Έχει γενέθλια ο Απόλλων (να τα χιλιάσει)

Σάββατο, Νοέμβριος 28, 2020 - 10:30πμ
Το πρώτο σήμα και η αναγνώριση του Απόλλωνα

Τα 94 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Απόλλων Πατρών, που ιδρύθηκε το 1926 κι έκτοτε υπηρέτησε και υπηρετεί με μοναδική συνέπεια τον Πατραϊκό αθλητισμό και, εδώ και δεκαετίες, αποκλειστικά το Ελληνικό μπάσκετ.

Ένα μικρό χρονικό του μεγάλου συλλόγου της Πάτρας:

Η ΙΔΡΥΣΗ
Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του Απόλλωνα είναι η 28η Νοεμβρίου 1926. Αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Πατρών τον Γενάρη του '27, ενώ στο καταστατικό του προβλέπει τον εορτασμό των γενεθλίων του κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
H πρώτη δημοσίευση για το ξεκίνημα του Απόλλωνα είναι γεγονός. Το μακρινό 1927 δημοσιεύεται το καθιερωμένο, εκ του νόμου, κείμενο αναγνώρισης του σωματείου, αλλά και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά:
«Αναγνώρισις Συλλόγου «Απόλλων». Συμφώνως προς την υπ' αριθ. 29 από 15 Ιανουαρίου 1927 απόφασιν του Πρωτοδικείου Πατρών, ανεγνωρίσθη εις Σωματείον ηυπό την επωνυμίαν Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πατρών ο «Απόλλων» με έδραν τας Πάτρας. Γενομένων δε αρχαιρεσιών εξελέγησαν: Πρόεδρος Ανδρ. Τσολιάς, Αντιπρ. Δ. Αδαμόπουλος, Γεν. Γραμματεύς Χαρ. Ράντος, Ταμίας Ανδρ. Καράμπελας, Σύμβουλοι Κ. Κακκός και Κ. Αναστασόπουλος. Αρχηγός Ποδοσφαίρου Χ. Σχοινάς. (Εκ του Συλλόγου)».

ΕΝΑ ΣΤΕΡΕΟ ΚΛΑΜΠ
Είναι από τα πιο «στέρεα κλαμπ» της χώρας ο Απόλλων, κι αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα.
- Εχει μεγάλη ιστορία, 90 χρόνων, πορεία με συνέπεια στον αθλητισμό, ευρισκόμενος σταθερά στο προσκήνιο.
- Ανέδειξε τεράστιους αθλητές, έγινε δημοφιλής σε όλη την πόλη, μπόρεσε έτσι να αντλήσει υλικό για να παράξει νέους αθλητές, προπονητές, διοικητικά στελέχη.
- Ο Απόλλων, όπως ασφαλώς και η Παναχαϊκή έχει το δικό του φανατικό κοινό, έχει δικούς του φιλάθλους. Εχει δηλαδή στέρεες βάσεις.
- Μερίμνησε να αποκτήσει δικές του γηπεδικές εγκαταστάσεις. Είναι κάτι που δεν θα επιτρέψει ποτέ κλυδωνισμούς, δεν θα επιτρέψει ποτέ στον Απόλλωνα να μαραζώσει ή να σβήσει από τον χάρτη.
- Ολα τούτα συνέβησαν για έναν και μόνο λόγο. Ο Απόλλων ευτύχησε να διοικηθεί από πανέξυπνους, ικανούς, διορατικούς παράγοντες. Ανεξάρτητα από το εάν ήσαν Απολλωνιστές από κούνια ή πάμπλουτοι επιχειρηματίες, είχαν έναν κοινό σημείο: Την οργανωτική ικανότητα. Μπόρεσαν, σε πείσμα πολλών αντιξοοτήτων να χτίσουν λιθαράκι - λιθαράκι το πιο στέρεο αθλητικό οικοδόμημα της Πάτρας.

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech