Το Adios του πλανήτη στον Θεό της μπάλας

Πέμπτη, Νοέμβριος 26, 2020 - 8:41πμ

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο «Θεός της Μπάλας», άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή, σε ηλικία 60 χρόνων.

Εκατομμύρια Αργεντινοί έχουν υποστεί σοκ, καθώς το μεγάλο αστέρι τους, ο άνθρωπος που διαφήμισε όσο κανένας άλλος τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που άλλαξε τον ρου του ποδοσφαίρου, δεν είναι πια μαζί τους.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ως μία πρώτη αντίδραση αμέσως μετά το αρχικό σοκ, ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών πηγαίνουν στο σπίτι που μεγάλωσε ο «Θεός» του ποδοσφαίρου να αποτίσουν φόρο τιμής στο απόλυτο είδωλό τους.

Σπεύδουν στο γήπεδο της Νιούελς και σε αυτό της Μπόκα Τζούνιορς, δύο ομάδες με τις οποίες μεγαλούργησε ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Μέρα πένθους για όλη την Αργεντινή...

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα clarin.com.

Η Μπόκα Τζούνιορς, η μία απ’ τις τρεις μεγάλες ποδοσφαιρικές «αγάπες» του Ντιέγκο Μαραντόνα, μαζί με τη Νάπολι και την Εθνική Αργεντινής, συγκλονισμένη από τον χαμό του το μεσημέρι της Τετάρτης (25/11), αφιέρωσε τέσσερις λέξεις για να «αποχαιρετίσει» τον μεγάλο Αργεντινό άσο.

«Αιώνια ευχαριστώ. Αιώνιε Ντιέγκο» ήταν το μήνυμα της ομάδας στο Twitter μαζί με μία φωτογραφία του σε πολύ νεαρή ηλικία, στην οποία πανηγύριζε μία μεγάλη νίκη της Μπόκα.

Λίγο αργότερα ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της και ένα βίντεο από στιγμές του Μαραντόνα με την φανέλα της οποίας ο «Ντιεγκίτο» κατέκτησε το 1981 το πρώτο του πρωτάθλημα. Άλλωστε η Μπόκα ήταν και ο σύλλογός που ο Μαραντόνα έγραψε τον ποδοσφαιρικό του επίλογο στις 30 Οκτωβρίου του 1997 την ημέρα των 37ων γενεθλίων του.

Η Μπόκα Τζούνιορς όταν πληροφορήθηκε την δυσάρεστη είδηση για τον θάνατο του Ντιέγκο βρισκόταν στην Βραζιλία για τον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Copa Libertadores με την Ιντερνασιονάλ και ζήτησε από την διοργανώτρια αρχή να αναβληθεί ο αγώνας για να θρηνήσει τον χαμό του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει ποτέ την φανέλα της και δηλωμένου οπαδού της

Η Conmebol ανακοίνωσε πως το ματς της Μπόκα Τζούνιορς με την Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε για τους 16 του Copa Libertadores αναβλήθηκε ως ένδειξη πένθους και θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

 


Το αντίο απο τη Νάπολι

Τη δεκαετία του '80 η Νάπολι ήταν μία μικρομεσαία ομάδα στην Ιταλία. Η μεταγραφή του Ντιέγκο Μαραντόνα άλλαξε το σκηνικό. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ όχι μόνο της πρόσφερε τη λάμψη του, αλλά την ανέβασε πολλά σκαλοπάτια πιο πάνω, αλλάζοντας την ψυχολογία και την ιστορία της ομάδας.

Ο θάνατος του Ντιεγκίτο έπεσε σαν βόμβα εν αιθρία στον ιταλικό Νότο, καθώς γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με τη φωτογραφία του, με το είδωλο του σπουδαίου Αργεντινού, ο οποίος πρόσφερε ελπίδα, αυτοπεποίθηση όχι μόνο σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ, αλλά σε μία ολόκληρη πόλη, σε μία ολόκληρη περιοχή.

Η Νάπολι αποχαιρέτησε τον Ντιέγκο με δύο αναρτήσεις στο Twitter.

«Για πάντα στην καρδιά μας... Αντίο Ντιέγκο» η πρώτη:

Και η δεύτερη σε ακόμα πιο φορτισμένο κλίμα, αποτυπώνοντας το σοκ που έχουν υποστεί οι παράγοντες, οι παίκτες και οι οπαδοί του ιταλικού συλλόγου:

«Όλοι περιμένουν τα λόγια μας. Αλλά ποιες λέξεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον πόνο που βιώνουμε; Τώρα είναι η ώρα για δάκρυα. Μετά θα έρθει η ώρα για λέξεις».

Η Νάπολι μετονομάζει το Σαν Πάολο σε Ντιέγκο Μαραντόνα

Μάλιστα, ως φόρο τιμής, έχουν ανοίξει ήδη συζητήσεις ώστε το γήπεδο των Παρτενοπέι, το «Σαν Πάολο», να μετονομαστεί κατά το επίθετο του αείμνηστου «Ντιεγκίτο».

Τα πλάνα αποκαλύφθηκαν από τον πρόεδρο των Ναπολιτάνων, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, με τον δήμαρχο της Νάπολης, Λουίτζι Ντι Μαγκίστρις να φέρεται πως έχει συμφωνήσει ήδη με τον ισχυρό άνδρα του κλαμπ για να ολοκληρωθεί η ονοματοδοσία.

«Θα ήθελα να προβάλω το πρόσωπο του Μαραντόνα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τη Ριέκα, για το Europa League (26/11). Θα ήταν μια καλή ιδέα να ονομάσουμε το γήπεδό μας σε Σαν Πάολο-Μαραντόνα, είναι κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Παρτενοπέι, ενώ το σύνθημα προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε ξεκάθαρα και ο δήμαρχος:

«Ας δώσουμε το όνομα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο Σαν Πάολο!»

Ο κόσμος στους δρόμους για τον «Ντιεγκίτο»
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι οπαδοί, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να αποχαιρετήσουν τον Μαραντόνα:

 
 

Υποστήριξη: SilkTech