Αργεί ακόμα η επιστροφή στην αθλητική "κανονικότητα" στην Πάτρα

Παρασκευή, Μάιος 1, 2020 - 8:01πμ
Το κοινό συγκρότημα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου με το ΠΕΑΚ

Από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με την «επιστροφή» στην αθλητική κανονικότητα και αυτή τη στιγμή, σήμερα Παρασκευή, τα πάντα είναι ρευστά και τίποτα δεν έχε αποσαφηνιστεί.

Μόνο σίγουρο πως τη Δευτέρα 4/5 αρχίζει σταδιακά και σε αργούς ρυθμούς η υπό προϋποθέσεις «επιστροφή» στην κανονικότητα, τούτο όμως δεν αφορά ακόμα τον αθλητισμό.

Την Τρίτη 28/4 καθορίστηκε το αρχικό πλαίσιο. Δείτε εδώ.

Χθες Πέμπτη (30/4) ο υφυπουργός αθλητισμού εξήγησε ποια πρώτα βήματα θα γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Τι θα γίνει στην Πάτρα; Ένα είναι σίγουρο: Ότι το «άνοιγμα» αφορά αποκλειστικά τις ανοικτές εγκαταστάσεις και τους ελίτ αθλητές των ατομικών αθλημάτων και μόνο αυτούς.

Ο ΣΕΓΑΣ, ήδη ανακοίνωσε 171 αθλητές, ανάμεσά τους και οι Δέσποινα Μουρτά, Αγγελική Μακρή, Αλέξανδρος Μορτζάκης (άπαντες ττης Ολυμπιάδας) και οι προπονούμενοι στην Πάτρα, Αλεξία Πάππας, Ισαβέλλα Κοτσαχείλη. Η ΚΟΕ ζήτησε ειδική άδεια για αθλητές στην Αθήνα, ανάμεσά τους και οι πατρινοί Χριστόδουλος Κολόμβος, Νόρα Δράκου.

Θυμίζουμε πως ατομικά αθλήματα είναι ο στίβος, η ενόργανη γυμναστική, η κολύμβηση, η άρση βαρών, η ποδηλασία (όχι όμως και τα ομαδικά τους αγωνίσματα). Πιο αναλυτικά:

- Παμπελοποννησιακό Στάδιο: Αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι την Κυριακή, αφού ολοκληρωθούν διάφορες συσκέψεις του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, του αντιδήμαρχου Τάκη Πετρόπουλου και των Επιτροπών που διοικούν τις διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις με στόχο να εφαρμοστεί το σχέδιο και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Όπως δήλωσε στo sportin.gr ο Τάκης Πετρόπουλος: «Θα ισχύσουν όλοι οι περιορισμοί ασφαλείας (συνωστισμός, μάσκες, επαφή κλπ). Πρώτη εγκατάσταση που θα ανοίξει, είναι το βοηθητικό του Σταδίου».

Το κυρίως Στάδιο θα μείνει κλειστό λόγω έργων αντικατάστασης του τάπητα. Θα ακολουθήσουν το ανοικτό προπονητήριο στίβου του Λαδόπουλου. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου, τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ κλπ, παραμένουν κλειστά καθώς αφορούν ομαδικά αθλήματα. Κλειστά θα είναι και όλα τα υπαίθρια γυμναστήρια (Νότιο πάρκο, Πλαζ κλπ).

- ΠΕΑΚ: Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Διοίκησης, Μιχάλη Κουρέτα: «Παραμένουν κλειστές και μετά την Δευτέρα οι εγκαταστάσεις του, αφού τόσο το «Πεπανός» όσο και το «Τόφαλος», αλλά και το "Κ. Πετρόπουλος" είναι κλειστοί χώροι». Η μόνη ανοικτή εγκατάσταση είναι το γήπεδο με άμμο, δίπλα στο «Πεπανός», αλλά αυτό εμπίπτει στους περιορισμούς περί ομαδικών αθλημάτων.

- Ιδιωτικές εγκαταστάσεις: Όλες οι ιδιωτικές κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές, π.χ. γήπεδο Απόλλωνα, ή ΕΑΠ ή Ολυμπιάδας. Ομοίως και οι ιδιωτικές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα τένις, 5Χ5 κλπ. καθώς αφορούν ομαδικά αθλήματα.

- Κολυμβητήριο ΝΟΠ: Κλειστό θα είναι και μετά τη Δευτέρα 4/5 το ναυταθλητικό κέντρο του ΝΟΠ «Επαμεινώνδας Πετραλιάς», διότι ναι μεν είναι ανοικτό, δηλαδή δεν έχει σκέπαστρο, πλην όμως θεωρείται «κλειστή» δηλαδή μη υπαίθρια εγκατάσταση. Και παρά το γεγονός πως οι αθλούμενοι προπονούνται μέσα στο χλωριωμένο νερό όπου δεν μπορεί να επιζήσει κανένας ιός.

Άλλωστε ο περιορισμός για τα ομαδικά αθλήματα είναι αυτός που οδήγησε την ΕΠΟ στην οριστική διακοπή της 4ης εθνικής κατηγορίας (Γ' Εθνική) και των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Διαβάστε σχετικά εδώ.

Το ίδιο ισχύει και για τον Απόλλωνα στο μπάσκετ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο προθέσεις της ΚΟΕ για τον υγρό στίβο, εδώ.

Αυτά περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ για τον στίβο.

Οι πρώτες σκέψεις για την επιστροφή στην αθλητική κανονικότητα, εδώ.

Επαναλαμβάνουμε, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα αναμένονται νέες αποφάσεις, είτε της επίσημης Κυβέρνησης, είτε διαφόρων ομοσπονδιών, φορέων και συλλόγων. Φυσικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μεγάλα πρωταθλήματα Σούπερ Λίγκα, Α1 μπάσκετ και βόλεϊ, Β' Εθνική για την Παναχαϊκή και το εάν και πως θα ολοκληρωθούν.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech