Επερώτηση στη Βουλή για το θέμα ΠΕΑΚ - ΝΟΠ/ΝΕΠ

Σάββατο, Μάιος 9, 2020 - 7:01μμ

Θέμα επερώτησης στην Βουλή έγινε η κοινή επιστολή ΝΟΠ & ΝΕΠ σχετικά με τις απαιτήσεις του ΠΕΑΚ Πάτρας για άμεση υπογραφή  σύμβασης χρήσης του εθνικού κολυμβητηρίου «Ολυμπιονίκης Αντ.Πεπανός».

Η κοινή επιστολή της ΝΕΠ –ΝΟΠ με τις θέσεις των δύο ναυταθλητικών σωματείων ήταν η απάντηση στην ΔΕ του ΠΕΑΚ καιείχε ως αποδέκτη τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ.Αυγενάκη και τον ΓΓ Αθλητισμού κ.Γ.Μαυρωτά και κοινοποιήθηκε ομοίως σε όλους του βουλευτές του Νομού Αχαΐας ζητώντας την υποστήριξή τους.

Το ΠΕΑΚ απάντησε ως εξής στις αιτιάσεις των δύο συλλόγων.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ κ.Νίκου Καραθανασόπουλο ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του κ.Νίκο Καραναστάση βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσαν επερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, σχετικά με :
- Τη δυνατότητα απαλλαγής από τις οφειλές που έχουν τα σωματεία προς το ΠΕΑΚ Πατρών για τη χρήση και μόνο της κολυμβητικής δεξαμενής.
- Να συμψηφιστούν άμεσα οι καταβολές που έχουν κάνει τα σωματεία για λογαριασμό του ΠΕΑΚ».

"Ευχαριστούμε τον Βουλευτή Αχαΐας κ. Καραθανασόπουλο και τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ.Ν.Καραναστάση για την αμέριστη κατανόηση των αιτημάτων μας και την ανάδειξη του θέματος στην Βουλή των Ελλήνων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΝΟΠ.

Αναλυτικά η παρέμβαση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:
Μετά την κοινοποίηση της κοινής επιστολής ΝΟΠ-ΝΕΠ προς τους βουλευτές Αχαϊας όλων των κομμάτων, αναφορικά με την πίεση του ΠΕΑΚ προς τα ναυταθλητικά σωματεία της Πάτρας ,
Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απαλλαγή οφειλών κολυμβητικών αθλητικών σωματείων προς το ΠΕΑΚ Πατρών και συμψηφισμό όσων καταβολών έχουν κάνει για λογαριασμό του, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, η Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕ του ΠΕΑΚ και των δύο πιο σημαντικών κολυμβητικών αθλητικών σωματείων της Πάτρας, του Ναυτικού Ομίλου Πατρών (ΝΟΠ) και της Ναυταθλητικής Ένωσης Πάτρας (ΝΕΠ). Με βάση την επιστολή που έχουν στείλει τα σωματεία στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον ίδιο τον Υφυπουργό κ Αυγενάκη, αιτία της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι η ΔΕ του ΠΕΑΚ ζητά από τα σωματεία να υπογράψουν μια αποικιοκρατικού τύπου Σύμβαση για να μπορούν να κάνουν χρήση του κρατικού κολυμβητηρίου ΠΕΠΑΝΟΣ.

Tόσο τα συγκεκριμένα σωματεία όσο και άλλα ναυταθλητικά σωματεία μικρότερης δυναμικής χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο Πεπανός στην Πάτρα, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΝΠΔΔ ΠΕΑΚ Πατρών. Oι απαιτούμενες χρεώσεις για τη χρήση της πισίνας από το ΠΕΑΚ Πατρών είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κολυμβητήρια πανελλαδικά, ενώ επί σειρά ετών εξαιτίας προβλημάτων χρηματοδοτήσεως του ΠΕΑΚ Πατρών, τα σωματεία έχουν καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με τα σωματεία, το ΠΕΑΚ δεν αναγνωρίζει πληρωμές που έχουν λάβει χώρα για λογαριασμό του, ούτε παλαιότερες, ούτε πρόσφατες και ζητά από τα σωματεία εν μέσω της πανδημίας να υπογράψουν σχετικό συμφωνητικό για αναγνωρίσεις χρεών και πλήθος υποχρεώσεων. Την ίδια στιγμή που είναι γνωστό ότι όλα τα σωματεία αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού αυτή την εποχή δεν έχουν έσοδα.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε να εξετάσει:
• Τη δυνατότητα απαλλαγής από τις οφειλές που έχουν τα σωματεία προς το ΠΕΑΚ Πατρών για τη χρήση και μόνο της κολυμβητικής δεξαμενής.
• Να συμψηφιστούν άμεσα οι καταβολές που έχουν κάνει τα σωματεία για λογαριασμό του ΠΕΑΚ».

Υποστήριξη: SilkTech