Θ. Κανελλόπουλος: «Διεκδικούμε την περαιτέρω στήριξη του αθλητισμού την επόμενη μέρα»

Τρίτη, Μάρτιος 30, 2021 - 6:32μμ

Τις δικές της προτάσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού κατέθεσε η ΕΣΠΕΠ μέσω του προέδρου της Θοδωρή Κανελλόπουλου. Αναλυτικά η τοποθέτηση και οι προτάσεις του Θεόδωρου Κανελλοπούλου έχουν ως εξής:

«Γνωρίζουμε ότι με την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων την νέα αγωνιστική περίοδο, μετά την πανδημία, τα ερασιτεχνικά σωματεία θα βρεθούν σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση.

Οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις  που αποτελούσαν το οικονομικό οξυγόνο, για τη λειτουργία και οικονομική ενίσχυση στη προσπάθεια των αθλητικών παραγόντων και των σωματείων, δύσκολα θα μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ως πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ τον Μάιο του 2020, είχα κάνει δημόσια τη πρόταση για κυκλοφορία Αθλητικού Λαχείου με το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει οικονομικά τον αθλητισμό.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, συνέβαλε στην απευθείας χρηματοδότηση των σωματείων, τόσο από τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ειδικότερα όμως, θα πρέπει να σταθούμε στην τελευταία Νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, με την οποία θα επιχορηγείτε ο αθλητισμός μέσω της φορολόγησης των Τυχερών Παιχνιδιών.

Η απόφαση αυτή, αποτελεί δικαίωση των αιτημάτων των σωματείων, αλλά και της Συνταγματικής Υποχρέωσης του Κράτους.

Προσωπικά νοιώθω και δικαιωμένος, διότι αποτελεί παραπλήσια ως προς την πρόταση και τις προϋποθέσεις που είχα διατυπώσει για το Αθλητικό Λαχείο.

Σήμερα όμως θεωρώ ότι η πολιτεία, εκτός του παραπάνω νόμου θα πρέπει να προχωρήσει και σε περαιτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Αποτελεί ευκαιρία οι νέες διοικήσεις των Ομοσπονδιών, να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουν καθημερινά οι αθλητικοί παράγοντες.

 Συγκεκριμένα προτείνω, εκτός της οικονομική στήριξη προς τα σωματεία από τη Γ.Γ.Α., που θα πρόκυψη από την φορολογία των τυχερών παιγνίων ανά δελτίο σύμφωνα με το άρθρο 79 του Ν.4764/2020, και τα παρακάτω:

1. Στο άρθρο 66 του Ν.4735/2020 (ΦΕΚ 197/Ά?12.10.2020), να αλλάξει ο χρονικός περιορισμός για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι) που προβλέπει μέχρι στις 30.6.2021, με την δυνατότητα για κάθε χρόνο ενίσχυση. Στην διάταξη, εκτός των ομάδων που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες να συμπεριληφθεί, τόσο για τις νησιωτικές ομάδες, όσο και ομάδων που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα με ομάδες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, ανεξαρτήτου κατηγορίας συμμετοχής.

2.  Κίνητρο στις Μεγάλες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν δαπάνες διαφήμισης, με σκοπό τη στήριξη και την προβολή τους μέσω του αθλητισμού, να εκπίπτει το 60% από τα ακαθάριστα έσοδά τους, κατά το χρόνο πραγματοποίησης της συμφωνίας με το ερασιτεχνικό σωματείο, Ένωση ή Ομοσπονδία.

3.  Στις μικρές επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, να δίνετε η δυνατότητα να χρηματοδοτούν τα ερασιτεχνικά σωματεία της επιλογής τους, δίνοντας στα σωματεία το 20% του φόρου εισοδήματός τους και καταβάλλοντας στο κράτος το υπόλοιπο 80%.  Παράδειγμα: Θα μπορούσε κάποιος ή  εταιρεία να μην πληρώσει φόρο 1.000 Ευρώ στην Εφορία, αλλά να δώσει 800 στην Εφορία και 200 σε μία εγγεγραμμένη ερασιτεχνική αθλητική ομάδα στο Μητρώο της ΓΓΑ και σε λίστα στο υπουργείο οικονομικών. Με το συμβόλαιο δωρεάς των 200 Ευρώ και την απόδειξη καταβολής, ο λογιστής αυτομάτως θα μείωνε τον φόρο που θα καταβάλλονταν στο κράτος.

Οι παραπάνω προτάσεις εάν ψηφισθούν, θα έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα στον προγραμματισμό των ερασιτεχνικών σωματείων και των φορέων του αθλητισμού, από την Αγωνιστική περίοδο 2021-2022, αναγνωρίζοντας και Κοινωνική συνεισφορά επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με κίνητρα οικονομικά αλλά και με διαφάνεια».

Υποστήριξη: SilkTech