Αναστάτωση και συζητήσεις προκαλεί πορτραίτο πολυβραβευμένης αθλήτριας από την φωτογράφο Annie Leibovitz

Παρασκευή, Ιούλιος 17, 2020 - 11:02πμ

Τί μπορεί να συμβεί όταν μία διάσημη και καταξιωμένη φωτογράφος όπως η Annie Leibovitz, η οποία σημειωτέον έχει φωτογραφήσει ένα από τα πιο γνωστά πορτραίτα όλων των εποχών, αυτό του γυμνού John Lennon αγκαλιά με την αγαπημένη του Yoko Ono, λίγες μόλις ώρες πριν την δολοφονία του, καλείται από τη διεθνή Vogue, να φωτογραφήσει την σούπερ σταρ αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής της Αμερικής, Simone Biles;

Το εξώφυλλο του τεύχους Αυγούστου 2020 με την μυώδη, ταλαντούχα αθλήτρια κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες ημέρες και αισθητικά και τεχνικά είναι άρτιο, όπως όλα άλλωστε από τα εκατοντάδες εξώφυλλα που έχει αναλάβει στην πολυετή καριέρα της η Annie Leibovitz. Όμως σε κάποιους σημαντικούς ανθρώπους δεν άρεσαν δύο βασικά στοιχεία. Ο φωτισμός στο δέρμα της Biles και το… χρώμα του δέρματος της φωτογράφου. Δεν είναι λίγοι στα διεθνή, διαδικτυακά μίντια, οι οποίοι σχολιάζουν αρνητικά τον τρόπο που ο φωτισμός της Leibovitz έχει αλλάξει τον τόνο του δέρματος της αθλήτριας, σε σημείο να “μην την κολακεύει καθόλου”, όπως αναφέρει ανάρτηση του σάιτ photo.gr.

Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως είναι… μετρημένες στα δάχτυλα, οι φορές που έγχρωμος φωτογράφος ανέλαβε το εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού. Σαφώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο ισχυρισμός τους δεν ευσταθεί, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως σχεδόν όλοι οι φωτογράφοι των εξωφύλλων της Vogue ήταν λευκοί. Και αναμφίβολα δεν πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα.

Όμως υπάρχει μία βασική λεπτομέρεια, την οποίαν λίγοι γνωρίζουν: η ίδια η φωτογράφος ανήκει σε ομάδα η οποία ουκ ολίγες φορές έχει δεχτεί κοινωνικό πόλεμο. Η Annie Leibovitz είναι ομοφυλόφιλη. Θα έπρεπε να φωτογραφίζει μόνο ομοφυλόφιλους; Ή θα έπρεπε να δέχεται αναθέσεις μόνο από ομοφυλόφιλους; Σαφώς και όχι. Το θέμα όμως είναι γιγάντιο και δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα σε λίγες αράδες, αποτελεί όμως αδιαμφισβήτητα πλουσιότατη τροφή για σκέψη, ειδικά σε τούτες τις πρωτόγνωρες ημέρες που βιώνουμε όλοι μας.

Υποστήριξη: SilkTech