Φασούλας - Λιόλιος μιλούν για την επόμενη μέρα στο μπάσκετ

Τετάρτη, Οκτώβριος 14, 2020 - 10:35πμ

Το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα γίνουν οι εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες σύμφωνα με τη βούληση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, όπως αυτή εκφράστηκε σε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (!).
Ανάμεσά τους και η ομοσπονδία μπάσκετ, μία από τις ομοσπονδίες που έχουν μπει στο στόχαστρο του Υπουργού.
Ιδιαίτερο πατρινό ενδιαφέρον έχουν οι εκλογές στην ΕΟΚ λόγω της παρουσίας του Βαγγέλη Λιόλιου και του Τάκη Τσαγκρώνη.
Καταρχήν έχουμε το «τέλος εποχής» για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο που λόγω ορίου ηλικίας (71 έτη) δεν μπορεί να είναι μέλος Ομοσπονδίας.
Αντίθετα με ότι ισχύει για τον Γ. Βασιλακόπουλο δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος ο άμεσος συνεργάτης του, Τάκης Τσαγκρώνης. Αντίπαλός του(ς) ο συμπολίτης Βαγγέλης Λιόλιος. Το αφεντικό του Προμηθέα, από θέση ισχύος μετά την εντυπωσιακή πορεία της ομάδας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια πρώτος απ' όλους διεκδίκησε την προεδρία, έχοντας -κατ' ασφαλείς πληροφορίες- την δήλωση στήριξης εδώ και καιρό μηχανισμών του κυβερνώντος κόμματος. Λειτουργώντας ως άριστος επιχειρηματίας, έφτιαξε το dwsepasa.gr όπου εξηγεί το όραμά του για την «επόμενη μέρα».
Θεωρείται σίγουρο, για όσους τον ξέρουν, πως εφόσον το «πάει μέχρι τέλους» τότε θα είναι σίγουρος για την επικράτησή του, διαφορετικά θα αποσυρθεί.
Στην κούρσα της διαδοχής μπήκε και ο Παναγιώτης Φασούλας, ιδιαίτερα αγαπητός στην Πάτρα. Ο πρώην άσος της Εθνικής, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, μα και πρώην δήμαρχος Πειραιώς, τέθηκε επικεφαλής ομάδας παλιών άσων του ελληνικού μπάσκετ. Υποψηφιότητα έχει θέσει και ο πρώην μάνατζερ Τάσος Δελημπαλταδάκης (αλλά για σύμβουλος μόνο) και φυσικά η «παράταξη Βασιλακόπουλου», χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάποιος ως επικεφαλής. Κάποιοι εκτιμούν πως ίσως αυτός να είναι τελικά ο ίδιος ο Παναγιώτης Φασούλας!
Μοιρασμένες είναι και οι ομάδες της Πάτρας. Ο Λιόλιος τυγχάνει της στήριξης του Προμηθέα, ενώ τον καλοβλέπει και η ΠΓΕ, ενώ η πλευρά Βασιλακόπουλου του Απόλλωνα, της Απολλωνιάδας και του εσχάτως συμμάχου τους, του Εσπέρου / ΑΟΠΑ.
Εκτός «τόξου Λιόλιου» και η ΕΑΠ μετά το παλαιότερο «κακό διαζύγιο» στην συνεργασίας τους.

Διαλυμένη η βιτρίνα

Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό μπάσκετ είναι εμφανή τόσο στις όλο και μειούμενες επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων, όσο και στη βιτρίνα του, το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ.
Εκεί όπου με εξαίρεση τον Προμηθέα και ίσως 2-3 ομάδες ακόμα, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για υγεία και αισιοδοξία για το μέλλον.
Ο Ολυμπιακός κατοικοεδρεύει στην Α2 Εθνική, όπου «λογικά» θα έπρεπε να του κάνουν παρέα την νέα σεζόν και ο ΠΑΟΚ με τον Άρη, που όμως δεν υποβιβάστηκαν μετά την διακοπή της Α1 λόγω του κορωνοϊού, αφού πάρθηκε απόφαση για αναδιάρθρωση και αύξηση των ομάδων από 12 σε 14. Προβλήματα φυσικά και στον ΠΑΟ, ενδεικτική τούτων και η αποχώρηση της οικογένειας / Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Ακόμα κι έτσι ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πόσες ομάδες θα μπορέσουν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα περιόδου 2020-'21, πρώτο μεγάλο αγκάθι η εγγυητική για τη συμμετοχή (200.000 ευρώ), το μπάτζετ κλπ.

Τέσσερις ομάδες από το περσινό πρωτάθλημα «φαλίρισαν» κι αν συμπεριλάβουμε ΠΑΟΚ και Άρη, έξι ομάδες, δηλαδή η μισή Α1, ...δεν! Υπολογίστε και τον Πανιώνιο και καταλαβαίνουμε όλοι σε τι σημείο βρίσκεται η βιτρίνα του μπάσκετ.
Ο Χολαργός διέλυσε και στη θέση του θα παίξει ο ...Χολαργός / Κολοσσός, ομοίως και η Κύμη που αντικαθίσταται από την ...Κύμη / Λαύριο. Ίδιο «κόλπο» και για τον Ιωνικό που συνεχίζει με το ΑΦΜ του Διαγόρα, η Λάρισα δεν πήρε αρχικά άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, θα παίξει όμως κανονικά, καθώς η απόφαση ανακλήθηκε μετά από έφεση της θεσσαλικής ομάδας, ενώ ο Ήφαιστος Λήμνου διέλυσε «κανονικά» και αποβλήθηκε, Κύριος οίδε τι άλλο μας περιμένει.

Ο ΠΑΟΚ έχε διοίκηση πρωτοδικείου, ενώ όπως και ο Άρης «κουβαλούν» χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και θα πρέπει να καταθέσουν και σχέδιο αποπληρωμής τους στον ΕΣΑΚΕ. Ο Άρης πέραν των ελληνικών οφειλών του και της κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής είναι απόλυτα αναγκασμένος να διακανονίσει και τις τελεσίδικες αποφάσεις οκτώ πρώην ξένων παικτών και προπονητών του (ύψους 800.000 ευρώ), γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία μεταγραφή και να εκδώσει δελτίο, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της FIBA.
Αγοραστής για την ΚΑΕ Πανιώνιος δεν βρέθηκε και η «κυανέρυθρη» ομάδα παραμένει «άφαντη».

Μ' αυτά και μ' αυτά ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει να ...αυτοαπαξιώνει τις αποφάσεις που έλαβε στις αρχές Ιουνίου για την οικονομική «αυτοκάθαρση» και βελτίωση του επαγγελματικού μπάσκετ.
Και βέβαια όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στην Ευρώπη. Ο μεν Ολυμπιακός έχει να παίξει σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας από το 2017, ο δε Παναθηναϊκός από το 2012...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ: «Θα δώσω και την ψυχή μου»

Τεράστια προσωπικότητα του ελληνικού μα και παγκόσμιου μπάσκετ είναι ο Παναγιώτης Φασούλας, που πέραν της μοναδικής 20ετούς διάρκειας καριέρας με τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την Εθνική ομάδα, ασχολείται ιδιαίτερα με τα κοινά. Πρωτοστάτησε στα συνδικαλιστικά των καλαθοσφαιριστών, ασχολήθηκε με τα της ΕΟΚ, μα και με την πολιτική καθώς διετέλεσε Βουλευτής μα και δήμαρχος Πειραιά.

Δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στα προβλήματα του μπάσκετ και έθεσε εαυτόν στη διάθεση της «επόμενης ημέρας» μαζί με μια σημαντική ομάδα από σπουδαίους συναθλητές του.
Μίλησε στο «Sports Voice» για τους στόχους του και το όραμά του για το ελληνικό μπάσκετ.
«Έχουμε ένα δεδομένο η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποχωρεί, έχοντας κάνει πράγματα, υπάρχουν όμως και πολλά που δεν έγινε. Το άθλημα χρειάζεται νέους ανθρώπους και δεν βρίσκω τον λόγο να μην είμαστε εμείς οι επικεφαλής. Άτομα που έχουν προσφέρει τόσα πολλά, έχουμε παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο, υπήρξαμε όλοι μας αθλητές και σ' ότι με αφορά, ό,τι έχω γίνει το οφείλω στο μπάσκετ. Με αυτό το σκεπτικό ενεπλάκην, εγώ και οι συνεργάτες μου και θα διεκδικήσουμε για τα επόμενα 8 χρόνια, όσα προβλέπει πια ο νέος νόμος, μια καλύτερη μέρα για το άθλημα. Να το αναστήσουμε στις ψυχές των Ελλήνων».

- Ποια προβλήματα θεωρείτε σημαντικά;
«Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας, θέμα αξιοκρατίας, η ομοσπονδία αγνοεί τη χρήση νέων εργαλείων της σύγχρονης εποχής. Κάθε δημοκρατική διαδικασία, είναι συνέχεια της γενικότερης δημοκρατικής λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Δυστυχώς πολλά έχουν σταματήσει να γίνονται. Θέλουμε να πάμε το άθλημα μπροστά, θα συνεργαστούμε με όλες τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, όλοι, σχεδόν, είναι πρώην αθλητές. Έχω επαφές με τον Κιριλένκο, τον Βράνκοβιτς, τον Ντανίλοβιτς και τόσους ακόμα προς τον σκοπό αυτό να ξεπεράσει την κρίση το άθλημα διεθνώς. Οφείλει και πρέπει η ΕΟΚ να είναι μπροστάρισσα, να συνεργαστούμε με την FIBA, την ULEB, το ΝΒΑ, να αποκτήσει το ελληνικό μπάσκετ ξανά τη χαμένη του αίγλη».
- Μεγαλύτερο εμπόδιο;
«Αυτή τη στιγμή έχουμε το πρόβλημα της πανδημίας του κορωνοϊού, που επηρεάζει το άθλημα σε όλες τις βαθμίδες, σε κάθε δραστηριότητα. Από κει και πέρα προέχει η η διοικητική διάρθρωση της Ομοσπονδίας, η διαφάνεια, η δημοκρατική λειτουργία και φυσικά το οικονομικό. Όσο υπάρχει δυσπραγία, τα έσοδα είναι περιορισμένα, η κρατική συνεισφορά όλο και μικρότερη, έτσι δεν θα πάμε μπροστά. Εάν επανακτήσουμε την αγάπη του κόσμου, τότε το άθλημα θα μπορεί να κινηθεί πιο άνετα, σε άλλο επίπεδο! Είναι αδιανόητο λόγω του οικονομικού να μην μπορεί να διοργανωθεί ένα αναπτυξιακό πρωτάθλημα, οι Ενώσεις και τα σωματεία να ασφυκτιούν. Θα πρέπει, χωρίς να θέλω να εμπορευματοποιήσω τη συζήτηση να δούμε ένα καινούριο πλαίσιο χρηματοδότησης».
- Γίνεστε πρόεδρος και πρώτη μέρα στην ΕΟΚ. Από που θα αρχίσετε;
«Από την οργάνωση των γραφείων της, το οργανόγραμμα της Ομοσπονδίας, τις διευθύνσεις, ποιος κάνει τι στο μάρκετινγκ, στην επικοινωνία. Καταμερισμός αρμοδιοτήτων ώστε να ασκείται ο έλεγχος, να χρεώνονται δικαίως την αποτυχία, να πιστώνονται την επιτυχία κ.ο.κ. Αυτό θα μετακυλίεται και στις Ενώσεις και στα σωματεία. Πρέπει να καταγράψουμε τις δυνάμεις μας. Πόσα και ποια είναι τα σωματεία, οι προπονητές, οι αθλητές κλπ».
- Κι έρχεται η ώρα, μετά από οκτώ χρόνια και φεύγετε από τα γραφεία. Τελευταία μέρα και τι θα θέλατε να ακούσετε; Τι θα θέλατε να έχετε πράξει;
«Να μου πουν, Παναγιώτη, έδωσες και την ψυχή σου. Κι ας έχω πετύχει τα μισά από όσα θέλω να κάνω. Το μπάσκετ θα είναι καλύτερο».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ: Πάνω απ' όλα τα παιδιά

Ο Βαγγέλης Λιόλιος, από καιρό έχει εκφράσει την θέληση του να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά της Ομοσπονδίας, ήταν ο πρώτος μάλιστα, από πέρυσι, που τέθηκε απέναντι στον Γιώργο Βασιλακόπουλο.
Ο πρόεδρος του Προμηθέα μίλησε στο Sports Voice για τις επικείμενες αρχαιρεσίες και την εμπλοκή του με τα κοινά του αθλήματος.
Ξεκαθάρισε στην αρχή της συζήτησης πως το πλαίσιο ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί:

«Δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα γίνουν οι εκλογές, αν θα είναι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Ο σχετικός αθλητικός νόμος δεν έχει ακόμα κατατεθεί (Σ.Σ. η συνέντευξη πάρθηκε πριν κατατεθεί στην Βουλή), υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουμε και ως εκ τούτου πολλά τελούν υπό αίρεση. Είναι πρακτικά αδύνατο να είμαι απολύτως σαφής σε πολλά διαδικαστικά πράγματα. Το υπάρχον ρευστό καθεστώς δεν μου το επιτρέπει, σύντομα όμως θα κάνω δημόσια τοποθέτηση. Για τα άλλα όμως είμαι στη διάθεσή σας».

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στο «γιατί». Στο πως ένας επιχειρηματίας και πρόεδρος ενός τέτοιου συλλόγου αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ομοσπονδία;
«Από πολύ μικρός έπαιζα μπάσκετ με τον Προμηθέα, τον οποίο ακολούθως και για 17 χρόνια, υπηρετώ ως διοίκηση. Ξέρω και αφουγκράζομαι καλύτερα το ερασιτεχνικό μπάσκετ, λιγότερο ασφαλώς ως παράγων επαγγελματικής ομάδας. Είδα μια διαδικασία σε εξέλιξη, είδαν την ανάγκη που υπάρχει για κάτι νέο. Ξεκινήσαμε το «dwsepasa.gr» το οποίο έδωσε απαντήσεις. Ο κόσμος, κατά χιλιάδες, μπήκε και μίλησε στην πλατφόρμα, προβάλαμε κάποιες θέσεις, διαβάσαμε παράπονα, ανησυχίες, είδαμε αγάπη και ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Από κει μέσα ξεκίνησα να συνομιλώ με πάρα πολλούς παράγοντες σωματείων σε όλη την Ελλάδα».

- Τι έχετε διαπιστώσει;
«Έχουμε τελματώσει σε αρχές και αξίες. Πρέπει να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα, κι αυτός είναι ο λόγος που θέλω να ασχοληθώ. Δεν μου ήρθε έτσι ξεκάρφωτα, να ξέρετε έχω πολλά πράγματα να κάνω. Όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Όπως προχώρησε μια ομάδα, ο Προμηθέας, έτσι θέλω να προχωρήσει και το μπάσκετ. Με τις πράξεις μου δείχνω τι μπορώ να κάνω. Με την ιδία λογική, τις ίδιες αξίες και αρχές θα προχωρήσουμε».
- Έχετε κάποιο σχέδιο;
«Ο Προμηθέας δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς ενός, αλλά πολλών. Αναπόφευκτα κάποιος μπαίνει μπροστά, αλλά πίσω του είναι πολλοί. Ο Προμηθέας είναι ένας οργανισμός και έτσι θέλω να γίνει και η ΕΟΚ. Με μια ηγετική ομάδα που θα κάνει αυτά που θέλουν τα σωματεία κι όχι αυτά που θέλει η ίδια. Προϋπόθεση είναι να πάμε όλοι μαζί. Η «επόμενη μέρα» είναι δουλειά όλων, όχι πολλών ή ενός. Όλων! Δεν υπάρχει 51% - 49% αλλά 100%! Να ξεφύγουμε από τα πρόσωπα, να πάμε στις θέσεις, στις αξίες, στις αρχές. Αυτό είναι το πρώτο. Θέλουμε άτομα που θα προσφέρουν κι όχι άτομα που θα τονώνουν το εγώ τους. Η διασπαστική λογική θα μας οδηγήσει σε μια τρύπα στο νερό».
- Η άποψή σας για την Α1;
«Να σας πω το εξής. Αν είχαμε μια υγιή επαγγελματική κατηγορία, με υγιείς και εύρωστες ομάδες, με εξαιρετική διαιτησία, χωρίς βία κλπ, θα ήμασταν εντάξει; Η απάντηση είναι όχι. Η Basket League είναι το αποκορύφωμα όλων των προβλημάτων του ελληνικού μπάσκετ. Δεν είναι το πρώτο μου μέλημα, εκεί υπάρχει ο ΕΣΑΚΕ με τον οποίο σκοπεύουμε σε ισότιμη συνεργασία. Δεν θα είναι από πάνω μας, αλλά στην ίδια ευθεία με μας, ίσια με μας. Έχει άλλα λειτουργικά και οργανωτικά θέματα το άθλημα. Μείζον θέμα η οικονομική και λειτουργική διαφάνεια της ΕΟΚ, τα μέλη πρέπει να είναι εθελοντικά, δεν πρέπει να αμείβονται ούτε με για τη στελέχωση των Επιτροπών, παρά μόνο με τα οδοιπορικά. Πρέπει να ξέρουν όλοι που πάει και το τελευταίο ευρώ, άλλωστε μιλούμε για δημόσιο χρήμα, Άλλο πράγμα η διοίκηση της Ομοσπονδίας και άλλο η λειτουργία της, εντελώς ασυμβίβαστα μεταξύ τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται, η διοίκηση να βάζει όραμα, στόχο και να ελέγχει τα αποτελέσματα, η διοίκηση δεν γίνεται να ελέγχει τον εαυτό της!»
- Κάποιο από τα σχέδιά σας;
«Είναι κυρίαρχο για μας η ενίσχυση όλων των ερασιτεχνικών σωματείων, με υλικοτεχνική υποδομή. Τα 65.000 παιδιά να γίνουν 200.000. Αυτή είναι η περιουσία της ΕΟΚ! Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στο 3Χ3, σε συνεργασία με τις Ενώσεις. Πρέπει να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα παιδί που έρχεται να παίξει μπάσκετ, να γίνει αθλητής, πρέπει να πληρώνει για να του βγάλουμε δελτίο! Τέλος! Δωρεάν η έκδοση δελτίων για όλους. Αυτή είναι η πρώτη μου δουλειά κι όχι το πως και πότε θα παίξουν Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Θέλω τα παιδιά να φύγουν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να έρθουν στα γυμναστήρια. Αυτό να λύσουμε και μετά την οπαδική βία. Και το πρόγραμμα «Βάση» με εκατό προπονητήρια σε όλη την Ελλάδα θα υλοποιηθεί άμεσα».

Ο «Νουρέγιεφ» με την «Αράχνη»

Ηγετική, από κάθε άποψη, μορφή του πατραϊκού μπάσκετ είναι ο Κώστας Πετρόπουλος με βαρύνουσα άποψη.
Και έτσι μέτρησε διπλά η απόφασή του να συμπορευθεί με τον Παναγιώτη Φασούλα στη διεκδίκηση της προεδρίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Ο θρυλικός καλαθοσφαιριστής και πρώην ομοσπονδιακός προπονητής από την Πάτρα αποφάσισε να συμπλεύσει με το τιμ που περιλαμβάνει και άλλα μεγάλα ονόματα, όπως οι Φάνης Χριστοδούλου, Μέμος Ιωάννου, Ευθύμης Ρεντζιάς, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Καράγκουτης και Αναστασία Κωστάκη και να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα του συμπολίτη Βαγγέλη Λιόλιου.
«Το άθλημα του μπάσκετ στη χώρα μας διανύει μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία του. Σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται η συστράτευση των ανθρώπων του αθλήματος, πρωταγωνιστών που άφησαν το αποτύπωμα τους στους στίβους, που υπέγραψαν λαμπρές σελίδες του παρελθόντος, που δυστυχώς σήμερα νοσταλγούμε με βαθιά περίσκεψη. Για πάρα πολλούς λόγους που αφορούν την επόμενη μέρα, την οποία προσωπικά θα ήθελα φωτεινή και αισιόδοξη, μακριά από τη μιζέρια και τη σκοτεινιά στηρίζω για τις εκλογές στην Ομοσπονδία, ολόψυχα την ομάδα του Παναγιώτη Φασούλα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ.

Τ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τάκης Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας διέψευσε δημοσιεύματα πως είναι υπέρ του Βαγγέλη Λιόλιου. Μιλώντας στο Sports Voice είπε: «Η θέση μου για τις εκλογές της ΕΟΚ ήταν εξ αρχής κι εξακολουθεί να είναι ότι ΔΕΝ εμπλέκομαι! Ούτε είμαι εκπρόσωπος κάποιας ομάδας, ούτε παράγοντας του μπάσκετ, ούτε κάποιο μεγάλο μπασκετικό μέγεθος όπως ο Κώστας Πετρόπουλος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης ώστε να πάρω θέση. Τα περί υποστήριξης της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Λιόλιου βγήκαν κακώς, αυθαίρετα και χωρίς να ερωτηθώ για επιβεβαίωση, από συνάδελφό σας εκλαμβάνοντας ένα εξώφθαλμο αστείο που έκανα στον Τάκη Τσαγκρώνη για να τον πειράξω το Φλεβάρη του 2020 σε κοινωνική εκδήλωση».

Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα στο Sports Voice που κυκλοφορεί.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech