Η άποψη του Δήμου Πατρέων για την τιμολογιακή πολιτική στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Δευτέρα, Αύγουστος 3, 2020 - 4:00μμ

Τη δική του άποψη δίνει ο Δήμος Πατρέων ύστερα από πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το καθεστώς χρήσης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στην Πάτρα και τα δίδακτρα των μικρών αθλητών στα σωματεία.

Πρώτος αντέδρασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος:

"Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος καλεί τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης «Πάτρα Δική μας Πόλη» κ. Νίκο Τζανάκο να δηλώσει δημόσια αν συμφωνεί με τις απόψεις που εκφράζει ο υποψήφιος κι εκπρόσωπος του στη Διοικούσα Επιτροπή του Παμπελοποννησιακού Σταδίου με την επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα στις 28/7/2020, με τίτλο «Η τιμολογιακή πολιτική στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο».

Ο εν λόγω επιστολογράφος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να αναθεωρήσει παλιότερη ιστορική ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του, υψίστης κοινωνικής αξίας που διασφαλίζει την πρόσβαση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ στον αθλητισμό.
Φανερά παγιδευμένος ο επιστολογράφος σε μια επιδερμική, στενή συντεχνιακή ή και ακόμη στενότερη αντίληψη για την κοινωνική σημασία του αθλητισμού και περιφρονώντας τον μοναδικό κι αναντικατάστατο ρόλο του στη συνολική απρόσκοπτη ανάπτυξη των παιδιών, προτείνει να χαρατσώνονται οι λαϊκές οικογένειες που τα παιδιά τους αθλούνται στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στο Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου και κατ' επέκταση σε όλες τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, κάτι που θα σημάνει τον de facto αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τον παράδεισο του αθλητισμού.
Κατά την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνιστά ρατσισμό ο αποκλεισμός παιδιών από τον αθλητισμό με οποιονδήποτε τρόπο. Η συνταγματική και νομική διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ στον αθλητισμό στις πολιτισμένες χώρες και κατοχύρωση της στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989 σαν βασικό δικαίωμα, αποτελεί πολιτιστική κατάκτηση της ανθρωπότητας.
Το περιεχόμενο της επιστολής που βρίθει λαθροχειριών, ανακριβειών, ακροβατισμών και νομοθετικής άγνοιας, απάδει ακόμη και της κοινής λογικής και ως τέτοιο δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι νομίζει για σωστό, σύμφωνα με τις κοινωνικές και πολιτικές του αντιλήψεις, τον πολιτισμό του αλλά και το αξιακό του σύστημα. Ο μόνος λόγος ενασχόλησης μας με την εν λόγω επιστολή είναι που ο επιστολογράφος την υπογράφει μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του και ως εκπρόσωπος παράταξης της αντιπολίτευσης, γεγονός που εγείρει ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την παράταξη του.
Μετά από αυτά αυτονόητα ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Δική μας Πόλη» κ. Τζανάκος οφείλει να διευκρινίσει δημόσια αν αυτές οι αντικοινωνικές απόψεις του επιστολογράφου εκφράζουν τον ίδιο και την παράταξη του και αν όχι τι προτίθεται να κάνει για να προφυλάξει τα θεσμικά όργανα του Δήμου από επικίνδυνες για την κοινωνία οπισθοδρομικές, μεσαιωνικές αντιλήψεις.
Επί πλέον ο κ. Τζανάκος υπό την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Οργάνωσης Παιδικών Αγώνων Πόλεων (International Children's Games – ICG), η οποία αγωνίζεται για τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει ο υποψήφιος κι εκπρόσωπος του στην επιστολή του και ειδικότερα για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ καλείται να ενημερώσει τον Πατραϊκό λαό αν προτίθεται να τον καταγγείλει στην Παγκόσμια Οργάνωση Παιδικών Αγώνων Πόλεων, δεδομένου ότι ο εν λόγω επιστολογράφος με πρόταση του ίδιου του κ. Τζανάκου κατέχει τη θέση του Τεχνικού Συμβούλου(Technical Committee Member ICG) σε μια Παγκόσμια Αθλητική Οργάνωση με τους σκοπούς, τις αρχές, την αθλητική ιδεολογία κι εν γένει το ανθρωπιστικό της όραμα διαφωνεί και την εκθέτει χωρίς η Παγκόσμια Οργάνωση να το γνωρίζει.
Επισημαίνω ότι ο κ. Τζανάκος εκλέχτηκε την τελευταία φορά στο Δ.Σ. της Παγκόσμιας Οργάνωσης όχι απλά ως φυσικό πρόσωπο αλλά και ως επίσημος εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων, χρίσμα το οποίο έλαβε από τη Δημοτική Αρχή μετά από αίτημα του, προς ενίσχυση της υποψηφιότητας του και την προβολή της πόλης διεθνώς.

Τα ίδια και σε ανάρτηση από τον Δήμο Πατρέων: Διαβάζουμε αναλυτικά:

"Συνήθως οι αντιπολιτεύσεις προτείνουν και διεκδικούν μειώσεις για τους πολίτες (π.χ. δημοτικά τέλη, φόροι κλπ). Έχουμε όμως και μέρος της αντιπολίτευσης στο δήμο Πατρέων , που ζητεί αύξηση του ποσού για τη χρήση του Σταδίου από παιδιά που αθλούνται στο στίβο με τα σωματεία τους.

Αυτή η πρόταση διατυπώθηκε από μέλος της Διοικούσας του Σταδίου, υποψήφιος με την παράταξη του Νίκου Τζανάκου, κι ένας εκ των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στη Δ.Ε. του Σταδίου.
Τι δείχνει αυτή η στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης ;

Ότι δεν θέλουν ο δήμος να παρέχει το Στάδιο δωρεάν στους πολίτες και, επίσης, ζητούν να επιτραπεί στα σωματεία να παίρνουν από τους γονείς των παιδιών περισσότερα από 10 ευρώ που δίνουν τώρα για να κάνουν χρήση του Σταδίου, όπου όλα παρέχονται δωρεάν από το δήμο.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον τοπικό Τύπο, ο εν λόγω εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και προπονητής στίβου, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να πάρει πίσω την ιστορική ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του για τον έλεγχο και τον περιορισμό της εμπορικής εκμετάλλευσης της αθλητικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των παιδιών.

Ο κύριος αυτός, μεταξύ των άλλων ανάξιων λόγου λαθροχειριών που επιχειρεί για να κάνει το κρέας ψάρι, επικαλείται και νόμο του κράτους. Λέει, λοιπόν, ότι βάσει νόμου τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία έχουν δικαίωμα να φτιάχνουν εμπορικές αθλητικές επιχειρήσεις και να πουλάνε την αθλητική εκπαίδευση και ψυχαγωγία στα παιδιά. Δεν λέει όμως ότι αυτός ο κατάπτυστος αντιλαϊκός νόμος (που καταργεί τον υψηλό κοινωνικό τους ρόλο)δίνει στα αθλητικά σωματεία τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό, μόνο σε ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και όχι στις δημόσιες.

Αποκρύπτει ο κύριος αυτός ότι στις δημόσιες εγκαταστάσεις όταν αυτές παρέχονται δωρεάν στα σωματεία, όπως γίνεται στο Δήμο Πατρέων, με βάση το νόμο περί Δήμων και Κοινοτήτων απαγορεύεται η ανάπτυξη οποιασδήποτε εμπορικής δραστηριότητας από τον ωφελούμενο φορέα (εν προκειμένω από το αθλητικό σωματείο).
Όταν το κέρδος, λοιπόν, αγαπητέ κύριε ξεπερνάει τα 300%, γιατί σου παρέχονται όλα δωρεάν από το Δήμο και δεν πληρώνεις ενοίκιο, ρεύμα, νερό κ.ο.κ. αυτό λέγεται επιχείρηση κανονικότατη και ο ερασιτεχνισμός πάει περίπατο.

Αμφισβητεί γενικά και αόριστα την ορθότητα και την επιστημονική εγκυρότητα της οικονομοτεχνικής μελέτης του Δήμου, χωρίς όμως να αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο κωδικό της μελέτης (είναι δημοσιοποιημένη)) και να επισημαίνει κάποιο λάθος.
Αποκρύπτει επίσης ο κύριος αυτός ότι η εμπορική εκμετάλλευση της αθλητικής εκπαίδευσης-ψυχαγωγίας των παιδιών, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών του 1989, που στη χώρα μας η τήρηση της εποπτεύεται από το Συνήγορο του Παιδιού, ο οποίος οσονούπω θα πάρει θέση, για να ανακοπεί ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τον αθλητισμό.

Ακόμη και τα περί ενίσχυσης του πρωταθλητισμού που επικαλείται για να δικαιολογήσει το γδάρσιμο των λαϊκών οικογενειών, συνιστούν μπουρδολογία γιατί κι αν πραγματικά η προστιθέμενη αξία πάει εκεί, της Φώτως ξύλα κόβει. Στο αθλητικό οικοδόμημα ισχύει ο νόμος της φυσικής που λέει ότι όσο πιο πλατιά είναι η βάση (μαζικότητα αθλητισμού) τόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει η κορυφή του οικοδομήματος (πρωταθλητισμός). Η εμπορευματοποίηση αποκλείει από οικονομική αδυναμία δεκάδες χιλιάδες παιδιά, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν ταλέντα που πάνε χαμένα.
Το πιο περίεργο είναι ότι, ενώ τα ίδια τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία έχουν συμφωνήσει επίσημα υπογράφοντας το σύννομο συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, - από την περίοδο 2020-21 θα ισχύσει για όλες τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις - ο εν λόγω κύριος που είναι εργαζόμενος και δεν εκπροσωπεί κανένα απολύτως σωματείο ανέλαβε εργολαβικά να υπερασπιστεί την εμπορευματοποίηση της αθλητικής εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας των παιδιών, λειτουργώντας σαν λαγός στη «βρώμικη δουλειά».

Το θέμα όμως αυτό έχει πολύ ζουμί και ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε . Αυτό που προέχει τώρα είναι να τοποθετηθεί δημόσια ο επικεφαλής της Παράταξής του, Ν. Τζανάκος για την απίστευτη πρόταση του υποψηφίου του και να μας πει αν εκφράζει την παράταξή του ή είναι προσωπική του άποψη.

Ευτυχώς, τελικά, που ο Δήμος, το Παμπελοποννησιακό και συνολικά οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έπεσαν στα χέρια κάποιων από την αντιπολίτευση γιατί θα μας είχαν γδάρει ζωντανούς!".

Υποστήριξη: SilkTech