40 χρόνια χωρίς τον Θέμη Ρήγα...

Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια (13.1.1984), "έφυγε" από την ζωή ο Θέμης Ρήγας, μόλις στα 38 του χρόνια, ύστερα από ένα ατύχημα στο σπίτι του.

Πολλοί φίλαθλοι τον αποκαλούσαν "Το Τραίνο" λόγω της μεγάλης εκρηκτικότητας και ταχύτητάς του. Απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 1984.

Ο Ρήγας έκανε μεγάλη καριέρα στην Παναχαϊκή. Ήταν ένας από τους καλύτερους χαφ του Ελληνικού ποδοσφαίρου και ένας από τους παίκτες που οδήγησαν την Παναχαϊκή στην έξοδο της στην Ευρώπη (1974 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Με το νούμερο 7 στην κοκκινόμαυρη φανέλα, ήταν ένας από τους 2 – 3 καλύτερους δεξιούς ακραίους επιθετικούς των Ελληνικών γηπέδων της περιόδου 1970 – 1977 (με συμμετοχές στις διάφορες Εθνικές ομάδες). Είχε τρομερή εκρηκτικότητα και ταχύτητα, βραχύσωμος (με ύψος γύρω στο 1,68 μ.), αλλά με εξαιρετικά δυνατό μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα να ήταν πολύ δύσκολο να τον ανακόψει κάποιος.

Χρησιμοποιούσε άριστα το δεξί πόδι (και ελάχιστα – σχεδόν καθόλου - το αριστερό) και είχε πολύ καλές σέντρες από την δεξιά πλευρά. Επίσης, πολύ καλά στημένα - σέντρες (από την δεξιά πλευρά, στο πρώτο δοκάρι). Γενικά, είχε πολλές ασίστ (όμως, τότε, η στατιστική δεν ασχολείτο με τις ασίστ). Όταν η ομάδα έπαιζε στην κόντρα επίθεση, ήταν άπιαστος.

Στην καλή του μέρα, με την ταχύτητά του, μπορούσε να κάνει άνω – κάτω οποιαδήποτε άμυνα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές, που, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μπορούσε να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο μέχρι και 10 φορές. Αρκετοί από τους αριστερούς μπακ της εποχής, είχαν περάσει εφιαλτικές στιγμές μαζί του. Προς το τέλος της καριέρας του, έπαιξε και σαν δεξιός χαφ. Διέθετε, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που – με την καλή έννοια – λέμε ΄΄ποδοσφαιρική πονηριά΄΄.

Ξεκίνησε από τα τσικό της Παναχαϊκής και το 1959 , 14 ετών, πήγε στον Απόλλων Αθηνών. Επέστρεψε στην Παναχαϊκή το 1962 κάνοντας και το ντεμπούτο του στη μεγάλη ομάδα σε ηλικία 16 ετών, την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό Πατρών σαν αντάλλαγμα για την μεταγραφή του Κρητικού. Γύρισε στην Παναχαϊκή το 1965 και το 1966 δόθηκε πάλι δανεικός αλλά αυτή την φορά στην Θύελλα Πατρών .

Το 1967 κάνει προσφυγή κατά της Θύελλας και επιστρέφει στην Παναχαϊκή και παρέμεινε μέχρι το 1977 που πήρε μετεγγραφή για το Πάτραι αλλά από απαίτηση του προπονητή επιστρέφει την επόμενη χρονιά. Στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε σε ομάδες του Καναδά ενώ φόρεσε την φανέλα του Ατρόμητου και Εθνικού Πατρών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν παίκτης και προπονητής στον Αετό του Ρίου, ενώ είχε δύο κόρες.

Ο Θέμης Ρήγας απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 1984 σε ηλικία 38 ετών. Ο πρώην άσος της Παναχαϊκής βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του στις εργατικές κατοικίες Ψαροφαΐου. Το πόρισμα του ιατροδικαστή έδειξε ότι ο θάνατός προκλήθηκε από διαρροή φωταέριου με το οποίο λειτουργούσε ο θερμοσίφωνας του μπάνιου, ο Ρήγας λιποθύμησε και όταν βρέθηκε από την μητέρα του μετά μιάμιση ώρα είχε επέλθει το μοιραίο. Ο γείτονας και συμπαίκτης του, Βασίλης Στραβοπόδης τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου του έγινε θωρακοτομή και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η κηδεία του έγινε στο νεκροταφείο της Αγιαλεξιώτισσας, ενώ ο τάφος του είναι στο Β' κοιμητήριο της Λεύκας.

Ο Θέμης Ρήγας έχει 165 συμμετοχές στην Α' Εθνική Κατηγορία έχοντας επιτύχει 23 γκολ.
Έχει συμμετάσχει με τον σύλλογο της Παναχαϊκής στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA κατά το έτος 1974.
Έχει 2 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας (ολυμπιακή ομάδα) το 1975, στο προολυμπιακό τουρνουά και επίσης έπαιξε στις εθνικές νέων, ελπίδων και ενόπλων.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τη νίκη 5 - 3 της Παναχαϊκής στην Τούμπα, τον Απρίλιο του 1973. Και ο κόσμος τα γνωρίζει. Κάτι που δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο είναι τι αντιμετώπισε ο Θέμης Ρήγας (και η Παναχαϊκή), τον Φεβρουάριο του 1975, στην πρώτη επιστροφή του Θέμη Ρήγα στην Τούμπα, μετά το ιστορικό 5 – 3, που στοίχισε στον ΠΑΟΚ τον τίτλο του πρωταθλητή της περιόδου 1972 – 1973 (κάτι που – όπως είναι γνωστό - δεν μπόρεσαν να συγχωρήσουν ποτέ στον Θέμη Ρήγα οι Παοκτζήδες). Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον θάνατο του πολύ σπουδαίου αυτού Πατρινού ποδοσφαιριστή, αναδημοσιεύω σχετικό απόσπασμα από παλαιότερο άρθρο για το θέμα αυτό σε διαδικτυακό site της Βόρειας Ελλάδας. Η περιγραφή (... όπως την αναφέρει το site αυτό - για ευνόητους λόγους έχουν αφαιρεθεί κάποια ονόματα ...... !!!) είναι χαρακτηριστική :
΄΄................ Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε το Φεβρουάριο του 1975 χρειάστηκε να ανέβει στην Τούμπα εκ νέου με τα χρώματα της Παναχαϊκής προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Θέμη Ρήγα, ισχυρή αστυνομική δύναμη φρουρούσε διαρκώς την αποστολή της Παναχαϊκής και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή ακόμα και στο ξενοδοχείο «Ολύμπια» που είχε καταλύσει και το απόγευμα του αγώνα, η Τούμπα γέμισε αντικείμενα, λογής ζαρζαβατικά και ατέλειωτο μίσος για τον άνθρωπο που «έκοψε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ».
Συνθήματα όπως «δώστε το Ρήγα στο λαό» δονούσαν όλο το γήπεδο, οι παίκτες του ΠΑΟΚ παρασύρθηκαν και έδωσαν στο κοινό αυτό που απαιτούσε : χτυπούσαν στο ψαχνό τους συναδέλφους τους, εκβίαζαν κάθε απόφαση του διαιτητή και με την ισοφάριση της Παναχαϊκής παραλίγο να δημιουργηθεί γενική σύρραξη και να εισέλθουν οι αφηνιασμένοι οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο.
Ο αγώνας διεκόπη για αρκετά λεπτά, ακολούθησαν εκκλήσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου της Τούμπας και ο διαιτητής ................... αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος, σφύριξε ένα αστείο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ σχεδόν με την επανέναρξη του παιχνιδιού. Όταν δε στο ... λεπτό ο .................. χτύπησε εν ψυχρώ το Ρήγα, η Τούμπα σηκώθηκε στο πόδι και ο κόσμος ήταν έτοιμος να «μπουκάρει» μέσα και να λιντσάρει τον ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής.
Χρειάστηκε συνοδεία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης απλώς για να μπει στα αποδυτήρια με τη λήξη του ημιχρόνου, εν μέσω πορτοκαλιών, κλειδιών, κάθε λογής αντικειμένων που έπεφταν βροχή. Δεν ξαναβγήκε ποτέ, αφού οι Πατρινοί αντιλήφθηκαν το λάθος της χρησιμοποίησής του από την αρχή. Το παιχνίδι απλώς κυλούσε, με όλο το γήπεδο να αδειάζει πριν τη λήξη και τους περισσότερους να κατευθύνονται έξω από το χώρο των αποδυτηρίων για τα «περαιτέρω».
Η αποστολή της Παναχαϊκής έκανε δύο ώρες να αποχωρήσει από το γήπεδο της Τούμπας, ενώ ο ίδιος ο Ρήγας φυγαδεύτηκε με αυτοσχέδια επιχείρηση της αστυνομίας. Ο Θέμης Ρήγας χάθηκε πρόωρα το 1984 σε ηλικία μόλις 38 ετών.
Δύο μέρες μετά από το προαναφερθέν παιχνίδι ο Ρήγας, είχε δηλώσει : "Το 5-3 που τους κονιορτοποίησε σαν ποδοσφαιρικό συγκρότημα δεν ξεχνιέται! Θα μείνει στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου για αρκετά χρόνια! Τους υπόσχομαι άλλα πέντε γκολ! Μόνο έτσι θα πληρώσουν τις προχτεσινές τους ενέργειες που ίσως μετανιώσουν κάποτε γι' αυτές" ..........΄΄

Υποστήριξη: SilkTech