Φάνης Χριστοδούλου: «Ο κ. Λιόλιος κάνει εξαγγελίες σαν να είναι υποψήφιος... Πρωθυπουργός!»

Τρίτη, Φεβρουάριος 23, 2021 - 9:02πμ

Ο διαχρονικός «Μπέμπης» του ελληνικού μπάσκετ «ανοίγει» την προεκλογική περίοδο στην ΕΟΚ και σε συνέντευξή του στο gazzetta.gr,  απαντά σε όλα τα καυτά ερωτήματα που ταλανίζουν το άθλημα. Τι λέει για την διαιτησία, το γυναικείο μπάσκετ, την Α2 και την «επίσημη αγαπημένη».

Η απόφασή του να ασχοληθεί με την επόμενη μέρα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, τις τελευταίες εβδομάδες τον έχει κάνει να ξεχάσει, λίγο-πολύ, τι σημαίνει ύπνος. Ο λόγος; Μα φυσικά οι διαδοχικές χρονοβόρες και ολονύκτιες καθημερινές τηλεδιασκέψεις των μελών του συνδυασμού «Πρώτα το μπάσκετ», με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φασούλα.

Όχι μόνο στο πλαίσιο των πολύ συχνών συσκέψεων με φόντο το τέλος στην «κατηφόρα» που έχει πάρει το ελληνικό μπάσκετ την τελευταία δεκαετία, αλλά και σε επίπεδο συνεχών επαφών με τα σωματεία όλων των γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας και ενημέρωσης για τον σχεδιασμό της πιο μπασκετικής παράταξης, που θα συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες του επόμενου μήνα (28 Μαρτίου).

Ο λόγος για τον Φάνη Χριστοδούλου των 220 συμμετοχών με την «γαλανόλευκη» φανέλα. Μετά από αρκετά χρόνια στο περιθώριο (για δικούς του λόγους), ο κατά γενική ομολογία πληρέστερος μπασκετμπολίστας που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα, είναι αποφασισμένος να επιχειρήσει δυναμική επιστροφή στα μπασκετικά δρώμενα και σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, να θέσει εαυτόν στην διάθεση του αθλήματος που αγάπησε και υπηρέτησε.

Η πρόταση της «αράχνης» του ελληνικού μπάσκετ για να πάρει μέρος στην προσπάθεια «ανασυγκρότησης» του ελληνικού μπάσκετ, αποκαλύφθηκε πριν μερικούς μήνες από το gazzetta.gr, το οποίο φιλοξένησε και την πρώτη του σχετική συνέντευξη.

Σήμερα, τριανταπέντε μέρες πριν το κρίσιμο μπασκετικό ραντεβού της 28ης Μάρτη, ο 55χρονος βετεράνος διεθνής άσος ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για το πως ο "Πάνυ", ο "Ρέντζι", ο Μέμος,  ο «γιατρός» (Δημήτρης Παπαδόπουλος), η Βάσω (Στασινού), ο ίδιος και τα υπόλοιπα παιδιά οραματίζονται το άθλημα στην μετά Βασιλακόπουλου εποχή. Και το κάνουν, γιατί τώρα νιώθουν ότι το μπάσκετ τους έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ...  

Ποια είναι η θέση και η φιλοσοφία σας για την διοικητική αναδιοργάνωση της ομοσπονδίας;

«Μαζί με τον Παναγιώτη (σ.σ.: Φασούλα), τον Ευθύμη (σ.σ.: Ρεντζιά) και τους υπόλοιπους συνεργάτες μας έχουμε φτιάξει ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, που προβλέπει διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και τμημάτων. Οι επικεφαλής των διευθύνσεων και τα στελέχη της ομοσπονδίας σε καίριες θέσεις πρέπει να είναι γνώστες του αντικειμένου με σημαντική προϋπηρεσία και εμπειρία, να επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και φυσικά να αξιολογούνται διαρκώς για το έργο τους. Σε γενικές γραμμές, η ομοσπονδία πρέπει να λειτουργήσει ως υγιής οργανισμός, ώστε να ανταποκρίνεται στην μεγάλη ανάγκη που έχει το άθλημα για να πάει μπροστά.»

Στο 2021, πόσο απαραίτητος κρίνεται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της ομοσπονδίας;

«Όταν τα πάντα στη ζωή μας γίνονται ηλεκτρονικά, δεν γίνεται η ΕΟΚ να έχει μείνει πίσω.  Τα δελτία των αθλητών, οι μεταγραφές και η γενικότερη διοικητική λειτουργία, η επικοινωνία με τις Ενώσεις και τα σωματεία, όλα πρέπει να γίνονται μέσα από μία εύχρηστη ψηφιακή πλατφόρμα. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο είναι απαραίτητο να έχει ένα ψηφιακό μητρώο αθλητών κι αθλητριών, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να ενημερώνονται για την πορεία, πρόοδο, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε αθλητή σε όλη την Ελλάδα. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους προπονητές των σωματείων, σε πανελλήνια κλίμακα, να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στην ανάδειξη νέων ταλέντων.»

Τι σκέφτεστε για τις Ενώσεις και τα μικρότερα πρωταθλήματα;

«Κακά τα ψέματα, πρέπει να βρούμε χρήματα για τις Ενώσεις, έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά, να μπορέσουν να στηρίξουν τα τοπικά πρωταθλήματα και ταυτόχρονα να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει να κάνουμε θεσμό το Συμβούλιο των Ενώσεων, έτσι ώστε να καταγράφουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις. Επίσης έχουμε συμφωνήσει να επαναφέρουμε τα τουρνουά μεταξύ των Ενώσεων.»

Τι χρειάζεται να γίνει σε οργανωτικό επίπεδο για να πάρει ξανά τα πάνω της η Εθνική ομάδα;

«Η Εθνική Ελλάδας πρέπει να οργανωθεί πιο επαγγελματικά έτσι ώστε αντιμετωπίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του παγκόσμιου μπάσκετ. Με γενικό διευθυντή Εθνικών ομάδων και οργανωτικό επιτελείο, συμβούλιο προπονητών και βετεράνων αθλητών, με στόχο την επαναφορά του ελληνικού μπάσκετ στην κορυφή. Πρέπει να ξαναγίνει η έμπνευση για κάθε παιδί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το άθλημα. Είναι απαραίτητο να μεταλαμπαδεύσουμε τον ενθουσιασμό στους αθλητές της Εθνικής και τη νοοτροπία -που έχει οδηγήσει σε ανεπανάληπτους θριάμβους- ότι “παίζουν για κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς τους”.

Ο στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος είναι να αξιολογεί τα νέα ταλέντα και να παράγει αθλητές που να μπορούν να σταδιοδρομήσουν στην Εθνική ανδρών και να αποτελέσουν την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι επιτυχίες στις “μικρές” Εθνικές ομάδες έχουν ακόμα μεγαλύτερη άξια όταν μετέπειτα “εξελίσσονται” σε μετάλλια στην Εθνική Ανδρών. Επομένως, σ' αυτό το κομμάτι, ο ρόλος του διευθυντή του αναπτυξιακού προγράμματος είναι πολύ σημαντικός, ενώ η συνεργασία του με τους προπονητές αναπτυξιακού των Ενώσεων και τον γενικό διευθυντή των εθνικών ομάδων πρέπει να είναι διαρκής.»

Πως μπορεί να εκσυγχρονιστεί το πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας, που είναι και το υψηλότερου επιπέδου απ' αυτά διοργανώνει η ΕΟΚ;

«Η Α2 πρέπει να ξαναστηθεί από την αρχή. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συσταθεί μία  επιτροπή εντός της Ομοσπονδίας, με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη της λίγκας. Με γενικό διευθυντή, ο οποίος θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα έχει συνεργασία με τους προέδρους των ομάδων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πρωτάθλημα, με υγιείς ομάδες, που δεν θα έχει σχέση με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Απαραίτητη κρίνεται η εύρεση χορηγών και η σταθερή τηλεοπτική κάλυψη, έτσι ώστε να πείσουμε τους φιλάθλους, ότι οργανώνουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με σεβασμό των κανονισμών, που θα αποτελεί τον «προθάλαμο» για την Basket League.»

Τι σκέφτεστε για την αναβάθμιση του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα

«Το μπάσκετ γυναικών αναβαθμίζεται και παίρνει τη θέση που του αξίζει στη συνείδηση όλων όσοι ασχολούνται με το άθλημα. Έχουμε αποφασίσει να συστήσουμε ειδική επιτροπή που θα έχει ως στόχο την ανασυγκρότηση των Εθνικών ομάδων, όλων των γυναικείων πρωταθλημάτων αλλά και την γενικότερη προβολή του μπάσκετ γυναικών. Προς αυτή την κατεύθυνση συζητάμε και την δημιουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού, που θα προβάλει περισσότερο το πρωτάθλημα και θα ιδανικά θα ενισχύσει το ενδιαφέρον φιλάθλων και χορηγών.»

Πάμε στο καυτό θέμα της διαιτησίας; Κατ' αρχήν πως την κρίνεις και πως πιστεύεις ότι πρέπει να λειτουργεί στην επόμενη μέρα της ΕΟΚ;

«Είναι δεδομένο ότι η διαιτησία έχει σοβαρό πρόβλημα. Κι εδώ είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός κι απόλυτη διαφάνεια. Η ΚΕΔ πρέπει να αλλάξει, να έχει λιγότερα μέλη, αρχιδιαιτητή κι έμμισθες θέσεις. Πρέπει να γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια από καθηγητές διαιτησίας σε συνεργασία με την FIBA και να διαμορφωθεί νέα μέθοδος αξιολόγησης, στηριζόμενη σε αξιοκρατικές διαδικασίες. Οι διαιτητές πρέπει να αξιολογούνται από ανεξάρτητο σώμα παρατηρητών και σε γενικές γραμμές η λειτουργία όλου αυτού του συστήματος, πρέπει να είναι αξιόπιστη. Η εξασφάλιση αξιοπιστίας στην διαιτησία και στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, θα είναι από τις πρώτες αποφάσεις μας.»

Στις προγραμματικές δηλώσεις άλλου συνυποψηφίου γίνεται λόγος για δημιουργία 100 προπονητηρίων ανά την περιφέρεια. Με δεδομένο ότι πιθανά να υπάρχουν ανάγκες για γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, πόσο εφικτό είναι αυτό και ποια είναι η δική σας θέση;

«Αναφέρεσαι στον κ. Λιόλιο, ο οποίος μου έχει κάνει εντύπωση επειδή υπόσχεται πράγματα που είναι σχεδόν ανέφικτο να υλοποιηθούν και γενικά προβαίνει σε εξαγγελίες και παραχολογία σαν να είναι υποψήφιος... Πρωθυπουργός! Δεν ξεχνώ ότι ακόμη και ο Παναγιώτης (σ.σ.: Φασούλας) ως Δήμαρχος Πειραιά, είχε εξαγγείλει και «τρέξει» την ανακατασκευή του Παπαστρατείου, έργο το οποίο σήμερα - 12-13 χρόνια μετά, για λόγους ακατάσχετης γραφειοκρατίας, δεν έχει αποπερατωθεί. Αυτά τα ξέρει καλά και ο Ευθύμης (σ.σ. Ρεντζιάς), που διετέλεσε δύο τετραετίες αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού στην Θεσσαλία (σ.σ.: υπό τον Κώστα Αγοραστό) και εισηγήθηκε αντίστοιχα έργα, πέφτοντας πάνω στον «τοίχο» δυσκίνητων διαδικασιών, που στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν τις άδειες.

Αλλά μην πάμε μακριά... Ας δούμε το ιστορικό κλειστό της Νέας Σμύρνης, που πριν 3-4 χρόνια είχε αποφασιστεί να κατασκευαστεί εκ νέου, πριν δύο χρόνια γκρεμίστηκε και τώρα θα έπρεπε να ήταν σχεδόν έτοιμο, καθώς η ανακατασκευή του είχε συμπεριληφθεί σε προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας κι ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε... Επομένως για ποια προπονητήρια μπορούμε να μιλάμε, όταν είναι τόσο δύσκολο να ανακατασκευαστούν - σε δημόσιους χώρους - γήπεδα που προϋπήρχαν και  που γκρεμίσαμε για να τα φτιάξουμε καλύτερα...

Θεωρώ ότι η προεκλογική παροχολογία ότι η Ομοσπονδία θα φτιάξει 100 γήπεδα αγγίζει τα όρια του ανέφικτου. Μόνο επιχειρηματίες και εταιρείες μπορούν να επενδύσουν σε ιδιωτικά γήπεδα και ιδιωτική γη. Στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο ο ερασιτεχνικός σωματειακός αθλητισμός ουσιαστικά είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Είμαι απέναντι στη ψηφοθηρία γιατί το μπάσκετ αυτή τη στιγμή έχει άμεση ανάγκη από εφικτές και πραγματοποιήσιμες λύσεις. Η όποια ανάγκη του μπάσκετ για αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα, μόνο σε συνεργασία με την πολιτεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, μπορεί να πραγματοποιηθεί.»

Υποστήριξη: SilkTech