Ο Έντγουιν Μόουζες για το μποϊκοτάζ στη Μόσχα το 1980

Παρασκευή, Απρίλιος 17, 2020 - 10:01πμ

Η απόφαση να μη συμμετάσχει η Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ στην Μόσχα το 1980 στέρησε σε 466 αθλητές το Ολυμπιακό όνειρο και προκάλεσε και την εξίσου άδικη -για τους αθλητές- «απάντηση» της Σοβιετικής Ένωσης το 1984 στο Λος Άντζελες.

Ένας από τους αθλητές που στερήθηκαν την ευκαιρία για ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο ήταν ο Έντουιν Μόουζες, ο μεγάλος σταρ της δεκαετίας του '80 στα 400μ εμπόδια που εν τέλει σημείωσε το εκπληκτικό σερί των 107 σερί νικών.

Ήταν από τους τυχερούς γιατί ήδη είχε ένα χρυσό μετάλλιο από το Μόντρεαλ το 1976, όμως ότάν έμαθε τα νέα είχε ήδη εγκαταλείψει μία πολλά υποσχόμενη θέση μηχανικού πάνω στο αντικείμενο που σπούδασε προκειμένου να επικεντρωθεί στην αθλητική του καριέρα. «Έφυγα από τη δουλειά μου για να προετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς της Μόσχας και ήταν όλο μάταιο γιατί η απόφαση πάρθηκε μονομερώς. Ήταν απαίσιο αυτό που έγινε, και για εμένα και για όλους» είχε δηλώσει τότε στην Associated Press.

Την απόφαση του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ για μποϊκοτάζ λόγω της εισβολής της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν υποστήριξε τότε σύσσωμη η ολομέλεια της Ολυμπιακής επιτροπής των ΗΠΑ και την ίδια τακτική ακολούθησαν πολλές ακόμα χώρες ανά τον κόσμο που είχαν σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στα απομνημονέυματά που έγραψε το 2010 ο Κάρτερ αναφέρεται σε αυτή την απόφαση ως «μία από τις πιο δύσκολες που έχω πάρει», ενώ σε τυχαία συνάντηση που είχε λίγα χρόνια μετά τον Ολυμπιονίκη παλαιστή του 1984, Τζεφ Μπλάτνικ, του απολογήθηκε για την κακή απόφαση που είχε πάρει.

Έρχόμενοι πίσω στο σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος ήταν ο σωστός δρόμος. H φετινή, πρωτάκουστη αναβολή των Ολυμπιακών φέρνει πίσω αυτά τα συναισθήματα για τον Μόουζες, που δήλωσε ότι «είναι σαν να χάνει μία γάτα μία από τις 9 ζωές της. Υπάρχουν μερικοί αθλητές που θα μπορούσαν να πάνε το 2020 και τελικά δε θα πάνε το 2021 λόγω ηλικίας, τραυματισμού ή διαφορετικού συστήματος πρόκρισης». Κατανοεί όμως ότι δεν θα είναι ίδια τάξη μεγέθους με το 1980, όπου 219/466 αθλητές δε συμμετείχαν ποτέ ξανά σε Ολυμπιακούς, ενώ υπάρχει και μεγάλη διαφορά στις αιτίες. Ο ίδιος πάντως επέστρεψε στους Ολυμπιακούς το 1984 στο Λος Άντζελες, με λειψό συναγωνισμό λόγω του αντίστροφου μποϊκοτάζ, και κέρδισε το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο.

Όπως δήλωσε, αν βγήκε έστω ένα θετικό από το μποϊκοτάζ του 1980, αυτό ήταν η αναθεώρηση του Ολυμπιακού μοντέλου. Με τις αλλαγές που ακολούθησαν ακυρώθηκαν οι αυστηροί κανόνες περί ερασιτεχνισμού και επετράπη στους αθλητές τα επόμενα χρόνια να εξασφαλίζουν τα προς το ζην από χορηγίες.

Υποστήριξη: SilkTech