Νίκος Μπαλάσης, ο αθλητής, ο δάσκαλος, ο πρόεδρος

Πέμπτη, Οκτώβριος 22, 2020 - 11:00μμ

Αλλαγή φρουράς είχαμε στην ηγεσία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου καθώς νέος πρόεδρος ανέλαβε ο παλιός πρωταθλητής στίβου Νίκος Μπαλάσης.

Ο Νίκος Μπαλάσης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στο χωριό (Μπαλί) ή Αγία Άννα της Πηνείας του Ν. Ηλείας.
Το χωριό του, που απείχε 6 περίπου χιλιόμετρα από την Αρχαία Ήλιδα, είναι πια βυθισμένο, από το 1967, στα νερά της Τεχνητής λίμνης του Πηνειού ποταμού.
Είναι το τελευταίο από τα πέντε παιδιά αγροτικής οικογένειας του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας Μπαλάση, που όμως εξ αιτίας της αναγκαστικής εγκατάλειψης του χωριού, έζησε για μια διετία με την οικογένειά του στην Αθήνα (1967 -1969) και έκτοτε και ως σήμερα στην Πάτρα.

Η πρώτη γνωριμία του με τον κλασικό αθλητισμό έγινε το έτος 1973 στην Στ΄ τάξη του 24ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας. Εκπροσωπώντας το σχολείο του σε αγώνες στίβου ανάμεσα στα σχολεία της Πάτρας κατέλαβε την 3η θέση στον τελικό των 60μ.

Στην συνέχεια στο 3ο Γυμνάσιο Πατρών είχε την τύχη να έχει γυμναστή τον καθηγητή φυσικής αγωγής Ιορδάνη Κερασίδη παλιό πρωταθλητή στίβου (επικοντιστή) και τότε προπονητή στίβου της Π.Γ.Ε. Με προτροπή του έβγαλε δελτίο στην Π.Γ.Ε το 1975-1976 και ασχολήθηκε πιο σοβαρά με τον κλασικό αθλητισμό.
Παιδί, με πολλές φυσικές δυνατότητες δεν άργησαν να φανούν τα φυσικά χαρίσματα και το ταλέντο του στα άλματα. Τελειώνοντας την Γ΄ τάξη το 1975, 14 περίπου χρονών έχει ρεκόρ 5μ.91εκ. στο άλμα σε μήκος.

Λαμβάνει μέρος σε διάφορα διασυλλογικά τοπικά πρωταθλήματα και τοπικούς αγώνες παίδων, εφήβων και ανδρών με την Παναχαϊκή Γ.Ε. καταλαμβάνοντας εξαιρετικές για την ηλικία του θέσεις με αξιόλογες επιδόσεις. Από τον Οκτώβρη του ίδιου έτους πραγματοποιεί πιο συχνές προπονήσεις και μαζί με τον προπονητή του βάζουν στόχο για μια πιο καλή παρουσία σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

Αν και μαθητής της Α΄ τάξης του 3ου Λυκείου Πατρών κερδίζει στο μήκος στους σχολικούς αγώνες Λυκείων της Πάτρας με νέο ατομικό ρεκόρ 6μ.49εκ. και στη β΄φάση στο Περιφερειακό πρωτάθλημα που γίνεται τον Απρίλιο στο Μεσολόγγι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με επίδοση 6μ. 66εκ. ν.α.ρ. Λαμβάνει μέρος με την Π.Γ.Ε. σε διάφορα τοπικά διασυλλογικά πρωταθλήματα και πανελλήνιους αγώνες αποκτώντας σχετική εμπειρία και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του.

Κερδίζει την πρώτη θέση στο τοπικό πρωτάθλημα παίδων στο μήκος και στο τριπλούν που γίνονται στο Αίγιο και λαμβάνει, αν και παίδας, μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη 5-8 Μαΐου 1977. Με επίδοση 6μ. 57εκ στον προκριματικό θα μπει 7ος στον τελικό του μήκους και θα καταλάβει τελικά λόγω απειρίας με 6μ. 45εκ. την 14η θέση. Είναι όμως ένας από του δυο παίδες του τελικού στο μήκος εφήβων και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για πανελλήνια νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων διεξάγεται στον Πειραιά (Στάδιο Καραϊσκάκη) στις 27-28 Σεπτεμβρίου 1977 και ο αθλητής της Π.Γ.Ε θα κερδίσει την πρώτη θέση στο μήκος με επίδοση 6μ.και 76εκ. ν.α.ρ.

Τρία γεγονότα όμως είναι αυτά που θα ανατρέψουν τελικά μια αξιόλογη αθλητική πορεία

- Η αποχή των γυμναστών από εξωσχολικές εκδηλώσεις εκείνη την περίοδο δεν του επιτρέπει τη συμμετοχή και τη διαγραφόμενη πρόκρισή του στους Μαθητικούς Αγώνες Στίβου που σε περίπτωση νίκης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα του έδινε απευθείας την χωρίς εξετάσεις εισαγωγή του στη Γυμναστική Ακαδημία, και

- Η μη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα στίβου 17ετών (δεν υπήρχε τότε εθνική παίδων) που σχηματίζεται (με επιλογή και όχι πρόκριση) από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (Τριεθνής συνάντηση στη Λυών της Γαλλίας) προκειμένου να πάρουν το χρίσμα του διεθνή αθλητή που δίνει το δικαίωμα για εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία είναι οι πιο σπουδαίοι λόγοι που εγκαταλείπει τόσο νωρίς τον Πρωταθλητισμό.

- Η ουσιαστική διακοπή της συνεργασίας του προπονητή του με την Π.Γ.Ε. Τη χρονιά εκείνη ο προπονητής του Ιορδάνης Κερασίδης, ουσιαστικά διακόπτει τη συνεργασία με τον σύλλογο, που έχει τους προπονητές για μια ολόκληρη χρονιά απλήρωτους. Ο Κερασίδης, βέβαια, προπονεί μια μικρή ομάδα αθλητών τρεις φορές τη βδομάδα «αμισθί» κάτι όμως που δε φθάνει για επιτυχίες στον πρωταθλητισμό.

Είναι ήδη μαθητής της Β΄ τάξης του Λυκείου και αφιερώνει όλο σχεδόν τον ελεύθερο χρόνο του πλέον στην προετοιμασία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο. Λαμβάνει όμως μέρος σε αγώνες με σχετικά καλές επιδόσεις και θέσεις σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο.

Το 1979 εισάγεται με τις Πανελλήνιες εξετάσεις το Σεπτέμβριο του 1979 στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι πλέον φοιτητής και μένει στην Αθήνα.

Η συμμετοχή σε αγώνες και η προπόνηση είναι σχεδόν τυπική και η παραμονή στην Αθήνα λόγω οικονομικών προβλημάτων δύσκολη! Εντελώς απροπόνητος αποφασίζει το 1980 να κατέβει στην Πάτρα για να λάβει μέρος στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου, που γίνεται στο βοηθητικό του Εθνικού σταδίου και κάνει νέο ατομικό ρεκόρ με 6,86μ. και με την επίδοση αυτή μπαίνει στο βιβλίο με τους καλύτερους εφήβους αθλητές της χρονιάς εκείνης.

Τα υπόλοιπα χρόνια και μέχρι το 1985 – 1986 λαμβάνει μέρος με την Παναχαϊκή στα τοπικά πρωταθλήματα και τοπικούς αγώνες στο μήκος, το τριπλούν και τα 4Χ100 βοηθώντας βαθμολογικά την ομάδα του με πολλές πρώτες θέσεις και αρκετούς βαθμούς.

Το 1983 - 1984 θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια επανόδου στον πρωταθλητισμό συμμετέχοντας στη σχολή μήκους που σχημάτισε ο παλιός πρωταθλητής του μήκους και γυμναστής Δημήτρης Χαλικιάς, χωρίς επιτυχία παρότι οι επιδόσεις και η τεχνική βελτίωση είναι αξιόλογες.

Έχει ήδη κατά κάποιο τρόπο αφήσει για διάφορους λόγους τις σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής και έχει επιστρέψει την Πάτρα για να εργαστεί και να σπουδάσει στην Παιδαγωγική Ακαδημία της πόλης (Αρσάκειο) που εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις ως φοιτητής ανώτατης σχολής.
Για μια διετία περίπου εργάστηκε ως υπάλληλος στα γραφεία της Π.Γ.Ε (Πλ.Γεωργίου) προσφέροντας κι από τη θέση αυτή στην ομάδα του.

Ο Νίκος Μπαλάσης, χάθηκε νωρίς από το στίβο όπως οι περισσότεροι Έλληνες και ξένοι αθλητές, στα 18 του χρόνια.
Σπουδές και διαχρονικά ανύπαρκτο ενδιαφέρον της πολιτείας για Πανεπιστημιακές Σπουδές - Πρωταθλητισμό αλλά και προσωπικά – οικονομικά θέματα είναι οι αιτίες της πρόωρης εγκατάλειψης του πρωταθλητισμού.

Σήμερα ο Νίκος Μπαλάσης είναι δάσκαλος στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών στη Λεύκα και ζει στην Πάτρα Έχει δυο κόρες (την Κωνσταντίνα – καθηγήτρια φιλόλογο με μεταπτυχιακό στις Παιδαγωγικές Επιστήμες και τη Σοφία πρωτοετή φοιτήτρια του τμήματος Λογοθεραπείας των ΑΤΕΙ Πάτρας-μπασκετμπολίστρια του Α.Ο. Γλάυκου) που απέκτησε με τη σύζυγό του, Αδαμαντία Παπαγεωργοπούλου, παλιά αθλήτρια Μπάσκετ και στίβου της Ολυμπιάδας Πατρών και μετέπειτα αθλήτρια χάντμπολ του Φοίνικα Πατρών.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech