Ένα ταξίδι στο παρελθόν του «ΕΘΝΟΣπορ»

Τετάρτη, Απρίλιος 14, 2021 - 5:02μμ

Το ΕΘΝΟΣπορ, το μοναδικό, όπως εύστοχα είχε χαρακτηριστεί, περιοδικό που για 19 χρόνια παίρναμε στα χέρια μας κάθε Δευτέρα, ως ένθετο στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ήταν το θέμα της πρωτοποριακής διαδικτυακής σειράς που καθιέρωσε ο ΠΣΑΤ για να θυμηθούμε τις εκδόσεις που είτε  έγραψαν … ιστορία στον Αθλητικό Τύπο, είτε συνεχίζουν στους δύσκολους καιρούς να ενημερώνουν τους φιλάθλους. Ταυτοχρόνως, δίνουμε την ευκαιρία στους συναδέλφους που αναδείχτηκαν ή καθιερώθηκαν επαγγελματικά σε αυτές τις εφημερίδες να συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης και να θυμηθούν στιγμές, γεγονότα, πρόσωπα.

Ένα ταξίδι λοιπόν στο παρελθόν, μια βουτιά στον κόσμο των αναμνήσεων, ένα reunion για τους συναδέλφους που εργάστηκαν στο περιοδικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, ήταν το πρόσφατο αφιέρωμα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, με συντονιστή τον πρόεδρο του, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο.

Επρόκειτο για ένα πλήρες αθλητικό περιοδικό, που κατάφερε κυρίως λόγω της ισχυρής δημοσιογραφικής ομάδας  να κυκλοφορεί με την ταχύτητα της εφημερίδας.  Από το πρώτο έως το τελευταίο φύλλο. «’Ενα ανεκτίμητο έντυπο», όπως το είχε χαρακτηρίσει στο άρθρο του στο πρώτο τεύχος κυκλοφορίας του (16/3/1992) ο οραματιστής και δημιουργός της έκδοσης, ο αείμνηστος Ανδρέας Μπόμης.

Στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση έδωσαν το «παρών» πολλοί συνάδελφοι, αλλά και συνεργάτες που ξεπερνούσαν τους εαυτούς τους για να εκδίδεται με συνέπεια και πληρότητα επί 6.690 ημέρες το ΕΘΝΟΣΠΟΡ.  Με την έναρξη της διαδικτυακής σύνδεσης ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δημοσιογράφων του περιοδικού, που έχουν φύγει από τη ζωή. Του εμπνευστή του ΕΘΝΟΣΠΟΡ Ανδρέα Μπόμη και των Τάσου Παπαχρήστου, Γιώργου Παγιωτέλη, Ηλία Ματθαίου, Παναγιώτη Συρόπουλου, Νίκου Νάρνου, Στέλιου Καραγιάννη και Χρήστου Λεβέντη.

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπόμης, γιος του Ανδρέα Μπόμη, ο οποίος αναφέρθηκε στα χρόνια δημιουργίας του περιοδικού, τα οποία έζησε πιτσιρικάς και ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους στον πατέρα του.

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Παπαλουκάς, διευθυντής τα τελευταία χρόνια του περιοδικού, οι Στράτος Σεφτελής, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Τάκης Ευσταθίου, Πέτρος Θεοδοσίου, Άρης Λαούδης, Γιώργος Τσακίρης, Χρήστος Γραμματικός, Γιάννης Λάβδας, Βάσω Νούσια, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Θάνος Μπλούνας, Βασίλης Γεωργιώτης, ο … ιστορικός διορθωτής και παλαιός πρωταθλητής Μανώλης Λαμπράκης, οι ξενιτεμένοι  Άρης Λυράκης (Αγγλία) και  Σωτήρης Μπέκας (Αυστρία), οι ανταποκριτές Γιώργος Κουβεντίδης, Βασίλης Ζηνέλης, Τάσος Αγγελόπουλος (μήνυμα) και οι artdirectors Σωτήρης Δεληγιάννης και Σωτήρης Μέγκουλης.

Συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Φώντας Χήτας, Κώστας Χατζηδημητρίου, Αντώνης Παπουτσάκης,  Μάνος Σταραμόπουλος, Ασπασία Βελονάκη  και Κώστας Τουτσίδης.

Στο κανάλι του ΠΣΑΤ στο YouTube, όπως και στη σελίδα του ΠΣΑΤ στο facebook, θα βρείτε ολόκληρο το αφιέρωμα καθώς και τα ονόματα όλων των συναδέλφων που συνεργάστηκαν  με το περιοδικό.

Το ΕΘΝΟΣΠΟΡ μακροημέρευσε επί 19 έτη, χάρη στην σκληρή επαγγελματική δουλειά δεκάδων άξιων δημοσιογράφων με τη διεύθυνση του Ανδρέα Μπόμη και των διαδόχων του, του Πέτρου Μπακατσέλου, του Στάθη Βαρυτιμιάδη και του Ανδρέα Παπαλουκά.

Ήταν πραγματικά ένα πρωτοπόρο στο είδος του περιοδικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο που κυκλοφορούσε κάθε Δευτέρα, καλύπτοντας την αγωνιστική κίνηση του Σαββατοκύριακου. Ήταν φορές που μισή ώρα μετά τη λήξη ενός αθλητικού γεγονότος το ρεπορτάζ ήταν ήδη έτοιμο.

Επρόκειτο για ένα εκδοτικό κατόρθωμα που στις σελίδες του περιλάμβανε τα πάντα, ακόμη και στοιχηματικές προτάσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδόθηκε το ΧΡΗΜΑΣΠΟΡ. Επίσης ξεχώρισε για τις σημαντικές ειδικές εκδόσεις για Παγκόσμια Κύπελλα, Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το διαγωνισμό «Γίνε Πρόεδρος στην Α' Εθνική», που είχε συνέχεια με τον «Γίνε Πρόεδρος στη Super League», «Γίνε Πρόεδρος στο Euro», στο «Μουντιάλ» και στην «Ευρωλίγκα», αλλά και τον «Πιλότος στη Formula 1». Αυτοί οι διαγωνισμοί έδωσαν τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να αποκτήσουν τη δική τους ομάδα και να γίνουν οι ίδιοι... πρόεδροι και πιλότοι, κερδίζοντας πλούσια δώρα. Ήταν μια ιδέα του Πέτρου Μπακατσέλου, όπως και η έκδοση του ΧΡΗΜΑΣΠΟΡ.

Επίσης, ήταν το μοναδικό περιοδικό, το οποίο κυκλοφορούσε σε καθημερινή βάση, καλύπτοντας τις μάχες και τις επιτυχίες των Ελλήνων και των παγκόσμιων πρωταθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ξεχωριστή τιμή για το ΕΘΝΟΣΠΟΡ αποτελεί το γεγονός ότι το 2009, βράβευσε τον Λιονέλ Μέσι. Συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου 2009, η Μπαρτσελόνα έκανε δεκτό το αίτημα του περιοδικού να τιμήσει με αναμνηστική πλακέτα και με μία κορνίζα, που εμπεριείχε ένα σκίτσο για τον Αργεντινό σταρ, ο οποίος είχε αναδειχθεί, ύστερα από ψηφοφορία 150 Ελλήνων δημοσιογράφων, κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για εκείνη τη χρονιά. Ήταν μία πρόταση του Μιχάλη Γκιουλένογλου και του Θύμιου Ασημακόπουλου, οι οποίοι και την υλοποίησαν, καθώς βρέθηκαν στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα και επέδωσαν προσωπικά στον Λιονέλ Μέσι τα βραβεία του.

Υποστήριξη: SilkTech