Το ιστορικό, πρώτο παιχνίδι της Παναχαϊκής στην Α' Εθνική

Τρίτη, Δεκέμβριος 26, 2023 - 12:09πμ
Η Παναχαϊκή όπως παρατάχθηκε στο 5-4 με την Προοδευτική

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1969-70 είχαμε την συμμετοχή της Παναχαϊκής στην Α' Εθνική.

Αυτό, από το 1959 και μετά που ξεκίνησε ενιαία η διοργάνωση, είχε ακόμα 4 συμμετοχές τη δεκαετία του '50.
Εκείνη τη χρονιά το εναρκτήριο παιχνίδι της Παναχαϊκής στην Α' Εθνική, έγραψε ιστορία!

Διαβάζουμε σε σχετικό αφιέρωμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων:

Η νεανική ομάδα του Παναθηναϊκού μπορεί τη σεζόν 1968-69 να αμφισβητήθηκε, αλλά η κατάκτηση του πρωταθλήματος έφερε πολλά χαμόγελα. Οι «πράσινοι» με αέρα πρωταθλητή τη σεζόν 1969-70 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο το 10ο πρωτάθλημα στην Ιστορία τους και 7ο με την ενιαία μορφή πρωταθλήματος.
Η τελική βαθμολογία αποδεικνύει ότι ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα. Το «τριφύλλι» τερμάτισε πρώτο έχοντας 8 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη ΑΕΚ και 9 από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Φέρεντς Πούσκας ηττήθηκε μόλις δύο φορές στο πρωτάθλημα. Πιο συγκεκριμένα έχασε στην έδρα του από την ΑΕΚ με 0-1 και εκτός έδρας από τον Αρη με 2-0.
Τη μεγαλύτερη νίκη του πρωταθλήματος σημείωσε η Προοδευτική που επικράτησε με 9-0 τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, ενώ ο Πανιώνιος είχε νικήσει με 8-0 του Κύπριους.
Στις 21/9/1969 πραγματοποιήθηκε η αναμέτρηση της Παναχαϊκής με την Προοδευτική. Η αναμέτρηση ήταν μακράν η πιο εντυπωσιακή του πρωταθλήματος, με τους Πατρινούς να επικρατούν με 5-4! Παράλληλα αυτό ήταν και το πρώτο παιχνίδι της Παναχαϊκής στην ένδοξη Ιστορία της στην Α Εθνική. Η παρουσία τους ωστόσο δεν ήταν ρόδινη στην κατηγορία. Οι Πατρινοί υποβιβάστηκαν έχοντας δεχτεί ποινή αφαίρεσης 13 βαθμών. Παράλληλα στη Β Εθνική υποβιβάστηκαν Ολυμπιακός Λευκωσίας, Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου και Βύζας Μεγάρων.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech