Ζαγοράκης: Εκ παραδρομής καταψήφισα την έκθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και μετά υπερψήφισα

Τρίτη, Μάρτιος 16, 2021 - 10:02πμ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την ΕΕ «Ελεύθερη Ζώνη» για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, την Παρασκευή και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης αρχικά καταψήφισε στην τελική ψηφοφορία.

Τη Δευτέρα (15/3) το μεσημέρι ο Θοδωρής Ζαγοράκης έγραψε στο Facebook πως εκ παραδρομής καταψήφισε το τελικό κείμενο: «Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισα όλες τις τροπολογίες υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Εκ παραδρομής στην τελική ψηφοφορία καταψήφισα το τελικό κείμενο και προφανώς υπήρξε διορθωτική ψήφος υπερψηφίζοντάς το.»

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε τελικά με 492 ψήφους υπέρ, 141 κατά και 46 αποχές.

Από τον Μάρτιο του 2019, περισσότερες από 100 πολωνικές περιφέρειες, κομητείες και κοινότητες έχουν υιοθετήσει ομοφοβικά ψηφίσματα που τις «απαλλάσσουν», όπως διακηρύσσουν από την «ιδεολογία των ΛΟΑΔΜΙ»  (Λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς ή μεσοφυλικούς).

Σύμφωνα με τα ψηφίσματα αυτά, οι τοπικές κυβερνήσεις οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε ενθάρρυνση ανοχής προς τα άτομα ΛΟΑΔΜΙ και απέσυραν οικονομική βοήθεια από οργανισμούς που προωθούν την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης και της ισότητας.

Αντιδρώντας, το ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει επίσης ότι αυτές οι «περιοχές ελεύθερες από άτομα ΛΟΑΔΜΙ» αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου για αυξημένη μεταχείριση διακρίσεων και επιθέσεων, και κυρίως «μιας διογκούμενης ρητορικής μίσους από τις δημόσιες αρχές, από εκλεγμένους αξιωματούχους (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας), και από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Το ΕΚ αποδοκιμάζει επίσης τις συλλήψεις ατόμων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΔΜΙ, καθώς επίσης και τις επιθέσεις και απαγορεύσεις στις πορείες «Pride».

«Τα άτομα ΛΟΑΔΜΙ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απολαμβάνουν την ελευθερία να ζουν και να δείχνουν δημοσίως τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου τους χωρίς τον φόβο μισαλλοδοξίας, διακρίσεων ή διώξεων για τους λόγους αυτούς, και οι αρχές οφείλουν σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στην επικράτεια της ΕΕ να προστατεύουν και να προωθούν την ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ», τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Υποστήριξη: SilkTech