Η ώρα της... αλήθειας (21:00) για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Παρασκευή, Οκτώβριος 9, 2020 - 10:02πμ

Η αγωνιστική του πρώτου ευρωπαϊκού ντέρμπι «αιωνίων» της κανονικής περιόδου της Euroleague διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα. Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι στρέφουν την προσοχή τους, στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό, στις 21:00, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Euroleague.

Η ελληνική «μητέρα των μαχών» αποτελεί διαχρονικά έναν "must see" αγώνα της διοργάνωσης, αφού διακυβεύεται το γόητρο, ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες, δύο συλλόγους που μετρούν 9 τίτλους στη διοργάνωση τα τελευταία 24 χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει θέση στο τζάμπολ έχοντας νικήσει στη Μόσχα την Κίμκι με ένα καλάθι (76-78) στην πρεμιέρα, ενώ ο Ολυμπιακός προέρχεται από ήττα με έναν πόντο (67-68) από τη Ζαλγκίρις Κάουνας, στο ΣΕΦ.

Τα προβλήματα απουσιών είναι περισσότερα, όμως για τους γηπεδούχους. Διαιτητές του αγώνα ορίστηκαν ο Ισπανός Ντανιέλ Ιερεθουέλο, ο Γάλλος Ζοζέφ Μπισάνζ και ο Λιθουανός Γκίτις Βίλιους. Τον αγώνα θα μεταδώσει το NOVASPORTS 2HD.

Το βράδυ της Παρασκευής (9/10, 21:00) στο OAKA, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα προσφέρουν στο φίλαθλο κοινό της Ευρώπης υψηλό θέαμα και δυνατές συγκινήσεις, όπως μόνο ένα ελληνικό ντέρμπι «αιωνίων» μπορεί!

Αυτή θα είναι η 18η φορά στην Ιστορία που η «μητέρα των μαχών» στην Ελλάδα θα λάβει χώρα σε επίπεδο Ευρώπης. Σε αυτά τα 17 παιχνίδια, νικητής έχει αναδειχθεί τις 11 φορές ο Ολυμπιακός και τις 6 ο Παναθηναϊκός.

Οι τρεις «μάχες» ήταν σε ημιτελικό φάιναλ φορ (1994 Τελ Αβίβ, 1995 Σαραγόσα και 2009 Βερολίνο), με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στον τελικό στα πρώτα δύο, χωρίς όμως να σηκώνουν το τρόπαιο, και τους «πράσινους» στο τρίτο, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για 5η από τις 6 φορές στην Ιστορία τους, στο Βερολίνο το 2009.

Το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» και 17ο στη σειρά πριν από αυτό της Παρασκευής (9/10), είχε διεξαχθεί στο ΣΕΦ στις 3 Μαρτίου 2019, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 81-78 του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Euroleague.

Η επόμενη (28η) αγωνιστική ήταν και η τελευταία, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η αγωνιστική δραστηριότητα ανεστάλη, χωρίς την ανάδειξη πρωταθλητή για τη σεζόν 2019-20.

Στον πρώτο γύρο της Α΄ φάσης της Euroleague πέρυσι (2019-20), ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 99-93 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής.

Στις τέσσερις τελευταίες ευρωπαϊκές συναντήσεις τους νικά ο γηπεδούχος, ενώ η τελευταία φορά που ένας εκ των δύο πέρασε από την έδρα του αντιπάλου, ήταν τον Μάρτιο του 2018, με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι στο ΟΑΚΑ από ασίστ του Βασίλη Σπανούλη.

Μόλις την Τετάρτη (7/10) έβγαλαν μέρος της προπόνησης οι Χάουαρντ Σαντ Ροος και Ααρον Ουάιτ στον Παναθηναϊκό. Ο Πιερ Τζάκσον συνεχίζει να ακολουθεί θεραπευτική αγωγή, ενώ ο Λευτέρης Μποχωρίδης υπέστη θλάση. Κι ενώ για τους δύο πρώτους ο Γιώργος Βόβορας μπορεί να τρέφει ελπίδες ως προς τη συμμετοχή τους, δύσκολα φαίνεται πως θα προλάβουν οι δύο τελευταίοι.

Αυτό αφήνει τον Γιώργο Βόβορα χωρίς δύο επιλογές στην περιφέρεια, την ώρα που ο νεοαποκτηθείς Κίφερ Σάικς, έχει κάνει ελάχιστες προπονήσεις με τους «πράσινους». Ο Νέντοβιτς μάλλον θα χρειαστεί βοήθεια και από τα Ελληνόπουλα Δίπλαρο και Καλαϊτζίδη, σε αυτήν την περίπτωση.

Στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν γνωρίζει αν μπορεί να υπολογίζει στον Γάλλο φόργουορντ Λιβιό Ζαν Σαρλ. Η περίπτωσή του φαίνεται αρκετά δύσκολη, καθώς μέχρι την Τρίτη (6/10) παρέμενε εκτός προπονήσεων έχοντας υποστεί θλάση στην πρεμιέρα κόντρα στη Ζαλγκίρις. Η συμμετοχή του Γάλλου στο ματς της Παρασκευής (9/10) κρίνεται εξαιρετική αμφίβολη.

Ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Παπανικολάου θα βρουν αντίπαλο τον πρώην συμπαίκτη και φίλο τους Ιωάννη Παπαπέτρου που από φέτος φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού στους «πράσινους».

Ο σέντερ του Παναθηναϊκού, Ίαν Βουγιούκας, είχε επίσης «ερυθρόλευκο» παρελθόν, όπως και ο Γιώργος Παπαγιάννης σε μικρότερη όμως ηλικία. Στον αντίποδα, ο πρώτος σκόρερ της Euroleague όλων των εποχών, Βασίλης Σπανούλης, αποτελεί πάντα «κόκκινο πανί» για τους «πράσινους», όταν επιστρέφει στο ΟΑΚΑ.

Αυτή τη φορά, όμως δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στις κερκίδες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε επίσης παίκτης του Παναθηναϊκού από το 2012 έως το 2017.

Η μονομαχία του τρίτου σκόρερ όλων των εποχών της Euroleague Γιώργου Πρίντεζη με τον νεαρότερο και ικανότατο πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού Ντίνο Μήτογλου μέσα στη ρακέτα αναμένεται να... κόψει την ανάσα.

Ο Μήτογλου είναι 5 πόντους ψηλότερος από τον Πρίντεζη, κάτι που θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ισορροπώντας τη σαφώς μικρότερη εμπειρία εν συγκρίσει με το Νο 15 του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Βόβορας έχει βέβαια και τον Μπεν Μπέντιλ για να... κουράσει τον Πρίντεζη. Ο Κώστας Σλούκας επιστρέφει για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ από πέρυσι, όταν το επισκεπτόταν ως παίκτης της Φενερμπαχτσέ και υπό τις οδηγίες τότε του προπονητή που αγαπήθηκε όσο κανείς από τους «πράσινους» Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Στο «5» ο Ολυμπιακός θα βασιστεί στον Μαρτίν Χασάν που δείχνει να είναι σε καλή φόρμα με την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Τον Μάρτιν, καθώς και τον Οκτάβιους Έλις, θα κληθούν να μαρκάρουν οι Ζακ Όγκαστ, Γιώργος Παπαγιάννης και Ιαν Βουγιούκας, παίρνοντας βοήθειες, όμως από τους πάουερ φόργουορντ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας περιμένει να δει περισσότερα, τόσο από τους υπόλοιπους ξένους, όσο και από όλους τους Έλληνες παίκτες του εν συγκρίσει με το ματς κόντρα στη Ζαλγκίρις. Για τον Παναθηναϊκό, στο «3» ο Λεωνίδας Κασελάκης αποτελεί κίνδυνο έχοντας συνεισφορά και στα ριμπάουντ, στον άσο ο Μάρκους Φόστερ θα έχει βασικό ρόλο, ειδικά αν απουσιάσουν οι Μποχωρίδης, Τζάκσον.

Ο Σάσα Βεζένκοφ έχει ξεκινήσει καλά στον Ολυμπιακό, την ώρα που ο Παπαπέτρου υπήρξε καταλυτικός για τους «πράσινους» κόντρα στην Κίμκι.

EUROLEAGUE 2020-21

2η Αγωνιστική (8-9/10/2020)

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)                   21:00

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

Κίμκι (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μπασκόνια (Ισπανία)

Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Βιλερμπάν (Γαλλία).

Υποστήριξη: SilkTech