ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: 25 «κλικ» από τα πρώτα χρόνια του Αχαϊκού ποδοσφαίρου

Παρασκευή, Δεκέμβριος 25, 2020 - 7:00μμ

Ένα μοναδικό δώρο έκανε ο συμπολίτης Dr αρχιτέκτονας - πολεοδόμος, Πέτρος Συναδινός.

Ο πρόεδρος της Ε.Ο. Τοξοβολίας, με αφορμή το πρόσφατο ρεπορτάζ του sportin.gr για τα 95α γενέθλια του Ολυμπιακού Πατρών, δώρισε στους «ερυθρόλευκους» 25 ανέκδοτες φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του Ολυμπιακού!

Αφορούν κύρια στην περίοδο 1925-1935 και αποτελούν μοναδικό ντοκουμέντο όχι μόνο γιατί είναι αδημοσίευτες και βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, αλλά κυρίως επειδή συνιστούν ένα μοναδικό τεκμήριο για τα πρώτα χρόνια του αχαϊκού ποδοσφαίρου, για τα γήπεδα της Πάτρας και τις ομάδες της.

Οι φωτογραφίες φέρουν επαρκή λεζάντα, από τον κάτοχό τους Δημήτρη Συναδινό, ποδοσφαιριστή -συν τοις άλλοις- του Ολυμπιακού και θείο του Πέτρου Συναδινού.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

Ο Δημήτριος Π. Συναδινός υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πολιτικά και πνευματικά ενδιαφέροντα τα οποία καλλιέργησε παράλληλα και με εντατικό τρόπο σε όλη τη διάρκεια του βίου του.
Υπηρέτησε με πάθος την Πάτρα και τον αθλητισμό, μέσα από σχεδόν όλα τα γνωστά τότε αθλήματα και τις ομάδες της πόλης. Όμως ήταν κι ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας καλλιεργημένος άνθρωπος.
Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 27 Μαΐου 1910 ενώ οι γονείς του κατάγονταν από την Στεμνίτσα Γορτυνίας στην Αρκαδία. Οι ρίζες της οικογένειας Συναδινού ξεκινούν από το Βυζάντιο και τα αρχαία Σύναδα (εξ' ου και το επώνυμο), σημερινό SOHUT στην περιοχή ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ. Μετά την πτώση της Πόλης, η οικογένεια ακολουθεί διαδρομές προς Βενετία, Χίο, Αλεξάνδρεια, Γορτυνία.
Ο Δημήτρης, ήταν γιος του Πέτρου Συναδινού -σημαντικού εκδότη της Πάτρας- και της Ρεβέκκας Γυφτοπούλου της γνωστής οικογένειας εμπόρων τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα. Η ανατροφή του στο αστικό περιβάλλον της Πάτρας κατά την πολεμική δεκαετία του 1910 και μετέπειτα του μεσοπολέμου και η οικογενειακή εκδοτική επιχείρηση που ανθούσε χάραξαν όλη την μετέπειτα πορεία της δημόσιας δράσης και διαδρομής του.
Στη νεανική περίοδο της ζωής του στρέφεται στον αθλητισμό και ασκείται κυριολεκτικά σε όλα τα αθλήματα που καλλιεργούνται στην Πάτρα εκείνα τα χρόνια, σηματοδοτώντας την απαρχή της ανάπτυξης του μαζικού - οργανωμένου αθλητισμού. Ξεκινά με τον κλασικό αθλητισμό και τους δρόμους ταχύτητας φτάνοντας μέχρι πρωταθλητής στην Παναχαϊκή Γυμναστική Ενωση. Στην συνέχεια ασχολείται με το μαζικότερο των αθλημάτων το ποδόσφαιρο, εντασσόμενος στη ποδοσφαιρική ομάδα της Παναχαϊκής. Το ενδιαφέρον του ωστόσο για τον αθλητισμό δεν περιορίζεται μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο διοικητικό καθώς υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Ολυμπιακού Πατρών. Επίσης ασχολήθηκε με την κολύμβηση και υπήρξε από τους ιδρυτές και πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Πατρών και από τους πρώτους υδατοσφαιριστές του. Υπήρξε τέλος εκ των ιδρυτών καθώς και πρώτων αθλητών του Ομίλου Αντισφαίρισης Πατρών ενώ ως ορειβάτης υπήρξε μέλος του Ορειβατικού Συνδέσμου Πατρών.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech