάδα. Απαρτίζεται από 44 σωματεία όπου μερικά είναι παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου όπως ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ , ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, η ΓΛΥΦΑΔΑ και ο ΟΦΚΑ ΟΔΥΣΣΕΑΣ αλλά καιιστορικά σωματεία όπως ο Πειραϊκός!!


Τι σας έχει στιγματίσει έως τώρα στην πορεία σας ως αθλητή και μέχρι να φτάσετε στο παρόν ως σύμβουλος ομάδας αλλά και εκλεγμένος προπονητής;


Βλέποντας το παρελθόν μου και την πορεία μου σαν αθλητής όπου έφτασα σε ένα αμέτρητο αριθμό μεταλλίων, να είμαι για αρκετά χρόνια ο καλύτερος αθλητής αποστάσεων Δυτικής Ελλάδας σε περισσότερα αγωνίσματα από ένα και ένας από τους καλύτερους αθλητές στην Ελλάδα, στέκομαι στον προπονητή μου, έναν άνθρωπο μύθο του Στίβου, τον κάτοχο 2 Πανελληνίων ρεκόρ σε Μαραθώνιο και 10.000 μέτρα, τον Πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και τωρινό Διοικητή του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων Σπύρο ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ που η παρουσία του στην αθλητική μου καριέρα με στιγμάτισε και του χρωστάω τα όσα έμαθα σε ήθος και προπονητική. Πλέον, με όλες τις γνώσεις που κατέχω από τα χέρια μου περνάνε και φιλτράρονται προπονήσεις αθλητών ,όλες οι δηλώσεις συμμετοχής σε αγώνες, τα δελτία αθλητών, τα όρια αγωνισμάτων, η ψυχολογία των παιδιών, το επίπεδο που βρίσκονται και το πώς θα προσεγγίσουμε τους αγώνες. Κάθε χρόνο βελτιωνόμασταν σαν ομάδα και φέτος στην πιο οργανωμένη και πολυπληθή χρονιά μας δυσκολευτήκαμε όπως όλοι δυστυχώς λόγω πανδημίας. Αλλά είμαι σίγουρος πως χτίσαμε γερές βάσεις και πολύ σύντομα θα πετύχουμε πολλά. Προσωπικά νιώθω πιο ικανός από ποτέ καθώς γνωρίζω τον χώρο πλέον πολύ καλά. Οδηγός μας η περσινή χρονιά με τα 4 μετάλλια και τις 2 προκρίσεις σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα εν μέσω δύσκολων αγώνων λόγω covid-19.

Πόσο σημαντικό είναι για τον τόπο μας να συμμετέχετε στο Δ.Σ. της Ε.Α.Σ ΣΕΓΑΣ;


Την 20 Δεκεμβρίου 2019 είχα την τιμή να προταθώ στις εκλογές της ΕΑΣΣΕΓΑΣ Πειραιά και Νοτιοδυτικής Αττικής όπου ανήκει η Σαλαμίνα και να εκλεγώ με την πρώτη φορά. Είναι τιμή μου που με εμπιστεύτηκαν τόσο σημαντικοί άνθρωποι καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από σπουδαίες προσωπικότητες του κλασσικού αθλητισμού οι οποίοι από την αρχή μας στηρίζουν. Χαίρομαι επίσης που πλέον είμαι το νεότερο σε ηλικία μέλος του Δ.Σ. στην Ένωση και τιμάω την Σαλαμίνα με την παρουσία μου αυτή.

Πως βλέπετε το μέλλον του κλασικού αθλητισμού στην Σαλαμίνα;


Η Σαλαμίνα έχει πολύ ταλέντο να αναδείξει. Υστερεί όμως σε αθλητικές εγκαταστάσεις όπως αυτές που έχουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και δεν μιλάω μόνο για τις μεγαλουπόλεις. Όμως στην ζωή μου είμαι πάντα αισιόδοξος και δεν τα παρατάω ποτέ. Όπως μας έχει γίνει γνωστό θα πραγματοποιηθεί το έργο στο Δημοτικό στάδιο Σαλαμίνας με τοποθέτηση ελαστικού τάπητα και άλλων βελτιώσεων. Αν και τώρα υπάρχει ταλέντο και θέληση, πιστεύω ότι στο μέλλον, με την εξέλιξη των συνθηκών στο νησί μας θα δούμε ακόμα πιο πολλές επιτυχίες. Πάντως η νέα γενιά του νησιού έχω διακρίνει ότι μπορεί να φτάσει ψηλά!

Ποια τα συναισθήματα σας με την συμμετοχή στο Γ.Σ. ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ;


Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως είμαι μέλος μιας αθλητικής οικογένειας, του Γ.Σ. Σαλαμίνας, ο οποίος απαρτίζεται από χρήσιμους και όμορφους ανθρώπους που αγαπάνε τον αθλητισμό όπωςο πρόεδρός μας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Δημήτρης, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΜΠΑΓΙΟΣ Θρασύβουλος που έχει υπάρξει και γυμναστής σε πολλούς γονείς παιδιών του συλλόγου στα χρόνια όπου πήγαιναν εκείνοι σχολειό, γραμματέας μας ο πολιτικός Μηχανικός ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ Χρόνης παλιός γυμναστής πρωταθλητή ύψους στο Στίβο, ο ταμίας ΓΚΟΒΑΤΣΟΣ Γιάννης αξιωματικός ε.α. του Πολεμικού ναυτικού, ο επιχειρηματίας ΤΟΥΤΣΗΣ Σταύρος και ο πλέον άμεσος και έμπιστος συνεργάτης μου επιχειρηματίας του νησιού ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Θανάσης. Επιπλέον όμως ηρεμία μου προσφέρει η σταθερή κατάσταση στον σύλλογο καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν γίνονται αδικαιολόγητες αλλαγές στα πρόσωπα και έχω την εμπιστοσύνη που χρειάζομαι για να συνεχίζω το έργο μου.
Ο στίβος έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως «ο βασιλιάς του αθλητισμού». Είναι πολύ θετικό τα παιδιά να ασχοληθούν με τα αγωνίσματα του στίβου από μικρή ηλικία…

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς;


Σίγουρα αν τα παιδιά ασχοληθούν από μικρά με το άθλημα του Στίβου έχουν πλεονέκτημα να διαμορφώσουν επιπλέον γνώση , ικανότητα και χαρακτήρα πάνω στον κλασσικό αθλητισμό ο οποίος κρύβει καταπληκτικές εμπειρίες και μοναδικές στιγμές και δικαίως παγκοσμίως έχει χαρακτηριστεί ως ο Βασιλιάς του Αθλητισμού. Οι γονείς πρέπει να διαπιστώνουν την αγωνιστική εξέλιξη του παιδιού τους αλλά και την ψυχική τους εξέλιξη. ΌΧΙ τραυματισμοί, ΟΧΙ ψυχολογική πίεση από μικρές ηλικίες στο βωμό του καλού αποτελέσματος. Ο καθένας βελτιώνει το δικό του επίπεδο χωρίς ποτέ να σβήνει το χαμόγελο του από το πρόσωπο και την ψυχή του. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που ως τώρα είχα όλους τους αθλητές μου υγιείς και χαρούμενους.

Το όραμα σας


Το όραμά μου είναι όσο περισσότερα παιδιά του νησιού να ασχοληθούν με τον κλασσικό αθλητισμό αλλά και με κάθε είδους αθλητισμό αφήνοντας τις οθόνες και την γενικότερη αδράνεια και να γεμίσουν τα γήπεδα με όνειρα, χαμόγελα και προσπάθεια.
Το μέλλον ξεκινάει από τα παιδιά και θέλω να το δω φωτισμένο από τα χαμόγελά τους.

Υποστήριξη: SilkTech