Ένα «αντίο» στον Βασίλη Σεβαστή

Τρίτη, Απρίλιος 13, 2021 - 7:27μμ

«Τώρα που καταλάγιασε το ξάφνιασμά μας για την απώλεια του Βασίλη Σεβαστή, θα ήθελα να πώ σε όσους έχουν κάνει ειρωνικά σχόλια για τον ΣΕΓΑΣ ή και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ πώς η αμετροέπεια έχει όρια!

Θα πρέπει να έχουν κατά νου πάντα, πώς αν κάποιοι έχουν φτάσει εκεί που είναι σήμερα (προπονητές ή και μέλη ΔΣ κάποιων σωματείων) αυτό το οφείλουν και στον Σεβαστή που αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, (με τα θετικά και τα αρνητικά του) για το αυθύπαρκτον του στίβου. Ο νοών νοείτω...

Για όσους γνωρίζουν αλλά και όσους δεν γνωρίζουν, ο Βασίλης Σεβαστής ήταν ο διοικητικός παράγοντας-διαχρονικός αθλητής που βίωνε τον αθλητισμό και αντιλαμβανόταν κάθε φορά, σε κάθε εποχή, τι χρειάζεται για να γίνει το επόμενο βήμα, αλλά ο ίδιος κατάφερνε να προκαλεί το ''μεγάλο άλμα'' στον στίβο και γι αυτό πέτυχε και ως διοικητικός του Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, του ΣΕΓΑΣ.

Από αθλητής του ''Καζώνης Καλύμνου'' (αν και γεννημένος στην Ρόδο) βίωσε τον στίβο ως πρωταθλητής του Δεκάθλου, υπήρξε προπονητής και μετέπειτα Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ στην περίοδο του Γιώργου Κατσιμπάρδη και έπειτα ανέλαβε τις τύχες του ΣΕΓΑΣ, κάνοντας την Ομοσπονδία αξιοπρόσεκτη και τον στίβο να βρίσκεται σε αξιοζήλευτα επίπεδα παγκοσμίως.

Είχα την τύχη όχι μόνο να γνωριστώ μαζί του αλλά, είχα και την ευκαιρία να συζητάμε για ουσιαστικά ζητήματα του αθλητισμού.

Κι είχαμε συγκρουστεί κάποιες φορές αλλά πάντα υπήρχε αμοιβαία αναγνώριση του ρόλου καθενός, όταν ήμουνα αθλητικός δημοσιογράφος, όντας φοιτητής ιατρικής, στην ''ΑΥΓΗ'' και στην ΕΡΑ-4. Κάποιες φορές με τον Βασίλη, τον Δάρα και τον Τασούλα, συντρώγαμε τα μεσημέρια πίσω από τον Άγιο Σώστη, κοντά στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ κι εκεί ''ξεχνιόμαστε'', συζητώντας...

Γαλουχηθήκαμε κι οι δύο, εγώ ως ρεπόρτερ του στίβου κι ο Βασίλης ως Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ, πλάϊ στον Γιώργο Κατσιμπάρδη με την αντίληψη του καθαρού αθλητισμού και γι αυτήν συζητούσαμε συχνά, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που κάνει τους αθλητές να ''προστρέχουν'' στα φάρμακα.

''Κάν' το με τρόπο'' μου έλεγε, όταν διάβαζε κάποιο οξύ δημοσίευμά μου για το ντόπινγκ, ''γράφε πιό ήπια, αφού ξέρεις ότι ο ίδιος ο πρωταθλητισμός σπρώχνει τα παιδιά σε αυτή την λύση''.

Ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αντιλήφθηκε έγκαιρα ''τα σημεία των καιρών'' και μετά από θητεία 15 χρόνων, το 2011 συνεργάστηκε με τον Κώστα Παναγόπουλο που ανέλαβε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, μένοντας ο ίδιος στην θέση του Γραμματέα, μέχρι την διαδοχή στην προεδρία, από την Σοφία Σακοράφα.

Είχε πολλές καινοτόμες ιδέες και θυμάμαι, όταν ανέλαβα πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ (2016-2019) μου είχε ζητήσει να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα ελέγχων των αθλητών με ''διακριτικό τρόπο'' προκεριμένου ''να σώσουμε ότι μπορούμε'' όπως μου έλεγε. Μπορώ να πώ ότι είχε ολοκληρωμένη πολιτική και κοινωνική αντίληψη για τον αθλητισμό κι αυτο τον έκανε ολοκληρωμένο παράγοντα, κάτι που έχει ανάγκη σήμερα ο Ελληνικός Αθλητισμός.

Δεν θα πώ μόνο ότι στεναχωρήθηκα που έφυγε από κοντά μας, αλλά θα πώ ότι εξοργίζομαι που τέτοιοι άνθρωποι φεύγουν από την ζωή σε ''ακατάλληλες'' στιγμές, επειδή ο Βασίλης θα ήταν ακόμη χρήσιμος, ως μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπήε (ΕΟΕ) στην οποία πρόσφατα εξελέγη από τα σωματεία του στίβου...».

Τάκης Γεωργακόπουλος

Γιατρός Πνευμονολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β. Πελοποννήσου, Πρώην Πρόεδρος ΕΣΚΑΝ

Υποστήριξη: SilkTech