Η απάντηση του ΠΕΑΚ και η πραγματικότητα στο "Πεπανός"

Τετάρτη, Φεβρουάριος 12, 2020 - 11:29πμ

Στη χθεσινή απάντηση του ΠΕΑΚ στο δημοσίευμα του sportin.gr για «τραυματισμό κολυμβήτριας στο Πεπανός» ιδιαίτερη εντύπωση μάς έκανε το ύφος της ανακοίνωσης που υποδηλώνει, αν μη τι άλλο αυταρχισμό και αλαζονεία.

Το δημοσίευμα του sportin.gr

Η απάντηση του ΠΕΑΚ

Με χαρακτηρισμούς του τύπου "«πληροφορίες»-εικασίες" και επιχειρώντας δίκη προθέσεων κατηγορεί τον συντάκτη του ρεπορτάζ ότι είχε «σαφή στόχευση τη δημιουργία ανησυχίας και εντυπώσεων».

Δεν ξέρουμε τι ζόρι τραβάει ο συντάκτης της ανακοίνωσης του ΠΕΑΚ με τον συντάκτη του ρεπορτάζ του sportin.gr. Αλλά αν ο συντάκτης του ΠΕΑΚ έχει μάθει στη διαδρομή του να γράφει μόνον εξυπηρετώντας «στοχεύσεις» καιρός να μάθει ότι δεν ισχύει για όλους το ίδιο.

Υπάρχουν και συντάκτες (μέλη της Ένωσης Συντακτών) που απλά γράφουν όσα μαθαίνουν από το ρεπορτάζ.
Και το ρεπορτάζ ανέφερε ξεκάθαρα ότι:

Πρώτον, τραυματίστηκε κολυμβήτρια. Αυτή η κολυμβήτρια που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΕΑΚ, «μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο» και «τηλεφώνησε στην οικογένειά της ο κ. Κουρέτας» (και μπράβο του και καλώς έκανε). Άρα προς τι οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί από τον συντάκτη του ΠΕΑΚ περί «πομπώδους τίτλου» και «εξυπηρέτησης στοχεύσεων» για ένα γεγονός που και το ίδιο το ΠΕΑΚ επιβεβαιώνει;

Kαι περί τίνος «πομπώδους» τίτλου αναφέρεται, όταν το ρεπορτάζ τιτλοφορήθηκε με το αυτονόητο: «Τραυματίστηκε κολυμβήτρια στο Πεπανός». Ούτε ένας επιθετικός χαρακτηρισμός ή φράση που να δημιουργεί εντυπώσεις.

Και δεν υπήρξε ένα "συγνώμη" προς την αθλήτρια, που το σαββατοκύριακο θα πάρει (;) μέρος στο πανελλήνιο Open κολύμβησης. Και θα πρέπει να κάνει 30 στροφές / τούμπες  στα 1.500μ και 16 ακόμα στα 800μ. με τραυματισμένο πόδι! Αλλά για το ΠΕΑΚ, το πρόβλημα με τα σπασμένα πλακάκια είναι συχνό, όπως ανερυθρίαστα παραδέχθηκε στην ανακοίνωση ("δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ως φαινόμενο")...

Δεύτερον, στα περί θερμοκρασίας του νερού, το ρεπορτάζ αναγνωρίζοντας ότι οι διοικούντες καταβάλλουν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος, επισημαίνει ότι από το 2002 (δηλαδή πολύ πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νυν διοικούντες) συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα.

Η σημερινή Διοίκηση του ΠΕΑΚ όμως θεωρεί ότι έλυσε το πρόβλημα οριστικά και πλέον οι αθλητές και αθλήτριες απολαμβάνουν εξαιρετικής θερμοκρασίας νερό.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου τα θερμόμετρα έδειξαν 25,7 και 26,1 βαθμούς. Καλύτερα ας μην είχαν αναφέρει οι συντάκτες της τα νούμερα γιατί προκάλεσαν γέλωτες και θυμηδία σε αθλούμενους τη Δευτέρα στο κολυμβητήριο. Μερικές μαρτυρίες στα social media είναι αρκετές:

- Τα παιδιά, μας λένε πως το νερό είναι κρύο.Όλοι το λένε πια. Τί δεν καταλαβαίνετε; (Β.Τ. γονέας).

- Πόσα χρόνια χρειάζονται για να φτιάξουν ένα ,δυο, τρια πλακάκια!!!!Στα ίδια πλακάκια το παιδί μου πριν 2 χρόνια εβαλε 2 ράμματα στο χέρι του!!!!!!Οσο τα τραύματα χαρακτηρίζονται επιπόλαια δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουν κανένα πλακάκι!!!!! (Δ.Ρ. γονέας)

- Είναι ντροπή. Ένα κολυμβητήριο έχουμε στη Πάτρα και αυτό είναι για παγοδρόμιο. Τα παιδιά μας θα βγάλουν τραυματισμόυς. Να δω τότε την διοίκηση του ΠΕΑΚ τι θα πει. Θέλει όμως να βραβεύει αθλητές και αθλήτριες που είναι πρώτοι στο πανελλήνιο. (Γ.Σ.).

- Παντα ετσι ηταν που η εκπληξη; (Ε.Κ.)

- Πιο πιθανό είναι να 26.1 και οι 2 πισίνες μαζί. (Γ.Κ.αθλητής)
- Τα ίδια τα παιδιά λένε ότι το νερό είναι κρύο και ζητούν από τους/τις προπονητές/τριες να βγουν. Άρα επ' ουδενί δεν παίζει αυτό που λέει η ανακοίνωση για 25,7 και 26,1!!!! Τουλάχιστον όσον αφορά τη μεγάλη πισίνα! (Σ.Χ. αθλητής).
- Το νερό ήταν στους 24,3°... Απλά το αναφέρω, χωρίς περαιτέρω σχόλια... (Κ.Α. αθλητής).
- Ούτε 25.7 και 26.1 ήταν χτες (Δ.Π. έφορος συλλόγου).
- Περιμένουμε όλοι μας τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα που θα αναγράφεται καθημερινά η θερμοκρασία του σε φωτεινή οθόνη και δε θα δημιουργεί την παραμικρή αμφισβήτηση. Εξάλλου το κέρδος για τους αθλητές είναι η κατάλληλη θερμοκρασία νερού πρώτα από όλα (Δ.Π. έφορος συλλόγου).
- Ενημερωτικά σήμερα η πισίνα ήταν 23 βαθμούς (Κ.Β. αθλητής).

- Δυστυχώς απαξιώνεται για άλλη μια φορά ο υγρός στίβος και αναγκάζονται τα παιδιά να απομακρυνθουν απαυτον.... (Κ.Μ.)

- Οι λίγοι πλέον γονείς που είναι αρκετά χρονια στο κολυμβητήριο, πάνω από 16, γνωρίζουν καλά πως μετριέται η θερμοκρασία του νερού. ..όταν μετριέται κάτω, κοντά στον εναλλακτη , η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη κατά δύο σχεδόν βαθμούς, για αυτό είχαμε αγοράσει ειδικό θερμόμετρο και το κάναμε δώρο στο ΠΕΑΚ που αν και έχει αρκετό προϋπολογισμό. ..πάει αλλού ! Ας σταματήσουν οι κομματικά διορισμένοι και άσχετοι, να κοροϊδεύουν τους γονείς και τους αθλητές, να παίζουν ακόμη κσι με την υγεία μικρών παιδιών, μόνο στην Πάτρα παρατηρείται ακόμη αυτό το χάλι Έλεος πια...Ας μας πουν που είναι και οι αναλύσεις για την ποιότητα του νερού, που κολυμπάνε ακόμη και παιδάκια τεσσάρων ετών! (Ο.Μ. γονέας).
- Ο νομικός σύμβουλος του ΝΟΠ, Κώστας Κρεμμύδας σχολίασε: Όμως δεν θα έπρεπε να είναι ούτε 22,5 ούτε 24,3. Επίσης θα έπρεπε να υπάρχουν θερμόμετρα ηλεκτρονικά και αναρτημένα έτσι ώστε να ελέγχεται διαρκώς η θερμοκρασία. Έχω καιρό να κολυμπήσω στην πισίνα αυτή αλλά πιστεύω τους αθλητές και τους προπονητές της ομάδας μας ότι το νερό πολλές φορές είναι ΚΡΥΟ. Επίσης έχω ακούσει για προβλήματα ζεστού νερού στα ντουζ. Τέλος δεν έχω μάθει η δει κάποια ανακοίνωση του ΝΟΠ που να μην επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ, αλλά πάλι δεν είμαι στην διοίκηση, ούτε την εκπροσωπώ, οπότε μπορεί να μου διαφεύγει κάτι».

Επαναλαμβάνουμε, πως η γενική αίσθηση στο κολυμβητήριο είναι πως η νυν διοίκηση του ΠΕΑΚ προσπαθεί και πετυχαίνει να επιλύσει διάφορα προβλήματα. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την αντίδρασή της στην δημοσιοοποίηση ενός προβλήματος.

Και είναι απαράδεκτο το ότι στόχευσε στη δημοσιοποίηση ενός προβλήματος και όχι στο ίδιο το πρόβλημα. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας ανοίκειο ύφος σε μια ανακοίνωση 489 λέξεων, εκ των οποίων οι 136 (27%) αφορούσαν τον τραυματισμό και οι 353 (73%) τη θερμοκρασία. Είπαμε, σημασία δεν έχει αν τραυματίζονται οι αθλητές αλλά μη τυχόν γραφτεί προς τα έξω πως το νερό είναι κρύο.

Αυτά τα ολίγα προς απάντηση στον συντάκτη του ΠΕΑΚ και φυσικά σε όσους υπογράφουν την ανακοίνωση που συνέταξε. Και να τους επισημάνουμε ότι είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων να αναδεικνύουν τα θέματα που ανακύπτουν και υποχρέωση δική τους να απαντούν κόσμια, με δημοκρατική ευαισθησία, χωρίς αυταρχισμό και αλαζονεία. Άλλωστε, όταν σε κάτι έχεις δίκιο, αρκεί να αναφέρεις τα πραγματικά γεγονότα.

Στις προσωπικές επιθέσεις καταφεύγεις (όπως έκανε ο συντάκτης του ΠΕΑΚ) όταν θες να υποβαθμίσεις τα πραγματικά γεγονότα. Και τότε, διά των προσωπικών επιθέσεων, επιχειρείς να πετάξεις την μπάλα έξω. Παλιά μέθοδος. Τόσο παλιά που μυρίζει μούχλα...

Το «S»

Υποστήριξη: SilkTech