Οι δράσεις του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020» συνεχίζονται

Πέμπτη, Αύγουστος 27, 2020 - 8:02πμ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020, οι οποίες είχαν αναβληθεί λόγω του COVID-19. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Ηλεία στις 29 και 30 Αυγούστου 2020 και συνεχίζονται κατόπιν εγκρίσεως της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα τηρήσει η Συμπολιτεία Ολυμπίας για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των δράσεων του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020», και το οποίο κρίθηκε πλήρες.

 Ο «ΔΡΟΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2020» διεξάγεται για 5η συνεχόμενη χρονιά επί του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» που συνδέει την Αρχαία Ήλιδα  (διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) με την Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Αγώνων). Οι δρομείς θα ξεκινήσουν την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020 στις 05:45 το πρωί, από την είσοδο του Παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας. Οι δρομείς θα διέλθουν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος και θα αφιχθούν στις 15.30 στο Παλαιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας» δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και θα βραβευθούν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια οι δρομείς που θα ολοκληρώσουν τη διαδρομή των 49,8 χλμ, με μετάλλια που έχει σχεδιάσει ο Ευάγγελος Μουστάκας.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου θα διεξαχθούν ο Δρόμος του Ηρακλή (27.7 χλμ)  από το Αγραπιδοχώρι μέχρι την Αρχαία Ήλιδα και ο Δρόμος του Ίφιτου (1.800 μέτρων) για παιδιά του Δημοτικού (πέμπτη και έκτη τάξη) και του γυμνασίου, τιμώντας τον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο. Οι νεαροί δρομείς θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα από την κεντρική πλατεία της Ήλιδας και θα τρέξουν μέχρι το παλαιό μουσείο της Ήλιδας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ διεξάγεται για πρώτη φορά. Θα τρέξουν κυρίως αθλητές δρομείς του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), οι οποίοι θα ξεκινήσουν από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου αφού πρώτα γίνει μία μικρή τελετή εναπόθεσης του οπλισμού, στις 8.30 π.μ. Στην περιοχή του Αγραπιδοχωρίου στην αρχαιότητα οι αθλητές και οι θεατές των αγώνων άφηναν τα όπλα τους και εισέρχονταν άοπλοι στην «ιερά του Διός Ήλιδα».

Οι δρομείς θα ξεκινήσουν από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 9.00 το πρωί και θα διέλθουν από τα χωριά Λάτας, Εφύρα, Ωραία, Κεραμιδιά, Δάφνη, Ήλιδα. Ανάμεσα στους δρομείς θα είναι ο Σπύρος Ανδριόπουλος (διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και κάτοχος επί χρόνια του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου Δρόμου), η κα Μαρία Καρπαθάκη (πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO).

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 6.00 το απόγευμα στην Αρχαία Ήλιδα. Είναι αφιερωμένος στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των πρωτεργατών της Εκεχειρίας. Θα λάβουν μέρος παιδιά της πέμπτης και έκτης δημοτικού καθώς και του γυμνασίου. Θα ξεκινήσουν από την πλατεία της Ήλιδας και θα τερματίσουν στο ξύλινο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας.
Οι αιτήσεις συμμετοχής, οι οποίες θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από τους γονείς των παιδιών θα παραδοθούν στην οργανωτική επιτροπή πριν την έναρξη του αγώνα και υπάρχουν στα δημαρχεία της Ήλιδας και του Πύργου, και στο
site: routeoftruce.com. Η δράση αυτή υποστηρίζεται από το #BEACTIVE.

 

Οι δρομείς και των δύο δρόμων θα βραβευθούν με πήλινα μετάλλια κατασκευασμένα από τον γλύπτη κ. Γιώργο Ρούσση.

 

Στη συνέχεια στο θέατρο της Ήλιδας θα ακολουθήσει εκδήλωση, στις 19.00 μ.μ., στο πλαίσιο ανάδειξης της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά και διαφύλαξης των ολυμπιακών αξιών, στην οποία θα βραβευθούν οι δρομείς από το Δρόμο του Ηρακλή και το Δρόμο του Ίφιτου και θα ακολουθήσει μικρή συναυλία από το συγκρότημα των Passpartout, με περιορισμένο αριθμό παρισταμένων.

 

Σε όλη τη διαδρομή θα τηρείται το εγκεκριμένο από τη Γ.Γ.Α. υγειονομικό πρωτόκολλο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι αποστάσεις μεταξύ των δρομέων, η χρήση προστατευτικών μασκών, συχνή πλύση χεριών ή χρήση αντισηπτικών (όπου δεν είναι εφικτή η πλύση των χεριών), γαντιών (όπου έχει κριθεί ότι είναι απαραίτητα), προληπτική θερμομέτρηση κλπ.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις αλλά θα πρέπει να επικοινωνείτε με την οργανωτική επιτροπή στα τηλέφωνα 6942088015 και 6974455288 ώστε να τηρηθεί ο περιορισμένος αριθμός παρευρισκόμενων.

 

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και  συνδιοργανώνονται με τις Περιφέρειας Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της ΕΘΝΟΑ, θεσμικούς υποστηρικτές τον Δήμο Σπάρτης και τον Δήμο Αθηναίων, τεχνική υποστήριξη το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο, με την στήριξη του #BEACTIVE,  χορηγούς επικοινωνίας τον ΠΣΑΤ, την ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, Running News.gr, ΑΘΗΝΑ 9,84, apopseis.gr, OVI, Greekteachers, Polis magazine κ.α.,

 

Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance car rental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, ΖΑΓΟΡΙ, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗ.Κ.Ε.Πύργου, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.

Υποστήριξη: SilkTech