Συγκινεί ο Αντώνης Κοβάτσεφ για το δράμα της μικρής Σόφης

Κυριακή, Φεβρουάριος 21, 2021 - 5:02μμ

«Το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να βλέπεις ένα παιδί να πονάει. Λυγίσαμε πολλές φορές με τη γυναίκα μου. Μας κρατάει μόνο όταν βλέπουμε τη μικρή να χαμογελάει». Ο Αντώνης Κοβάτσεφ απευθύνει μέσω του ΦΩΤΟΣ δημόσια έκκληση για βοήθεια.

Ο βετεράνος παίκτης του βόλεϊ περνάει ένα παρατεταμένο δράμα με το παιδί του. Κάνει έκκληση για βοήθεια. Είναι συγκινητικός.

Για κόσμο που δεν ξέρει, πες μου σε ποιες ομάδες έπαιξες.

Εγώ ήρθα το 1990 εδώ. Με τον αδελφό μου τον Σάββα ήρθαμε, ο οποίος ήταν φοβερός παίκτης, αλλά το ‘93 έπαθε χιαστούς και τον πήρε η κάτω βόλτα. Πρώτα ήρθαμε στον Ολυμπιακό. Τελικά πήγα στον Παναθηναϊκό. Έπαιξα μέχρι το ‘97 και μετά πήγα στη Νάπολη στην Ιταλία. Μετά στον ΠΑΟΚ, στη Μονπελιέ στη Γαλλία, στην ΑΕΚ, στην Ολυμπιάδα, μετά πάλι ΠΑΟΚ, και στην Παναχαϊκή σταμάτησα γιατί γεννήθηκε η κόρη μου και άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα. Ήθελα να μπορώ να είμαι δίπλα της. Ήταν εκ γενετής το πρόβλημα.

Ήσουν και διεθνής με την Ελλάδα.

Ναι, φόρεσα το εθνόσημο σε πάνω από 100 ματς, ήταν τιμή μου.

Καταγωγή;

Από τη Φιλιππούπολη.

Η γυναίκα σου είναι από εκεί;

Όχι, είναι Πατρινή.

Κληρονομικότητα υπήρχε για το πρόβλημα της μικρής;

Όχι, τίποτα.

Πόσων χρόνων είναι το παιδάκι

Είναι 9 χρόνων. Η Σοφία.

Πες μου για την περιπέτεια της υγείας της.

Πρώτη φορά θα τα πω με λεπτομέρειες. Η μικρή γεννήθηκε με νευροδερματική μελάνωση, είναι μια πολύ σπάνια αρρώστια. Σε συνδυασμό με τη σκολίωση 160 μοιρών που είχε, συν τον όγκο στον νωτιαίο μυελό, οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ σπάνιο περιστατικό που ως το 2015 που βρέθηκε στην κόρη μου είχαν καταγραφεί πριν μόνο τέσσερα τέτοια περιστατικά παγκοσμίως! Το προσωπάκι της και το σωματάκι της ήταν γεμάτο ελίτσες, θα σου στείλω φωτογραφίες.

Πόσα χειρουργεία έχει κάνει;

Σύνολο ως τώρα επτά χειρουργεία, Θέμη.

Πού;

Στη Γαλλία, στη Μασσαλία, εκεί κάναμε τοποθέτηση λαμών στη σπονδυλική στήλη για τη σκολίωση, την οποία έχουμε φέρει στις 80 μοίρες. Δυστυχώς όμως αυτές τις λάμες μάλλον δεν τις δέχεται ο οργανισμός της και γεμίζουν πύον μέσα, υγρό. Την τοποθέτηση την κάναμε πέρσι στη Γαλλία και έπαθε δύο μολύνσεις μέσα στις λάμες και στα χειρουργεία.

Τώρα τι χρειάζεται;

Στις 18/1 μπήκαμε στην «Αγία Σοφία» για να κάνουμε τον καθαρισμό. Κάναμε καθαρισμό, αλλά λόγω της ιδιομορφίας του δέρματος υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να κλείσει η πληγή. Έχει κάνει πέντε χειρουργεία στο ίδιο σημείο. Εδώ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κράλη, ο οποίος είναι διευθυντής στο ορθοπεδικό τμήμα της «Αγίας Σοφίας» στο παιδικό. Υπάρχει νέο πρόβλημα: από τις συνεχείς επεμβάσεις, και επειδή υπάρχει ο όγκος στον νωτιαίο μυελό, έχει τεντωθεί αυτός και έχει μαγκώσει το δεξί ποδαράκι...

Τον όγκο πότε τον βρήκατε;

Όταν ήταν 20 ημερών. Είχε σπασμούς το μωρό. Από τότε είμαστε μέσα στα νοσοκομεία, έγιναν τα νοσοκομεία δεύτερο σπίτι μας.

Έχεις άλλα παιδιά;

Όχι. Ένα παιδάκι έχω μόνο, τη Σοφία. Θα χρειαστεί μετάβαση στις ΗΠΑ τώρα να δούμε αν μπορεί να εφαρμοστεί γονιδιακή θεραπεία για τον όγκο στον νωτιαίο μυελό εξαιτίας του συνδρόμου νευροδερματικής μελάνωσης, λόγω μετάλλαξης του γονιδίου. Σου τα λέω όπως τα λένε οι γιατροί.

Ο όγκος αυτός είναι καρκίνος;

Όχι, αλλά είναι σε τέτοιο σημείο που υπάρχει κίνδυνος αναπηρίας... Αν δέχεται η Σοφία τη γονιδιακή θεραπεία, ίσως βοηθήσει κι άλλα παιδάκια με παρόμοιες μεταλλάξεις. Είναι πειραματική αυτή η θεραπεία.

Σε ποιο νοσοκομείο πρέπει να πάει;

Περιμένουμε να πάμε στο Jackson Memorial Hospital και επίσης κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μεταβούμε στο Boston Children’s Hospital. Το σημαντικό είναι αυτό το νοσοκομείο στο Μαϊάμι.

Πόσα λεφτά χρειάζονται;

Για να μεταβούμε και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, 2-3 εβδομάδες να είμαστε εκεί, χρειάζονται πάνω από 50.000 ευρώ. Και αν δέχεται τη θεραπεία, πάμε στις 400.000 ευρώ...

Έχεις υπολογίσει τι λεφτά έχεις δώσει έως τώρα;

Κάναμε έναν λογαριασμό πριν από έναν μήνα με τη γυναίκα μου. Από τότε που γεννήθηκε η μικρή πρέπει να έχουμε δώσει 170.000 ευρώ δικά μας λεφτά. Ό,τι οικονομίες είχαμε, έχουν στερέψει.

Το κράτος δεν βοηθάει;

Βοηθάει. Για τη νοσηλεία στη Μασσαλία και τις επεμβάσεις έβαλε χρήματα το κράτος. Όμως δεν καλύπτει το 100% των εξόδων. Ένα ποσοστό καλύπτει, γύρω στο 60%, δεν είμαι σίγουρος ακριβώς πόσο, αυτά τα χειρίζεται η γυναίκα μου. Στη Μασσαλία κάτσαμε στο νοσοκομείο 3,5 μήνες.

Υπάρχει αριθμός λογαριασμού για βοήθεια.

Ναι. Στην Εθνική Τράπεζα με ΙΒΑΝ GR 6301 1089 0000 0089 0600 69229

Το παιδί πώς είναι ψυχολογικά;

Είναι πανέξυπνη, είναι καλή στα μαθηματικά και στη γλώσσα και της αρέσουν πολύ τα εικαστικά, η ζωγραφική. Είναι ένα χαρούμενο παιδάκι όταν δεν πονάει...

Εσύ λύγισες;

Θέμη, έχουμε λυγίσει αρκετές φορές με τη γυναίκα μου. Το μόνο που μας σώζει είναι όταν βλέπουμε τη μικρή να χαμογελάει. Εκεί ξεχνάς και συνεχίζεις τον αγώνα. Είμαστε απλοί άνθρωποι. Όλοι σε αυτήν τη γη είμαστε φιλοξενούμενοι... Το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να βλέπεις ένα παιδί να πονάει... Εγώ ως γονιός αυτό έχω να πω. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπεις ένα παιδί να πονάει.

Πίστευες στον Θεό; Τώρα πιστεύεις πιο πολύ;

Στον Θεό πιστεύω. Και πολλές φορές υπάρχει αυτή η Δύναμη που σου δίνει τη βοήθεια όποτε τη χρειάζεσαι.

Αντώνη, πώς θες να κλείσουμε;

Θέλω να πω κάτι που το νιώθω μέσα από την καρδιά μου: έχω γυρίσει όλο τον κόσμο ως αθλητής, σαν τον Έλληνα δεν υπάρχει τέτοιος λαός. Από άποψη αλληλεγγύης, από άποψη φιλοξενίας, από άποψη ευαισθησίας, σαν τον Έλληνα δεν υπάρχει. Να δώσεις χαιρετισμούς στην κυρία Μαρία Νικολαΐδου, έχω ακούσει πολλά καλά. Ο Στέφανος Λεμονίδης ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που με υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Αθηνών όταν είχα έρθει με τον αδελφό μου, δεν το ξεχνάω γιατί ήταν η μέρα των γενεθλίων μου. Η πρώτη φάτσα που είδα στην Ελλάδα ήταν του Στέφανου, μαζί με τον Άρη Ποΐλα.

 

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΙΒΑΝ: GR 6301 1089 0000 0089 0600 69229

Επωνυμία Δικαιούχου : ΚΟΒΑΤΣΕΦ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΑΙΝΤΕΝ

Υποστήριξη: SilkTech