Ανδριόπουλος: «Άρρηκτη σχέση μεταξύ του αθλητισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων»

Πέμπτη, Δεκέμβριος 17, 2020 - 2:02μμ

Ο Σπύρος Ανδριόπουλος έχει γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στο στίβο και τον ελληνικό αθλητισμό. Από το 1988 κρατάει το πανελλήνιο ρεκόρ που έχει σημειώσει στον μαραθώνιο με επίδοση 2:12.04 ως αθλητής του ΑΠΣ Πάτραι ενώ δεν έλειψαν και οι διακρίσεις του στις μεγάλες διοργανώσεις.

Παράλληλα με τον αθλητισμό, υπηρέτησε και το Πολεμικό Ναυτικό. Κατάφερε μάλιστα να συνδυάσει άριστα αυτές τις δυο του μεγάλες αγάπες μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Ο Ανδριόπουλος πέρασε τις βαθμίδες και πλέον τα τελευταία χρόνια είναι ο Δντής ΑΣΑΕΔ Πλοίαρχος (Ο). Και με αυτή την ιδιότητα, μιλάει στο sports3.gr.

Κύριε Ανδριόπουλε, μπορείτε να μας πείτε τι είναι το ΑΣΑΕΔ και ποιά είναι η σχέση του στρατού με τον αθλητισμό;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και τα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ) της χώρας μας, συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση και ανάπτυξη του αθλητισμού με ποικίλους τρόπους.

Ο φορέας που χαράζει την αθλητική πολιτική στις ΕΔ και στα ΣΑ είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), μέσω της Γραμματείας ΑΣΑΕΔ.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, υπήρξε άρρηκτη σχέση μεταξύ του αθλητισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς:

Η ιστορική καταγραφή της άθλησης δια μέσου των αιώνων, καταμαρτυρεί τη σύνδεση της μαχητικής με την αθλητική ικανότητα. Ό Όμηρος στα έπη του αναφέρει ότι οι ήρωες ήταν άριστοι μαχητές, επειδή ήταν άριστοι αθλητές και το αντίστροφο.

Η ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στις ΕΔ, είναι συνυφασμένη με την ιστορία των στρατών των μεγάλων Ελληνικών κρατών – πόλεων της αρχαιότητας και ιδιαίτερα της Αθήνας, της Σπάρτης, και της Μακεδονίας. Τα γραπτά κείμενα και οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις, μαρτυρούν ότι, το σύνολο σχεδόν των αθλητών που συμμετείχαν στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας (Ολυμπιακούς, Νέμεα, Ίσθμια), ήταν οπλίτες δηλαδή στρατιωτικοί.

Από τη νεότερη ιστορία του Ελληνικού έθνους, προκύπτει ότι:

Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στη νεότερη Ελλάδα, διοργανώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου 1829, στο Στρατόπεδο των Μεγάρων, υπό τον Στρατοπεδάρχη της Πελοποννήσου και Γενικό Διευθυντή του Τακτικού Στρατού, Γάλλο Συνταγματάρχη Καμίλ Αλφόνς Τρεζέλ (Colonel Camille Alphonse Trezel), όπου πέραν των στρατιωτικών αθλητών, μετείχαν και ιδιώτες αθλητές.

Η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στις ΕΔ και στα ΣΑ, αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη και σήμερα πρωταρχικό μέλημα της Ιεραρχίας των ΕΔ.

Μπορείτε να μας πείτε κάποιες αναφορές σχετικά με την ιστορία του ελληνικού στρατιωτικού αθλητισμού;   

Από τις αρχές του 20ού αιώνα τα Γενικά Επιτελεία των ΕΔ και τα Αρχηγεία των ΣΑ, προσπαθούν συστηματικά, με την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας, να οργανώσουν και να αναπτύξουν τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, ως μέσο αύξησης της μαχητικότητας του προσωπικού τους.

Για το σκοπό αυτό, προέκυψε η ανάγκη συγκρότησης ενός φορέα που θα επέβλεπε και θα συντόνιζε τη δημιουργία των συνθηκών για την ανάπτυξη και τη διάδοση της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στις τάξεις του στρατεύματος. Το εγχείρημα αυτό ήταν τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα, καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής, το καθιστούσαν δύσκολο στην εφαρμογή του.

Το 1931 ιδρύθηκε η πρώτη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής (ΣΣΣΑ), η οποία λειτούργησε επιτυχώς για μια δεκαετία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού εντός του στρατεύματος. Σκοπός της ίδρυσής της, ήταν η εκπαίδευση των αποφοίτων των Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, πάνω στο αντικείμενο της φυσικής αγωγής ώστε να μπορούν να κάνουν πράξεις τις γνώσεις που αποκτούν κατά τη φοίτησή τους και να βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση του προσωπικού στις  μονάδες που θα υπηρετούσαν.

Το 1941 η Σχολή ανέστειλε τη λειτουργία της, λόγω της κήρυξης του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Μετά το πέρας του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου η Ηγεσία των ΕΔ θέλοντας έναν αξιόμαχο στρατό με άριστη φυσική κατάσταση, το 1948 συνέστησε την Ανωτέρα Συντονιστική Επιτροπή Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΑΕΔ), η οποία μαζί με την Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής (ΣΣΣΑ) που επαναλειτούργησε, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στις ΕΔ.

Η ΑΣΕΑΕΔ με τις διοργανωτικές και αγωνιστικές της επιτυχίες, την άριστη οργάνωση και μελέτη των θεμάτων που αφορούσαν τους κατά καιρούς επιστημονικά καταρτισμένους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και στρατευμένους αθλητές που υπηρέτησαν στις τάξεις της και την συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών της από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, υπερέβησαν δυσεπίλυτα προβλήματα και καθιέρωσαν στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας τη δυναμική που είχε ο ελληνικός οργανωμένος στρατιωτικός αθλητισμός, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Από το 1948 η ΑΣΕΑΕΔ και η ΣΣΣΑ λειτούργησαν στη Χαλκίδα, το 1959 μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, πρώτα στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΥΕΝΕΔ και στη συνέχεια στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Από το 1977 έως το 1986 στο Διόνυσο Αττικής, μετέπειτα το ΑΣΑΕΔ λειτούργησε σε ενοικιαζόμενα γραφεία στο Παγκράτι, όπισθεν του Παναθηναϊκού Σταδίου,  και από το 1992 έως το 2013 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Σήμερα η ΣΣΣΑ με τη μορφή που λειτουργούσε δεν υφίσταται, καθώς έπαψε να λειτουργεί το 1986 και τα μαθήματα της φυσικής αγωγής εντάχθηκαν στην Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση που σήμερα λαμβάνουν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των Στρατιωτικών Σχολών. Όμως την εκπαίδευση των αθλητών των ΕΔ σήμερα διεξάγουν  τα Αθλητικά Κέντρα των ΕΔ Αθηνών και Θεσ/νίκης που υπάγονται στη Γραμματεία ΑΣΑΕΔ.

Το 1968 η Ανωτέρα Συντονιστική Επιτροπή Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων μετονομάστηκε σε Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (AΣΑΕΔ), όπου λειτουργεί ακόμη και σήμερα σύμφωνα με το ΠΔ 771/75 περί Κυρώσεως Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχειρίσεως του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και με το άρθρο 18 του Ν. 2913/2001.

Το ΑΣΑΕΔ συγκροτείται από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ως πρόεδρο, αντιπρόεδρο τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ και μέλη τους κ.κ. Αρχηγούς των ΓΕ των ΕΔ και τους κ.κ. Αρχηγούς των ΣΑ.

Για την εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου, έχει συσταθεί η Γραμματεία του ΑΣΑΕΔ η οποία είναι οργανωμένη σε Τμήματα και στα Αθλητικά Κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΚΕΔ) Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η οποία υπάγεται στον Υ/ΓΕΕΘΑ.

Η Γραμματεία ΑΣΑΕΔ και το Αθλητικό Κέντρο Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών από τις 18 Φεβρουαρίου του 2013 εδρεύουν σε κτίριο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να συνεχίζει να παράγει το σημαντικό έργο που επιτελεί διαχρονικά τόσο στο Στρατιωτικό όσο και στον Εθνικό Αθλητισμό της Χώρας μας.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η διαχρονική συνεισφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, όπως:

Στη διοργάνωση των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896, καθώς ανατέθηκε από την τότε Ελληνική κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις η διοργάνωση των αγώνων, οι οποίες αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη σε όλους τους τομείς της διοργάνωσης. Η γενική διεύθυνση του Παναθηναϊκού Σταδίου είχε ανατεθεί στον τότε Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ενώ στο Διοικητή της Στρατιωτικής Αστυνομίας Αθηνών η ασφάλεια του Σταδίου. Προσωπικό των ΕΔ διατέθηκε ως μέλος Αγωνοδίκων Επιτροπών των αγώνων.

Ο Αθανάσιος Ταρασουλέας, στο βιβλίο του για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσιάζει την προσφορά του Υγειονομικού Σώματος του Στρατού και του Ναυτικού, το οποίο είχε την ευθύνη για την υγειονομική κάλυψη των Αγώνων, με 131 στρατιωτικούς ιατρούς και 300 στρατιωτικούς νοσοκόμους.

Επίσης, οι περισσότεροι αθλητές που έλαβαν μέρος στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήταν Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Στρατιώτες των Ελληνικών ΕΔ και πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες.

Πέραν των 1ων Ολυμπιακών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που διεξήχθησαν στην Αθήνα, οι Ελληνικές ΕΔ και τα ΣΑ της χώρας μας είχαν σημαντική συμβολή στη διοργάνωσή τους σε πολύ σημαντικούς τομείς.

Επίσης ικανός αριθμός διακεκριμένων αθλητών (Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές) που ανήκουν στις ΕΔ, διατίθεται σε διάφορους αθλητικούς φορείς, που εκπονούν προγράμματα σχετικά με τη διάδοση του Ολυμπισμού, των Ολυμπιακών Αξιών, ή της Εκεχειρίας , όπως επίσης και σε άλλα προγράμματα ή δράσεις σχετικές με τον αθλητισμό και την κοινωνική προσφορά, καθώς επίσης και στην παροχή διαλέξεων σε σχολικά ιδρύματα.

Επιπρόσθετα, οι εθνικές ομάδες των ΕΔ και των ΣΑ ετησίως συμμετέχουν σε φιλικούς αγώνες με διάφορες ομάδες για φιλανθρωπικό σκοπό.

Από ότι φαίνεται στις ΕΔ, υπάρχει ένα οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας. Εσείς ως παλιός αθλητής και ως Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ, έχετε κάποιους επιπλέον στόχους;

Ως παλιός αθλητής και απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ως Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ, θα ήθελα να σας αναφέρω, ότι:

Νοιώθω ευλογημένος και ευγνωμονώ την χώρα μου που με έκανε αξιωματικό του ένδοξου Πολεμικού μας Ναυτικού και μου έδωσε την δυνατότητα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και τις γνώσεις μου από τις σπουδές μου στον αθλητισμό. Στα δέκα χρόνια που είμαι Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ, έχω χρέος να ευχαριστήσω όλους τους εκάστοτε Υπουργούς και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και όλη την Ιεραρχία που στήριξαν και στηρίζουν το έργο μας.

Στόχος μας παραμένει η διαρκή μας προσπάθεια για ανάπτυξη της Φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στις ΕΔ και στα ΣΑ της χώρας μας, η οποία ευοδώνεται με την αμέριστη στήριξη της Ιεραρχίας μας, καθώς η σημερινή ετοιμότητα των σύγχρονων ΕΔ, η μεγάλη αύξηση της τεχνολογικής εξέλιξης, παράγει υψηλές απαιτήσεις και ως εκ τούτου η άθληση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αυξηθεί η μαχητική ικανότητα μέσω της καλής φυσικής κατάστασης του προσωπικού.

Επίσης, σημαντική συνεισφορά στο έργο μας, έχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Κλάδων των ΕΔ, των Αρχηγείων των ΣΑ, καθώς επίσης και οι αθλητικές Ομοσπονδίες των αντιστοίχων Αθλημάτων.

Τα τελευταία χρόνια παρά την οικονομική κρίση και με την τοποθέτηση στο ΑΣΑΕΔ από τις Υπηρεσίες των ΕΔ και των Αρχηγείων των ΣΑ εξειδικευμένων στελεχών του Αθλητισμού (πρώην υψηλού κύρους Πρωταθλητές, κάτοχους Πτυχίων ΤΕΦΑΑ), δημιουργήθηκε κατάλληλη Αθλητική Διοικητική Δομή, ώστε το ΑΣΑΕΔ να μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως στο σκοπό και στην αποστολή του, σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη που διαμορφώνεται και με τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο χώρο του Αθλητισμού.

Ως εκ τούτου, ως πρώην αθλητής και Διευθυντής ΑΣΑΕΔ έχω πάντα στο μυαλό μου τη βελτίωση μας, μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση της αθλητικής επιστήμης και την εφαρμογή όλων των σύγχρονων μεθόδων άθλησης στο προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ.

Πέραν από τη μέριμνα που έχετε ως Υπηρεσία για την ανάπτυξη του επιπέδου της φυσικής αγωγής στο προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ, οργανώνεται αγώνες, συμμετέχετε σε αθλητικές εκδηλώσεις;

Όπως σας είπα στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του προσωπικού των ΕΔ και των ΣΑ να αθλείται, διοργανώνουμε αθλητικούς αγώνες και αθλητικές εκδηλώσεις ως κίνητρο για την ενασχόληση του προσωπικού με τον αθλητισμό.

Στο έντυπο που ετησίως εκδίδουμε και το οποίο σας το παραδίδω, αποτυπώνονται όλες οι αθλητικές δράσεις που διοργανώσαμε, καθώς και αυτές που συμμετείχαμε κατά το έτος 2019.

Το έτος 2020, ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, καθώς πολλές δράσεις μας ακυρώθηκαν και ιδίως η διοργάνωση τριών Παγκόσμιων Στρατιωτικών Πρωταθλημάτων (Τοξοβολίας, Ιστιοπλοΐας και Μαραθωνίου) που είχε αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και των 2.510 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Ευελπιστούμε γρήγορα να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες που περνάμε και σύντομα να διοργανώσουμε αθλητικές δράσεις.

Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι τον Οκτώβριο του 2021, έχουμε αναλάβει τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συμποσίου του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού του γνωστού ως CISM, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, που οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους της Ελλάδας.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία στο CISM, θέλοντας να στρέψει το βλέμμα όλου του κόσμου στην Ελλάδα, με την έγκριση της Ιεραρχίας της, διοργανώνει το Συμπόσιο του CISM, στην Αρχαία Ολυμπία, στην κοιτίδα του Ολυμπισμού και έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με σκοπό την ανάδειξη πτυχών της Παγκόσμιας ιστορίας για το πως «η ανασύσταση του νέου Ελληνικού κράτους, συνέβαλλε στην ανάπτυξη του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών αξιών στη σύγχρονη εποχή».

 

Θοδωρής Νταβέλος - sports3.gr

Υποστήριξη: SilkTech