Μιχαήλ Καΐπης: Ο πρωταθλητισμός και η έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη (ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Αύγουστος 7, 2020 - 8:00πμ

Είναι o καλύτερος υψίστας στην Πάτρα και στην Αχαΐα την τελευταία δεκαετία. Ο Μιχαήλ Καΐπης του Κούρου, υπερβαίνει τα δύο μέτρα κάνοντας άλμα εις ύψος, μα θέλει να διαπρέψει και σε έναν εξίσου συναρπαστικό τομέα αυτόν της ρομποτικής.

Γεννήθηκε το 2001 και η αθλητική του καριέρα ξεκίνησε με τάε κβον ντο! Επί πέντε χρόνια ασχολιόταν μέχρις ότου διαπίστωσε πως ήταν εξαιρετικός σε διάφορες ασκήσεις με άλματα.
Και κάπως έτσι, περισσότερο σαν παιχνίδι, μεταπήδησε στον στίβο και στο ύψος. Ξεκίνησε στον Αθηνόδωρο πριν τέσσερα χρόνια και σύντομα πήγε στον Κούρο όπου βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, έχοντας ατομικό ρεκόρ 2.00μ. Προπονητής του είναι ο Γιώργος Παπανδρεόπουλος, επίσης πανελληνιονίκης του ύψους, με μακρά παράδοση ανάδειξης πρωταθλητών.

Ο Μιχαήλ Καΐπης, με ύψος 1.86μ. ετοιμάζεται για το πανελλήνιο πρωτάθλημα της Πάτρας όπου στοχεύει σε διάκριση τόσο στους νέους όσο και στους άνδρες. Στα τρία, επί της ουσίας, χρόνια που κάνει πρωταθλητισμό, έχει στεφθεί τρεις φορές πανελληνιονίκης (2ος στους παίδες το 2018, πρωταθλητής εφήβων πέρυσι, «χάλκινος» στην ίδια διοργάνωση φέτος».

Ρωτήθηκε τι τον κρατάει στον στίβο και η απάντησή του δεν άφησε άλλα περιθώρια: «Δε έχω δώσει αυτά που μπορώ, δεν έχω φτάσει στο ταβάνι και δεν νιώθω πλήρης. Αυτό είναι το κίνητρό μου. Θα συνεχίσω μέχρις ότου να μην μ' αφήνουν να μπω στο στάδιο».

Δεν το κρύβει πως θα ήθελε να δοκιμάσει δέκαθλο (έχει δοκιμάσει και ημιαντοχή), του άρεσε πολύ, έχει άλλωστε τη σωματοδομή, μα του λείπουν οι τεχνικές υποδομές, όπως για παράδειγμα στο επί κοντώ.
Θεωρεί καλύτερη στιγμή του πέρυσι στον διεθνή αγώνα «Ελλάδα - Κύπρος» όπου πήγε με ρεκόρ 1.90μ. και έκανε 1.98μ., ενώ στον αντίποδα πέρυσι στο σχολικό όπου με 1.92μ. περιορίστηκε στο 1.80μ. Δεν έχει ινδάλματα στα σπορ, θαυμάζει όμως την ταχύτητα του Μπαρσίμ και την δύναμη του Ούκοφ, αμφότεροι κορυφαίοι του Υψους.

Όταν δεν προπονείται στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο είναι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο έτος στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών. Ιδιαίτερα εφυής ασχολείται στο επίπεδο της τεχνητής νοημοσύνης - ρομποτικής, θέλοντας να ασχοληθεί ενεργά στον ερευνητικό τομέα και να πειραματιστεί εκεί. Ήδη έχει καταφέρει να φτιάξει ένα drone που πετάει μόνο του, αλλά και ένα εξαιρετικό πρότζεκτ στον υπολογιστή του με προσομοίωση περιβάλλοντος και νόμων της φυσικής.

Τέλος θέλησε να ευχαριστήσει τους πρώην προπονητές του, Κατερίνα Καρκατσέλου και Νίκο Τσιοφύλα, τον Γιώργο Παπανδρεόπουλο και την οικογένειά του.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech