Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου: Η πατρινή ιέρεια στην αφή της ολυμπιακής φλόγας περιγράφει την εμπειρία της

Παρασκευή, Μάρτιος 20, 2020 - 7:52πμ

Πτυχιούχος της Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» και της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, η πατρινή ηθοποιός, χορογράφος και καθηγήτρια χορού, Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, συμμετείχε ως ιέρεια στην φετινή, ιδιαίτερη λόγω συνθηκών, τελετή αφής της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων και μίλησε στο thebest.gr για την εμπειρία της.

Είναι Ιέρεια στις τελετές αφής της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων από το 2011 και μιλώντας στο thebest.gr περιέγραψε τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν φέτος εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ θυμήθηκε την πρώτη φορά που παρακολούθησε τελετή αφής της  Ολυμπιακής φλόγας, σε ηλικία 7 ετών,

Είμαι ιέρεια από το 2011 και η συγκίνηση κάθε φορά παραμένει η ίδια, κάθε φορά, δεν έχει αλλάξε

Πώς βιώσατε φέτος την τελετή αφής της φλόγας;

« Είμαι ιέρεια από το 2011 και η συγκίνηση κάθε φορά παραμένει η ίδια, κάθε φορά, δεν έχει αλλάξει.

Φέτος, ήταν ιδιαίτερη η τελετή και γενικότερα αυτή η εμπειρία. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι υπεύθυνοι μας είχαν απόλυτα προστατευμένους.  Στην ακαδημία είχαν απολυμανθεί τα πάντα, μέχρι και το πούλμαν. Ο αρχαιολογικός χώρος, όπου κάναμε τις πρόβες μας, ήταν κλειστός για το κοινό.

Δυστυχώς φέτος στην τελετή δεν είχαμε την παρουσία κοινού. Είναι ωραίο και για εμάς και για το κοινό να το παρακολουθεί. Όμως ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο της προστασίας όλων. Θεωρώ ότι όλοι θα θυμόμαστε αυτή τη δύσκολη περίοδο και λόγω του ιού και λόγω των υπολοίπων, που συμβαίνουν.

Εμείς βρεθήκαμε στην Αρχαία Ολυμπία για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό, οι πρόβες μας έγιναν κανονικά και αυτό που έχει σημασία είναι ότι η τελετή πήγε πάρα πολύ καλά. Σημασία έχει ότι τα μηνύματα που έπρεπε και θέλαμε να στείλουμε μέσα από αυτή την τελετή, «έφυγαν» για όλο τον κόσμο.

Ήμουν περίπου εφτά ετών όταν πήγα να την παρακολουθήσω για πρώτη φορά και τη θυμάμαι ακόμα πολύ έντονα. Θυμάμαι απίστευτες λεπτομέρειες

Πώς προέκυψε η επιθυμία να συμμετέχετε σε αυτή τη διαδικασία;

Η επιθυμία μου να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία, ξεκίνησε όταν βρισκόμουν ακόμα σε πολύ μικρή ηλικία. Ήμουν περίπου εφτά ετών όταν πήγα να την παρακολουθήσω για πρώτη φορά και τη θυμάμαι ακόμα πολύ έντονα. Θυμάμαι απίστευτες λεπτομέρειες, όπως το πού καθόμουν.

Θυμάμαι επίσης ότι σκέφτηκα πολύ έντονα, «Θέλω να είμαι κι εγώ εκεί, μαζί τους». Κάποια στιγμή, όταν σπούδαζα πλέον στην επαγγελματική σχολή χορού Ραλλού Μάνου, περάσαμε από μία ακρόαση. Είχε έρθει η κα Ιγνατίου, μας παρακολούθησε την ώρα που κάναμε χορό και επέλεξε κάποια άτομα.

Έτσι, έπειτα από λίγες ημέρες, ενημερώθηκα ότι επιλέχθηκα από την κα Ιγνατίου για να είμαι στις ιέρειες. Η χαρά μου ήταν τεράστια. Και έχω την ίδια χαρά μέχρι και σήμερα, δεν έχει μειωθεί καθόλου. Θα ήθελα να μην σταματήσει ποτέ  αυτό.

Αυτό που κάνουμε προβάλλει τη χώρα μας με θετικό πρόσημο και είναι σημαντικό ότι η όλη η ομάδα μας πιστεύει σε αυτά τα μηνύματα. Στην ειρήνη που τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Αυτό το μήνυμα εύχομαι να φτάσει σε όλους τους λαούς της γης, να πάψουν οι πόλεμοι και ο ρατσισμός

Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό σε αυτή τη διαδικασία;

Το βασικό σε αυτή τη διαδικασία είναι οι πολλές πρόβες που γίνονται για αρκετό καιρό καθώς το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέλειο. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, και χαιρόμαστε γι αυτό, αλλά δεν είναι. Απαιτείται τεχνική και γι΄ αυτό επιλέγονται αποκλειστικά επαγγελματίες.

Πάντα η κάθε φορά είναι διαφορετική, καθώς η σύσταση της ομάδας αλλάζει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος. Πηγαίνουμε όλοι για ένα σκοπό και γι΄αυτά τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε  και ενωνόμαστε- συνδεόμαστε πολύ γρήγορα.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό για εσάς σε όλο αυτό;

Αυτό που κάνουμε προβάλλει τη χώρα μας με θετικό πρόσημο και είναι σημαντικό ότι η όλη η ομάδα μας πιστεύει σε αυτά τα μηνύματα. Στην ειρήνη που τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Αυτό το μήνυμα εύχομαι να φτάσει σε όλους τους λαούς της γης, να πάψουν οι πόλεμοι και ο ρατσισμός. Το έχουμε ανάγκη ως πολιτισμένοι άνθρωποι και είναι κρίμα που δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Εύχομαι να γίνει πραγματικότητα.

*Η Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός, χορεύτρια και χορογράφος σε παραστάσεις θεάτρου, χορού, χοροθεάτρου, μουσικοθεατρικές και στον κινηματογράφο σε συνεργασία με σκηνοθέτες και χορογράφους όπως οι : Γιάννης Σμαραγδής, Άρτεμις Ιγνατίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Νίκος Διονύσιος, Αναστασία Κουμίδου, Τζίμης Πολίτης, Γεράσιμος Ντάβαρης, Τηλέμαχος Τσαρδάκας, Ιωάννης Αναστασόπουλος, Κωνσταντής Μιζάρας.

Το 2018 είχε φωτογραφηθεί για το περιοδικό THEBEST. 

Υποστήριξη: SilkTech