Η παραβατική συμπεριφορά και η χρήση της ιδιότητας του πυγμάχου

Δευτέρα, Φεβρουάριος 10, 2020 - 8:03μμ

Συζητήθηκε ευρέως τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα, κι αλλαχού, το γεγονός πως ένα νέο παιδί χτύπησε και τραυμάτισε συμμαθητή του, μέσα στο σχολείο.

Και μάλιστα αρκετά σοβαρά δοθέντος ότι το θύμα χειρουργήθηκε.

Όλα αυτά απασχολούν τις οικογένειες των εμπλεκομένων, φυσικά την εκπαιδευτική κοινότητα μα και την δικαιοσύνη.
Όμως υπάρχει μία διάσταση που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Σε μερίδα του Τύπου προβλήθηκε ιδιαιτέρως μία από τις ιδιότητες του δράστη το γεγονός δηλαδή πως είναι εν ενέργεια αθλητής πυγμαχίας. «19χρονος πυγμάχος τραυμάτισε συμμαθητή του» διαβάσαμε σε κάποια, λίγα ευτυχώς, ρεπορτάζ.

Μα τι σημαίνει «πυγμάχος τραυμάτισε»;
Ήταν εν ώρα αγώνα;
Ή μήπως αν ήταν σφαιροβόλος δεν θα είχε το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα το χτύπημά του;
Η συμπλοκή έγινε εξαιτίας του αθλήματος; Δηλαδή αν τον είχε τραυματίσει με κλοτσιά και ήταν ποδοσφαιριστής, θα χρεώναμε τη παραβατική αυτή δράση του στο γεγονός πως έχει μάθει να κλοτσάει (την μπάλα) αποτελεσματικά;

Και γιατί προβλήθηκε αυτή η ιδιότητά του;
Ο δράστης, λόγου χάρη, μπορεί να κατάγεται από το Σαραβάλι ή την Αρόη ή τα Καμίνια (τυχαία η αναφορά). Γιατί δεν διαβάσαμε 19χρονος Σαραβαλιώτης τραυμάτισε συμμαθητή του;
Ενδεχόμενα να πηγαίνει εκκλησία στον άγιο Ανδρέα. Ομοίως δεν είδαμε τίτλο: «19χρονος ενορίτης του αγίου Ανδρέα τραυμάτισε».
Ίσως πάλι, πάντα τυχαία τα παραδείγματα να είναι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μα ούτε αυτό τον τίτλο («19χρονος Συριζαίος τραυμάτισε») διαβάσαμε.
Ο δράστης, τέλος, μπορεί να είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, μπορεί να είναι σινεφίλ, να ακούει ροκ, να κάνει ποδήλατο, να είναι ξανθός και σωματώδης, να είναι straight, να είναι ομογενής, να, να.

Δεν θα πάρουμε καμία απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Ισως ο τίτλος «πυγμάχος τραυμάτισε» να πουλάει ακόμα στην Πάτρα.

Μα αυτό είναι κάτι που αδικεί κατάφωρα τα σωματεία, τους προπονητές, τους ίδιους τους αθλητές και τους γονείς τους που στηρίζουν με κάθε τρόπο ένα από τα λίγα αθλήματα στην Πάτρα με τόσες πολλές διακρίσεις διαχρονικά εντός κι εκτός συνόρων.

Όπως δεν μπορούμε να αφορίσουμε ένα χειρουργικό νυστέρι, όταν χρησιμοποιηθεί για άλλον λόγο από αυτόν που προορίζεται, έτσι δεν πρέπει να αφορίζουμε και να τσουβαλιάζουμε κάθε τυχόν παραβατική συμπεριφορά ενός γυμνασμένου 19χρονου.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech