Η επόμενη μέρα του Ολυμπιακού και οι ευθύνες του Μπαρτζώκα - Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται!

Κυριακή, Φεβρουάριος 21, 2021 - 11:02πμ

Με τον Ολυμπιακό εκτός στόχων πλέον, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να προγραμματιστεί από νωρίς αρχικά η νέα σεζόν, ώστε να υπάρξουν περισσότερες και άρα καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές, σύμφωνα με τον Ηλία Μάτσα.

Ο συνάδελφος μίλησε στο Sportdog για την κατάρρευση των Ερυθρόλευκων από την Εφές, αναφέρθηκε στις ευθύνες του Μπαρτζώκα, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον της ομάδας χωρίς τον Σπανούλη, το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ και τον Σλούκα σε πρώτο ρόλο. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ποια εντύπωση άφησε ο Ολυμπιακός στην ήττα από την Εφές;

«Ο Ολυμπιακός είναι ένα πάρα πολύ δυναμικό σύνολο, που θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό του στην οχτάδα, αλλά πάσχει από έλλειψη κινήτρου πλέον. Από την ήττα στη Ζαλγκίρις και μετά έχει αρχίσει ο ψυχολογικός κατήφορος στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι μοιάζει άδειος από κίνητρο και στοχοπροσήλωση.

Αυτή ακριβώς ήταν η εικόνα της αναμέτρησης με την Εφές, μια μικρογραφία της αναλογίας δυναμικής/κινήτρου, με το εξαιρετικό ξεκίνημα και την κατάρρευση στο φινάλε».

Πόσο μερίδιο ευθύνης έχει ο Μπαρτζώκας;

«Σίγουρα γι’ αυτό την εικόνα ευθύνη έχει ο προπονητής της ομάδας. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρει έστω και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κίνητρο και στόχο στην ομάδα του, να βρει μέχρι και τις τελευταίες δυνάμεις για να διεκδικούσε τις τελευταίες ελπίδες πρόκρισης είναι ευθύνη του ανθρώπου που διαχειρίζεται την ομάδα, αλλά σε αυτό το σημείο και μόνο. Ίσως και στις φετινές επιλογές ξένων, οι οποίες είτε έβγαιναν είτε αποτύγχαναν θα… βάραιναν τον προπονητή που τους επέλεξε».

Ήρθε το τέλος εποχής για Σπανούλη;

«Το τέλος του Σπανούλη θα έρθει όταν θα θέλει ο ίδιος ο Βασίλης Σπανούλης. Αυτό το επιβάλλει η αξία και η προσωπικότητα ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.

Η αλήθεια είναι ότι παρά την τεράστια διάθεση και την προσπάθεια του αρχηγού των «ερυθρολεύκων», βρίσκεται λόγω ηλικίας ένα κλικ πίσω από την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα των καλύτερων ομάδων της Ευρωλίγκας, ειδικά στην άμυνα.

Η εμπειρία και η εκτελεστική δεινότητα του Σπανούλη, όμως δεν συγκρίνεται με κανενός στην Ευρωλίγκα, και η προσφορά του με την προσωπικότητά του επιβάλλει στον Ολυμπιακό να ανανεώσει μαζί του, εφόσον το θέλει ο ίδιος ο captain».

Ποιοί παίκτες πρέπει να φύγουν;

«Οι παίχτες που βάσει όσων τους ζητήθηκαν και όπως χρησιμοποιήθηκαν, δεν προσέφεραν, είναι κυρίως οι Χάρισον, Έλις και Ζαν Σαρλς. Ο Χάρισον παρότι ήταν επιλογή του προπονητή του, δεν χρησιμοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και ήταν τρίτος στη διαλογή πίσω από τους Σλούκα και Σπανούλη ή ο ίδιος δεν ανταπεξήλθε στο επίπεδο και το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έλις. Ο ταλαντούχος ψηλός που ήρθε από τον Προμηθέα, μετά από ένα χρόνο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των ανθρώπων του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν έχει το χρόνο και την υπομονή (και κυρίως το Ελληνικό πρωτάθλημα των δοκιμών) ώστε να ποντάρει στον Έλις να δείξει τις δυνατότητές του. Ο Ζαν Σαρλς τέλος αποδείχθηκε κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, μην μπορώντας να γίνει συμπληρωματικός και πολύτιμος στη ζώνη τω ψηλών».

Πως πρέπει να στηθεί η ομάδα γύρω από τον Σλούκα;

«Για να στηριχθεί ο Σλούκας και να χτιστεί μία ομάδα γύρω του πρέπει πρώτα να τον πιστέψει ο Ολυμπιακός και στη συνέχεια να πάρει παίχτες συμπληρωματικούς στο παιχνίδι του. Αυτοί είναι: ένα γκαρντ διαφορετικών χαρακτηριστικών, όπως πχ ο Λαρεντζάκης, τουλάχιστον ένα επίπεδο πάνω, ένας στατικός αξιόπιστος σουτέρ που μπορεί να παίξει στα «φτερά», έναν παίχτη που δεν χρειάζεται να δημιουργεί για τον εαυτό του και θα είναι μία μόνιμη απειλή για την αντίπαλη άμυνα, η οποία πλέον κλείνει στους δημιουργούς του και περιορίζει την επιθετική απειλή του Ολυμπιακού. Και τέλος ένας ψηλός με κύριο χαρακτηριστικό να μπορεί να εκμεταλλευτεί την ικανότητα τόσο του Σλούκα, όσο και του Σπανούλη αν παραμείνει, στο πικ εν ρολ, αλλά και να μπορεί να παίξει με άνεση το παιχνίδι… πάνω από το στεφάνι.

Με τον Ολυμπιακό εκτός στόχων πλέον, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να προγραμματιστεί από νωρίς αρχικά η νέα σεζόν, ώστε να υπάρξουν περισσότερες και άρα καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές, αλλά και να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά όπως ο Νικολαΐδης που ξεχώρισε πέρσι, να αποκτήσουν εμπειρία κορυφαίας διοργάνωσης αλλά και να πάρουν παιχνίδια στα… πόδια τους, τώρα που η Α2 δεν υπάρχει».

Υποστήριξη: SilkTech