Ο γυναικείος Αθλητισμός στην προπολεμική Πάτρα

Όπως όλος ο αθλητισμός της περιοχής, έτσι και ο γυναικείος αθλητισμός και ειδικότερα ο στίβος, γνώρισε περίοδο παρακμής στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Και τούτο επειδή η κοινωνία της Πάτρας και γενικά η Ελληνική, είχε να αντιμετωπίσει θέματα επιβίωσης από τους συνεχείς πολέμους των αρχών του 20ού αιώνα. Ομως η περίοδος του μεσοπολέμου, περίοδος ακμής για τον πατραϊκό αθλητισμό είχε ως αποτέλεσμα να αναγεννηθεί και ο γυναικείος αθλητισμός. Είχαμε άλλωστε και το πρώτο αμιγώς γυναικείο σωματείο, τις «Πατραΐδες».

Ο στίβος της Παναχαϊκής αποκτά γυναικείες παρουσίες, κάποιες εξ αυτών κάνουν πρωταθλητισμό.

Και σιγά - σιγά ο γυναικείος αθλητισμός στην Πάτρα γιγαντώθηκε, αναδείχθηκαν σπουδαίοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και χάρη στις οποίες η Πάτρα μπορεί και διοργανώνει στις 15/1ο τον νυκτερινό ημιμαραθώνιο "Φάνης Τσιμιγκάτος".

Το 1931, τριάντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου των ανδρών, ήρθε η σειρά των γυναικών. Το Α' Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου γυναικών διεξήχθη στις 24 και 25 Οκτωβρίου 1931 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας με διοργανωτή το ΣΕΓΑΣ και περιελάμβανε 11 αγωνίσματα. Ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθησαν πανελλήνιοι αγώνες γυναικών, αν και είχαν προηγηθεί διάφορα μίτιγκ γυναικείου αθλητισμού από το 1926 από τον Πανιώνιο, ενώ το 1930 είχαν γίνει τα τοπικά πρωταθλήματα από τον ΣΕΓΑΣ. Στους αγώνες του 1931 μετείχαν «υπερπεντήκοντα αθλήτριες Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων». Οι σύλλογοι που δήλωσαν συμμετοχή ήταν Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου, Πανιώνιος Γ.Σ., Απόλλων, Α.Γ. Νεανίδων, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Πειραϊκός Όμιλος Φιλάθλων, Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., Παναχαϊκή Γ.Ε., Εθνικός Πειραιώς, Γ.Σ. Τα Ολύμπια Λεμεσού, Ελληνορωσικός, Νήαρ Ηστ, Νέοι Βύρωνος κ.ά.

Παρόλα αυτά, δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή στους αγώνες αθλητριών της Παναχαϊκής, ο τοπικός Τύπος αγνοεί την είδηση. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα, ποιες ήσαν οι πρωτοπόροι του γυναικείου στίβου στην Αχαΐα.
Σίγουρα πάντως, μετά τον Πόλεμο η ΠΓΕ συμμετείχε στους αγώνες. Το 1948 δημοσιεύτηκε στον «Νεολόγο» φωτογραφία με την λεζάντα: «Αι διακριθείσαι κατά τους πανελληνίους γυναικείους αγώνας εις το Παναθηναϊκόν Στάδιον πρωταθλήτριαι της ΠΓΕ Εύα Βαλσάμου και Σοφία Παπαγιαννοπούλου».

Μια δεκαετία αργότερα, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου, η Πάτρα κατακτάει το πρώτο της γυναικείο μετάλλιο με την Ειρήνη Πετράτου. Το 1973 η Κωνσταντίνα Τσαμπαθώνη της ΕΦΑ Αιγίου κατακτά το πρώτο χρυσό σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, αυτό των παγκορασίδων. Το 1985 η Ντίνα Μπορνιβέλλι του Έσπερου γίνεται η πρώτη "χρυσή" πρωταθλήτρια Ελλάδας στις γυναίκες, ενώ το 1996 η Μαρία Πολύζου, επίσης του Εσπερου, γίνεται η πρώτη Αχαιή που πάει σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα) και η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία του Μαραθωνίου!

Τέλος το 2012, στο Λονδίνο, η Αντωνία Στεργίου πέτυχε να γίνει η πρώτη αθλήτρια στίβου της Αχαΐας με δεύτερη συμμετοχή σε μια Ολυμπιάδα. Δεν το είχε πετύχει κανείς άνδρας, καμιά γυναίκα μέχρι τότε! Ακολούθησε το 2016 η Σοφία Ρήγα, επίσης στον Μαραθώνιο.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech