Το τρένο θα περάσει μέσα από το «παλάτι» του Προμηθέα

Δευτέρα, Ιούλιος 13, 2020 - 1:50μμ

Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τόσο το προπονητικό κέντρο του "Προμηθέα", όσο και ο ξενώνας του ιδρύματος Δημ. & Λιλής Σταυροπούλου στον Καστελλόκαμπο, από την σχεδιαζόμενη διπλή διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής επισημαίνουν με επιστολή τους στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, με την οποία ζητούν την υπόγεια διέλευση του τρένου στο συγκεκριμένο σημείο, ο Πέτρος Συναδινός, εκ μέρους του ιδρύματος «Σταυρόπουλου» και ο Βαγγέλης Λιόλιος, εκ μέρους του αθλητικού συλλόγου Προμηθέας. 

Στην επιστολή επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην είναι λειτουργικός ο ξενώνας φιλοξενίας και το Κλειστό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο, όπου οποίες διαμένουν, χρησιμοποιούν και προπονούνται καθημερινά εκατοντάδες νεαροί αθλητές, όπως και οι κηδεμόνες που τους συνοδεύουν.

Η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Ιδρυμα Δημ. & Λιλής Σταυροπούλου και ο ΑΣΠ Προμηθέας (μεταξύ των οποίων υφίσταται πολύχρονη θεσμικά κατοχυρωμένη συνεργασία), διαθέτουν στην περιοχή του Καστελλόκαμπου Πατρών, υψηλότατου επιπέδου ιδιόκτητες εγκαταστάσεις Εκπαιδευτικού - Πολιτιστικού - Αθλητικού σκοπού, ήτοι: Ξενώνα φιλοξενίας και Κλειστό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο, στις οποίες διαμένουν, χρησιμοποιούν και προπονούνται καθημερινά εκατοντάδες νεαροί αθλητές, όπως και οι κηδεμόνες που τους συνοδεύουν. Παράλληλα στους συγκεκριμένους χώρους ψυχαγωγούνται καθημερινά εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας συμμετέχοντας σε πολλαπλές αθλητικές, εικαστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων, η επισκεψιμότητα κορυφώνεται μόνο με την συμμετοχή των ακαδημιών μας να υπολογίζεται περί τα έξι χιλιάδες (6000) άτομα μηνιαία.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάσατε προ ημερών στο 8° Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα, για τη  νέα σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Πατρών, τονίσατε την σημασία της μερικής υπογειοποίησής της στον ιστό της πόλης σε μήκος άνω των 5 χιλιομέτρων, καθώς και ότι το υπουργείο λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα και τις ανησυχίες των κατοίκων για τον τελικό σχεδιασμό του έργου.

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας αρχικά ότι η μετατροπή της μονής γραμμής σε διπλή και η εφαρμογή του ορίου απαλλοτρίωσης, επηρεάζει μεγάλο τμήμα των ιδιοκτησιών των δύο φορέων μας, καθώς οι ανάγκες χάραξης και διέλευσης της γραμμής εφάπτονται των ορίων των οικοπέδων μας, καταστρέφει εκτενές και σημαντικό τμήμα των εγκαταστάσεών μας, με μεγάλο οικονομικό, μορφολογικό και οικολογικό αντίκτυπο για τους δύο φορείς και υποβαθμίζει αμετάκλητα δύο πρωτοποριακά εκπαιδευτικά-πολιτιστικά και αθλητικά για την Δυτική Ελλάδα έργα (Φοιτητικός Ξενώνας και Αθλητικό Κέντρο).
Πέραν όμως των ανωτέρω και σημαντικότερο όλων, θεωρούμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας, πεζών και οδηγών και δευτερευόντως την οπτική και ηχητική όχληση. Θέματα που και εσείς πολύ σωστά επισημάνατε στην προαναφερθείσα εκδήλωση.

Σας υποβάλλουμε αίτημα και παρακαλούμε να εξετάσετε την επέκταση της υπογειοποίησης της νέας γραμμής, ώστε να καλύπτεται με ασφάλεια και το τμήμα που περνά παράλληλα έμπροσθεν των ιδιοκτησιών μας. Συγχρόνως τρέφουμε τεράστια εμπιστοσύνη ως προς της απαραίτητες ενέργειες που θα διαπράξατε με γνώμωνα το κοινό καλό και τις απαραίτητες κοινωνικές ισορροπίες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατανοούμε την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του έργου, καθώς και της προσπάθειας που καταβάλλετε για την ολοκλήρωσή του.

Παρακαλούμε ωστόσο, να κατανοήσετε και τη θέση μας, καθώς η υλοποίηση επίγειας γραμμής στο σημείο θα επηρεάσει τελεσίδικα τις προσφερόμενες υπηρεσίες των φορέων μας, αλλά κυρίως την ασφάλεια των κατοίκων και των νεαρών επισκεπτών μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για όποιες περαιτέρω πληροφορίες και στοιχεία απαιτηθούν και διατιθέμεθα να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μας υποδειχθεί από πλευρά σας, για την θετική αντιμετώπιση του θέματος.

Με τιμή,

Για το Ιδρυμα Δ. &Λ. Σταυροπούλου

Για τον ΑΣΠ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Ευάγγελος Λιόλιος

Πρόεδρος ΔΣ

Πέτρος Συναδινός Πρόεδρος ΔΣ

Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος».

* Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πελοπόννησος της Δευτέρας"

Υποστήριξη: SilkTech