Το ποδόσφαιρο στην Πάτρα και η Μικρασιατική καταστροφή

Ο Ολυμπιακός Πατρών το 1927, με την ομάδα του Πύργου που την νίκησε 13-0

Η καταστροφή του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία και ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Ιωνίας είχε ως αποτέλεσμα τον ερχομό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται πως περίπου 8.000 ήρθαν στην Πάτρα μετά το 1922, ο μικρότερος αριθμός σε σχέση με άλλες πόλεις. Μαζί τους έφεραν τη δική τους κουλτούρα, όπως αυτή εκφραζόταν από τις καθημερινές δουλειές μέχρι την τέχνη. Φυσικά συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ποδοσφαίρου, το οποίο είχε ακμάσει από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Μικρά Ασία με ομάδες όπως ο Απόλλων, ο Πανιώνιος, ο Ορφέας κ.ά.

H ιστορία του Ολυμπιακού Πατρών, του μεγαλύτερου από τα προσφυγικά σωματεία, ξεκινά τον Ιούλιο του 1925 όταν ιδρύεται από έξι παίκτες της Παναχαϊκής και τέσσερις του Λευκού Αστέρα -όλοι τους πρόσφυγες- ως Ερμής με χρώματα το μπλε και το άσπρο, αλλά μέσα σε ένα μήνα αλλάζει ονομασία (Ολυμπιακός) και αναγνωρίζεται επίσημα. Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του το έδωσε κόντρα στον Λευκό Αστέρα, ως Ερμής, που ήταν και το μοναδικό που έδωσε με αυτό το όνομα. Ως Ολυμπιακός τον πρώτο αγώνα τον έδωσε με αντίπαλο το Αγγλικό ατμόπλοιο "Cavallo" νικώντας με 7-1. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ήταν στις 9 Νοεμβρίου 1925, κόντρα στην Παναχαϊκή (νίκησε 2-0) για το πρωτάθλημα της περιόδου 1925-1926, το οποίο τελικά και κατέκτησε.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το ποδόσφαιρο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα επειδή δεν «απαιτούσε» ιδιαίτερα προσόντα ή χαρακτηριστικά. Στις αρχές του αιώνα ο αθλητισμός ήταν υπόθεση για πολύ λίγους: Δεν ήταν εύκολο για κάποιον νεαρό των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων να μπορέσει να αθληθεί. Ενα μαγιό ή ένα ζευγάρι παπούτσια είχαν εξαιρετικά μεγάλο κόστος. Οι ελεύθερες ώρες ήταν σαφώς περιορισμένες ώστε να αναλωθεί σε αθλητικά παιχνίδια, ενώ ήταν ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας το γεγονός ότι πολύ δύσκολα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αθλητισμού.

Η κακή διατροφή των περισσότερων νέων της χαμηλοαστικής και εργατικής τάξης, έπαιζε καταλυτικό ρόλο. Ας μην λησμονούμε πως μόλις τις δεκαετίες μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, ο μ.ό. ύψους των Ελλήνων άρχιζε να πλησιάζει τα διεθνή στάνταρ, προϊόν ασφαλώς της βελτίωσης της διατροφής. Αντίθετα, νέοι από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα είχαν και την οικονομική δυνατότητα, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Τουλάχιστον αυτό εξάγεται από την «ανάλυση» της προέλευσης των πρώτων αθλητών στίβου, κολύμβησης, πόλο, τένις κ.α.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech