Μαύρα πανιά για τον Αυγενάκη

Δευτέρα, Μάρτιος 29, 2021 - 4:15μμ

Tο αποτέλεσμα των εκλογών στην ιστιοπλοΐα Ομοσπονδίας διαβάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και κανένας από αυτούς δεν είναι κολακευτικός για όσους έτρεξαν στην προεκλογική κούρσα. Ο μεγάλος ηττημένος, βέβαια, ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλώσει τις αθλητικές Ομοσπονδίες με «ημετέρους», κομματικά στελέχη και φίλους φίλων είναι γνωστή και σεσημασμένη, παρ’ όλο που πολλές φορές ανέβηκαν στα χαρακώματα και πασίγνωστοι αθλητές.

Στον στίβο, πίσω από την Ολυμπιονίκη Τασούλα Κελεσίδου κρύβεται μία λυσσαλέα «γαλάζια» εκστρατεία, η οποία καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου. Στο μπάσκετ, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Λιόλιος προβάλλεται ως το «φιλελεύθερο» τεχνοκρατικό αντίδοτο στο καθεστώς Βασιλακόπουλο, αλλά και στη σάρκα εκ σαρκός που λέγεται Φασούλας. Στο ποδόσφαιρο, δόθηκε το χρίσμα στον Θοδωρή Ζαγοράκη, που δεν είναι μόνο παλαίμαχος σταρ του ποδοσφαίρου αλλά και ευρβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Ιστιοπλοΐα, όμως, το διακύβευμα ήταν διαφορετικού τύπου.

Η «εξυγίανση» την οποία πούλησε ο Αυγενάκης με υποψήφιο πρόεδρο τον παράγοντα Γιάννη Παπαδημητρίου που παραιτήθηκε «λόγω ευθιξίας» από το απερχόμενο Δ.Σ. μετά το σκάνδαλο Μπεκατώρου κρύβει στην πραγματικότητα ιδιωτικά συμφέροντα, που απειλούν να μετατρέψουν τις αθλητικές μαρίνες (στο Σαρωνικό, στο Μικρολίμανο και αλλού) σε λούνα παρκ πλουσίων, με μορφή υδατοδρομίων.

Ο Παπαδημητρίου δεν εξελέγη ούτε μέλος, ενώ όσοι απέμειναν από την παλιά διοίκηση θριάμβευσαν στις εκλογές, με πρόεδρο πλέον την μέχρι σήμερα γραμματέα Νίκη Αναστασίου. Δεν πρόκειται φυσικά για «συριζοποίηση» ή «πασοκοποίηση», αφού και αυτή η παράταξη είναι δεξιόστροφη. Ωστόσο, ο Αυγενάκης στήριξε με κάθε τρόπο την αντιπολίτευση, στο πλευρό της οποίας στάθηκαν ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Σοφία Μπεκατώρου και άλλοι αθλητές. Τώρα βλέπει να υψώνονται μπροστά του μαύρα πανιά.

Η αποδοκιμασία της ωμής κυβερνητικής παρέμβασης από τα σωματεία της Ιστιοπλοΐας υπήρξε έντονη (σκορ 57-26), όπως έγινε και στην Ομοσπονδία Γυμναστικής, με την ήττα της «αυγενακικής» φράξιας από τους …καθεστωτικούς. Η στήριξη των πρωταθλητών Πετρούνια, Ταμπάκου, Μάρα, Μιλλούση στον κριτή Νίκο Προβιά δεν ήταν αρκετή για να δρομολογήσει …περεστρόικα.

Οι λογής λογής «δεινόσαυροι» αντέχουν παντού, ενώ στην Κολύμβηση ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος φρόντισε να αναδειχθεί επίτιμος πρόεδρος, για να ντριμπλάρει το όριο ηλικίας. Ο εδώ και δεκαετίες κυρίαρχος της πισίνας στηρίζει τον Σπύρο Γιαννιώτη, που θεωρείται απίθανο να χάσει την προεδρία από τον «σφετεριστή» Κυριάκο Γιαννόπουλο.

Παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια για άλωση μέσω ενός αθλητικού νόμου που καταγγέλλεται πανταχόθεν ως αυθαίρετος, φωτογραφικός και εν πολλοίς αντισυνταγματικός, η «αυτορύθμιση» των Ομοσπονδιών με δημοκρατικές διαδικασίες βγάζει τη γλώσσα στον πολύφερνο υφυπουργό, αλλά και στους αθλητές που έκαναν το λάθος να συνταχθούν μαζί του.

Η σιωπή όσων τις προηγούμενες εβδομάδες φωνασκούσαν υπέρ της ψευδεπίγραφης «εξυγίανσης» είναι, μετά τα έως τώρα αποτελέσματα, εκκωφαντική. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα -και παρά τα τεχνάσματα με τα ανανεωμένα μητρώα, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.ο.κ.- οι απώλειες της κυβερνητικής παράταξης είναι περισσότερες από τα κέρδη.

Οι εκλογές του ΣΕΓΑΣ, στις 31 Μαρτίου αποτελούν ουσιαστικά την τελευταία ελπίδα του Αυγενάκη για να αποφύγει το αθλητικό Βατερλώ. Εάν χαθεί και εκεί το παιχνίδι, όπως αναμένεται, η «αναδόμησή» του μπορεί να αποδειχθεί μονόδρομος.

ΠΗΓΗ

Υποστήριξη: SilkTech