Η περίοδος κάμψης του Πατραϊκού αθλητισμού

Από το 1907 άρχισε μία περίοδος κάμψης του πατραϊκού αθλητισμού που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες, όσο δηλαδή και η εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές περιπέτειες.

Διάστημα στο οποίο είχαμε απελευθερωτικούς αγώνες, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, την εμπλοκή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και φυσικά την Μικρασιατική Εκστρατεία που κατέληξε στην Μικρασιατική καταστροφή. Το 1923, όταν άρχισε να συνέρχεται η Ελλάδα, ήταν μια τελείως άλλη εποχή από ότι το 1907...

Ολο αυτό το διάστημα ο αριθμός των αθλουμένων μειωνόταν συνεχώς, οι αξιόλογες επιδόσεις Πατρινών αθλητών γίνονταν σπανιότερες, τα δύο αθλητικά σωματεία φυτοζωούσαν και το ενδιαφέρον του κοινού για την αθλητική κίνηση βαθμηδόν εξατμιζόταν. Ο «Νεολόγος» της 30ης Μαρτίου του 1912 γράφει: «Οι πανελλήνιοι αγώνες δεν παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον δια τας Πάτρας, αι οποίαι είναι ζήτημα και αν ενθυμούνται ότι υπάρχουν γυμναστικά σωματεία. Κι όμως περί αυτά άλλοτε εκινείτο όλη η ζωή της πόλεως. Ως ένα από τα αίτια της αθλητικής παρακμής η εφημερίδα θεωρεί το γεγονός ότι «η νεολαία μας, φεύγουσα τα γυμναστήρια, τα σκοπευτήρια και τας πεζοπορίας, περί άλλα μεριμνά και τυρβάζει».

Από το 1907 ως και το 1923, σ' αυτά τα 17 χρόνια, διεξήχθηκαν μόνο δέκα πρωταθλήματα του ΣΕΓΑΣ. Τις άλλες επτά χρονιές πολεμικά γεγονότα, ή εσωτερικές πολιτικές ανωμαλίες προκάλεσαν τη ματαίωση των αγώνων. Τα δύο αθλητικά σωματεία της Πάτρας πήραν μέρος σε πέντε αγώνες το καθένα. Τα έτη 1910, 1911 και 1914, στους πανελληνίους, αγωνίστηκαν αθλητές και των δύο. Επιπλέον μόνον η ΓΕΠ πήρε μέρος στους αγώνες του 1907 (στη φωτ. η δήλωση συμμετοχής) και του 1909 και μόνον ο Παναχαϊκός στους αγώνες του 1912 και του 1917. Τρεις χρονιές απείχαν και τα δύο σωματεία από τους πανελληνίους (1908, 1919 και 1920).

Τέλος σε δύο πανελληνίους που μετείχαν και Πατρινοί αθλητές, κανένας απ' αυτούς δεν σημείωσε αξιόλογη επίδοση. Σημειώνουμε ακολούθως κατ' έτος τις επιτυχίες Πατρινών αθλητών σε πανελλήνιους αγώνες της περιόδου 1907-1923.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech