Η ίδρυση της ΕΠΣΑ το 1927

Η Μικτή ΕΠΣΠ στα '50ς

Η ίδρυση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πατρών το 1927 (ιδρυτικά της μέλη είναι η Παναχαϊκή, ο Ολυμπιακός, η Θύελλα, ο Απόλλων, ο Λευκός Αστέρας, ο Γ.Σ. Ηρακλής Πύργου και ο Αρης Αιτωλικού) ήταν καταλυτικός παράγοντας για την εξάπλωση του ποδοσφαίρου στην ευρύτερη περιοχή.

Το τοπικό πρωτάθλημα και ο τρόπος διεξαγωγής του, απέκτησαν μόνιμο σύστημα, υπήρχαν επιτροπές αγώνων, διαιτησίας, κανονισμών, εφαρμοζόταν το πειθαρχικό δίκαιο.

Μπορεί τα πρώτα χρόνια, τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο Ελλάδας να μην είχαν πλήρη πανελλαδική εκπροσώπηση και ελάχιστα να ήσαν τα «επίσημα» παιχνίδια των ομάδων της Πάτρας με Αθηναϊκές ή άλλες επαρχιακές, όμως τα φιλικά ήσαν στην ημερήσια διάταξη και πολλές φορές είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους φιλάθλους. Ξεχωριστή σημασία για την ανάπτυξη του αθλήματος έπαιξε ο θεσμός των αγώνων των Μικτών Ενώσεων, το "Κύπελλο Πόλεων".

Τη δεκαετία του '30 έχουν ήδη ξεκινήσει την ιστορική τους διαδρομή όλες οι μεγάλες ομάδες της Πάτρας που πρωταγωνιστούν έως σήμερα. Η Παναχαϊκή «μετακομίζει» στην Αγυιά, ύστερα από μια απόφαση που επικρίθηκε μερικώς εκείνα τα χρόνια. Και τούτο γιατί έφευγε από το κέντρο της πόλης και πήγαινε σε μια χαμηλού ενδιαφέροντος περιοχή.

Δεκαετίες μετά, εκείνη η απόφαση που πήρε σάρκα και οστά από τον Γιώργο Σαμαρά, αποδείχθηκε "χρυσή" καθώς χάρη στο γήπεδό της (εντός της πόλης πλέον), η Παναχαϊκή μπόρεσε να παραμείνει ζωντανή.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech