Η Πάτρα έχει το δικό της «Γεφύρι της Άρτας»

Σάββατο, Μάιος 1, 2021 - 10:00μμ

Έχει βαλτώσει και πολύ περισσότερο έχει κουράσει η υπόθεση του γηπέδου των Προσφυγικών και της νέας ανακατασκευής τους, λίγα χρόνια μόλις μετά τα έργα που έγιναν το 2000, έδρα τότε του Πατραϊκού, που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν ένα μικρό παλατάκι.

Το εννέα δεκαετιών γήπεδο έχει σήμερα εικόνα - ντροπή για όλους.

Μετά το κολυμβητήριο της Αγυιάς (κλειστό από το 2002) και το βοηθητικό του Τόφαλος (από το 2015) μία ακόμα δημόσια αθλητική εγκατάσταση της Πάτρας παραμένει κλειστή, το γήπεδο των Προσφυγικών και μάλιστα από το 2006.

Το γήπεδο ανήκει στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας με παραχώρηση από τη ΓΓΑ η οποία το απέκτησε το 1984.

Η λειτουργία του σκοντάφτει στην ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου κι ενώ πριν από λίγα χρόνια είχαν προηγηθεί εργασίες στις κερκίδες.

Πιο συγκεκριμένα για το έργο «Ανακατασκευή συνθετικού Χλοοτάπητα Προσφυγικών Πάτρας» υπογράφτηκε σύμβαση στα τέλη Μαΐου του 2016, για την επίστρωση συνθετικού χλοοτάπητα και την κατασκευή δικτύου αποστράγγισης και άρδευσής με προθεσμία ολοκλήρωσης 60 ημέρες (λήξη 23-07-2016). Το έργο φυσικά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί τέσσερα και πλέον χρόνια μετά!

Στα τέλη Ιουνίου 2016, λοιπόν, η Επιτροπή Χαρακτηρισμού Εδαφών και Παραλαβής Αφανών Εργασιών του έργου, που μετέβη στα Προσφυγικά παρουσία των επιβλεπόντων και του μελετητή, διαπίστωσε την ύπαρξη ακατάλληλου εδάφους περιορισμένης υδροπεραρότητας κι έτσι τον Σεπτέμβριο πρότεινε την προσαρμογή της μελέτης, ώστε την απορροή των ομβρίων του γηπέδου να αναλαμβάνουν πλήρως τα προβλεπόμενα από την μελέτη επιφανειακά κανάλια.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2017 εγκρίθηκε η εκτέλεση νέων εργασιών και η χορήγηση παράτασης με αναθεώρηση της προθεσμίας περαίωσης του έργου, διάρκειας 120 ημερών, από την ημερομηνία επανέναρξης (δυνατότητα συνέχισης) των εργασιών, η οποία ορίστηκε για τις 17/2/2017.

Ο ανάδοχος, όμως, δεν εφάρμοσε το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και την 1/9/2017 κηρύχθηκε έκπτωτος και επιβλήθηκε εις βάρος του η κατάπτωση των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης.

Κατόπιν, κλήθηκε να υποβάλλει την επιμέτρηση των εκτελεσμένων εργασιών προκειμένου να καταγραφούν οι χωματουργικές εργασίες που έγιναν από τον Ανάδοχο για την διαμόρφωση των κλίσεων του γηπέδου. Δεν ανταποκρίθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2018 συντάχθηκε από κλιμάκιο της ΓΓΑ (Τμήμα Εποπτείας και Κατασκευής Αθλητικών Έργων) έκθεση Αυτοψίας όπου αναφέρεται πως «διαπιστώθηκε ότι η στάθμη του εδάφους, όπως είχε διαμορφωθεί από τον ανάδοχο …δεν υπήρχε, ενώ ήταν προφανές ότι είχαν γίνει νέες χωματουργικές εργασίες που περιελάμβαναν απομάκρυνση χωμάτων… Από την ΕΠΣ Αχαΐας ενημερώθηκε η ΓΓΑ ότι η Ένωση ανέλαβε την πρωτοβουλία της πλήρους απομάκρυνσης των ακατάλληλων αργιλωδών γαιών μέχρι την αποκάλυψη του υφιστάμενου αποστραγγιστικού».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η εκκαθάριση της εργολαβίας θα γίνει με την έγκριση από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία της τελικής επιμέτρησης των εργασιών που εκτελέστηκαν και την παραλαβή των εργασιών από Επιτροπή Παραλαβής.

Για να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του συνθετικού χλοοτάπητα, μετά τις χωματουργικές εργασίες εκσκαφών, φορτοεκφορτώσεων και μεταφοράς των προϊόντων εκσκαφών, που εκτελέστηκαν από την ΕΠΣ Αχαΐας στο γήπεδο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη μελέτη όπως προσαρμόστηκε. Απαιτείται τοπογραφική αποτύπωση και στη συνέχεια μελέτη από την οποία θα προκύψουν οι νέες χωματουργικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του έργου.

Είναι έργο που ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας «με ίδια κεφάλαια» και μάλιστα έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ. Με την στήριξη πολλών αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΑΝΙΗΛ: «Τελειώνουμε οριστικά με τα Προσφυγικά»

Μάγκικη η στάση της ΕΠΣ Αχαΐας, που δεν άφησε το ούτως ή άλλως βαλτωμένο γήπεδο των Προσφυγικών να οδηγηθεί στην καταστροφή, με άλλοθι τα γραφειοκρατικά προβλήματα της ΓΓΑ και τα εργολαβικά ναυάγια.
Πήρε απόφαση «Δώστε το σε μας να το φτιάξουμε» και τρέχει να την υλοποιήσει.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας, Άγγελος Δανιήλ, μίλησε για το θέμα στο «S»:
«Έχουμε πραγματικά ένα πρόβλημα με τον αγωνιστικό χώρο που δεν επιτρέπει τη λειτουργία του. Θέλει απομάκρυνση η παλιά επιφάνεια, καθάρισμα, ξύσιμο και κατασκευή νέου υποστρώματος με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ακολουθήσει με ασφάλεια η τοποθέτηση νέου πλαστικού τάπητα. Το κόστος ξεπερνάει τις 120.000 ευρώ και εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να το κάνουμε».
Βέβαια υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του γήπεδου, συμπεριλαμβανομένων των πυλώνων, έχει υποστεί λεηλασία, το κόστος αποκατάστασης φτάνει τις 30.000 ευρώ».
Ο Άγγελος Δανιήλ κατέληξε με τα έργα στις κερκίδες:
«Η μεγάλη κερκίδα είναι μια χαρά, όμως πρέπει να αποκαταστήσουμε και την μικρή, ώστε το γήπεδο να μπορεί να φιλοξενήσει δύο χιλιάδες καθήμενους θεατές και ως εκ τούτου αγώνες μικρών εθνικών κατηγοριών. Είμαι αισιόδοξος, έχουμε τη δέσμευση από την ΕΠΟ ότι θα συνδράμει όσο μπορεί. Μακάρι να τελειώνουμε γρήγορα. Είναι πρώτος στόχος για μας στη διοίκηση της Ένωσης να λύσουμε το γηπεδικό πρόβλημα της Πάτρας, δίνοντας στις ομάδες ένα ακόμα γήπεδο, μετά από το «Ανδρέας Κάνιστρας» και του Αχιλλέα», κατέληξε στην αναφορά του ο Άγγελος Δανιήλ.

* Αυτά και άλλα πολλά θέματα στο 2ο τεύχος του περιοδικού Sports Voice που κυκλοφορεί δωρεάν σε όλη την Πάτρα

Αναζητήστε το Sports Voice:

Auto Parking Patras
Γεροκωστοπούλου 12 & Ρήγα Φεραίου
2610 271014
COPYCAT
Φωτοτυπικό κέντρο
Καρόλου & Ρήγα Φεραίου 2610 221217
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κέντρο τύπου Παντανάσσης 24
2610 273040
ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Μini market
Αγίου Κωνσταντίνου 37, Αγυιά 2610 435052
ΚΑΚΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μini market
Μεγάλου Αλεξάνδρου 1 & Ποσειδώνος, Ρίο
2610 910216
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΙΟΥΛΙΑ – Μini market
Πάροδος Αρόης 10, Αρόη 2610 273563
ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Μini market
Ακτή Δυμαίων 126, Ιτιές 2610 528758
ΤΖΟΥΡΑΜΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μini market
Πατρών – Κλάους 64, πλησίον πύλης Achaia Clauss
2610 520633

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech