Ο αθλητισμός αντίδοτο στην σχολική βία

Παρασκευή, Μάρτιος 6, 2020 - 10:52πμ

Η μορφή αυτή της ενδοσχολικής βίας, έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο και θεωρείται, η πιο κυρίαρχη μορφή νεανικής παραβατικότητας με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Στη σημερινή εποχή ο σχολικός εκφοβισμός, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και η κοινωνία.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που σχετίζονται με τη σχολική βία και τον εκφοβισμό είναι ότι τα παιδιά υποφέρουν,  αλλά σωπαίνουν, με αποτέλεσμα συχνά οι επιθετικές συμπεριφορές παραμένουν αθέατες και άγνωστες σε αυτούς που δυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα παιδιά που πέφτουν θύματα να απομονώνονται, να παρουσιάζουν αντικοινωνική συμπεριφορά και αρκετές φορές να εναντιώνονται να συμμετάσχουν στις σχολικές δραστηριότητες.

Το πρόβλημα της έξαρσης της βίας σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες είναι πρωτίστως κοινωνικό.

Στη σημερινή κοινωνία όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «επιβάλλουν» λανθασμένα πρότυπα στα παιδιά μας, όπου η επιθετικότητα και η ανταγωνιστικότητα προβάλλονται ακόμη κι από τα video games, οφείλουμε να δώσουμε υγιείς διεξόδους.

Ο Αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που αποτελεί Αντίδοτο στην Σχολική Βία και μπορεί να βοηθήσει τους νέους στη διαχείριση δυσάρεστων καταστάσεων.

Γιατί η ανάμειξη των παιδιών στον αθλητισμό έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς όπως είναι η σωματική υγεία, η διαμόρφωση της προσωπικότητας και η ορθή ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του. Η άθληση βοηθά στο να κτίσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα αισθήματά τους και να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής διατηρώντας την ψυχραιμία τους και η συμμετοχή τους, δημιουργεί έναν τοίχο προστασίας σε δυσάρεστα γεγονότα όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός.

Η Ε.Σ.ΠΕ.Π., στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καλεί τα σωματεία να εκτυπώσουν το παρακάτω φυλλάδιο και να το διανείμουν στους αθλητές και στις αθλήτριές τους.

Υποστήριξη: SilkTech