Σημαντική η παρουσία του ΝΟΠ σε Ολυμπιάδες, μετά την ίδρυσή του

Δευτέρα, Ιούνιος 8, 2020 - 12:32μμ

Το πρώτο τουρνουά υδατοσφαίρισης πραγματοποιήθηκε στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900, στο Παρίσι (Γαλλία) και έγινε στον ποταμό Σηκουάνα, στις 11 και 12 Αυγούστου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900 ήταν μέρος της Παγκόσμιας Έκθεσης στο Παρίσι την ίδια χρονιά.

Στην πρώτη Ολυμπιάδα της Αθήνας (το 1896) υπήρξαν μόνο αγώνες κολύμβησης, όπου διακρίθηκε ο πατρινός Αντώνης Πεπανός.

Η υδατοσφαίριση είναι το πρώτο και μοναδικό ομαδικό αγώνισμα στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900. Είχαν δηλώσει συμμετοχή οκτώ ομάδες σε επίπεδο συλλόγων (όχι εθνικών) αλλά μόνο επτά κατέληξαν να παίξουν. Οι ομάδες εκπροσώπησαν μία την Μεγάλη Βρετανία (Osborne Swimming Club from Manchester), τέσσερις την Γαλλία (δύο ομάδες της Pupilles de Neptune de Lille και μία της Libellule de Paris και της Tritons Lillois), μια την Γερμανία (Berliner Swimming Club Otter) και μία από το Βέλγιο (Brussels Swimming & Water Polo Club)

Το Ολυμπιακό τουρνουά διεξήχθη με φάση νοκ-άουτ.
Στον πρώτο γύρο Osbourne Swimming Club (GBR), ο Pupilles de Neptune de Lille (FRA), το Brussels Swimming and Water Polo Club (BEL) και ο Libellule de Paris (FRA) προχώρησαν στους ημιτελικούς, όπου η βρετανική και η βελγική ομάδα κέρδισαν αρκετά εύκολα (10-1 και 5-1). Στον τελικό Osbourne Swimming Club κέρδισε με αυτοπεποίθηση (7-2) και πήρε σπίτι το πρώτο ολυμπιακό τρόπαιο υδατοσφαίρισης.

Όσον αφορά το μέλλον του παιχνιδιού μετά το 1900, η υδατοσφαίριση αμφισβητήθηκε ως άθλημα επίδειξης μεταξύ τεσσάρων εγχώριων αμερικανικών ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις, πριν επιστρέψει στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 1908, όπου η Μεγάλη Βρετανία νίκησε το Βέλγιο και κατέκτησε το χρυσό.
Είναι ενδιαφέρον ότι η υδατοσφαίριση γυναικών ξεκίνησε μόλις 100 χρόνια μετά το πρώτο τουρνουά ανδρών, το Sydney 2000.

Η ομάδα πόλο της Ελλάδος συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, έπειτα το 1924 στο Παρίσι και στη συνέχεια το 1948 στο Λονδίνο με την παρουσία δύο σπουδαίων αθλητών του ΝΟΠ στην σύνθεσή της, του Γιάννη Παπαστεφάνου και του Ντένη Σταμπουλή. Να τονίσουμε ότι στην προετοιμασία της εθνικής Ελλάδος είχαν επιλεγεί και άλλοι δύο πολίστες του ΝΟΠ ο Γ.Διλέρνιας και ο Φ.Τασσόπουλος, που λόγω προσωπικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και να πάνε τελικά στο Λονδίνο.

Υποστήριξη: SilkTech